10 νεκροί και 96 κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου

10 νεκροί και 96 κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), από την αρχή της περιόδου 2019 μέχρι τις 22/8/2019 (15.00 μ.μ.) έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί 96 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 59 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 37 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. Παράλληλα έχουν καταγραφεί δέκα θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 60 ετών. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται ακόμα είναι 15 (πέντε σε ΜΕΘ και δέκα εκτός ΜΕΘ), ενώ οι υπόλοιποι έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Ο ιός έχει «κτυπήσει» σε 14 περιφέρειες της χώρας, ανάμεσά τους και η Ανατολική Αττική (στους Δήμους Σπάτων – Αρτέμιδας, Μαρκόπουλου – Μεσόγαιας, Παλλήνης και Ραφήνας – Πικερμίου).
Οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας επισημαίνουν πως ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι απρόβλεπτος και αναμένεται να εμφανιστούν κρούσματα και σε άλλες περιοχές της χώρας. Το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης από τη λοίμωξη με τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τόνισε τα εξής:

«Οι εγκληματικές παραλείψεις σε επίπεδο πρόληψης τα προηγούμενα χρόνια άφησαν αθωράκιστη τη χώρα μας απέναντι σε σοβαρές υγειονομικές απειλές. Έτσι φτάσαμε πέρσι να έχουμε κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου ακόμα και μέσα στην καρδιά της Αθήνας, ενώ ο ιός έχει πλέον εγκατασταθεί στη χώρα μας και απειλεί ανθρώπινες ζωές. Είναι άμεση ανάγκη να καταρτιστεί ένα στοχευμένο και αποτελεσματικό πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών, στο πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τη συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας. Στόχος μας είναι να θωρακίσουμε την Αττική απέναντι στις υγειονομικές απειλές».

Αναλυτικότερα, οι ειδικές συμβουλές του ΕΟΔΥ, προκειμένου να γνωρίζουμε τα συ­μπτώματα που έχει ο ιός αυτός, καθώς επίσης και τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε για να προστατευθούμε και να μη θρηνήσουμε και άλλα θύματα έχουν ως εξής:

Πώς εκδηλώνεται η λοίμωξη

• Στα περισσότερα άτομα χωρίς συμπτώματα: Το 80% των ατόμων που μολύνονται δεν εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα.
• Σε λίγα άτομα με ήπια συμπτώματα: Το 20% αυτών που μολύνονται μπορεί να εμφανίσουν πυρετό, κόπωση, πονοκέφαλο, μυαλγίες, αρθραλγίες, εμετούς, εξάνθημα και σπανιότερα διόγκωση των λεμφαδένων. Η νόσος περνάει από μόνη της, συνήθως σε τρεις έως δέκα ημέρες.
• Σε πολύ λίγα άτομα με σοβαρά συμπτώματα: Λιγότερο από το 1% μπορεί να εμφανίσει τη σοβαρή μορφή της νόσου (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, μηνιγγοεγκεφαλίτιδα ή χαλαρή παράλυση), με υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, δυσκαμψία αυχένα, αποπροσανατολισμό, τρόμο, κώμα, μυϊκή παράλυση.
• Μετά το τσίμπημα του κουνουπιού μεσολαβούν συνήθως 2-14 ημέρες (χρόνος επώασης) μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Τι πρέπει να κάνετε αν νομίζετε ότι έχετε τη λοίμωξη

Η ήπια μορφή της νόσου περνάει από μόνη της και πολλές φορές δεν γίνεται αντιληπτή. Αν όμως αναπτύξετε σοβαρά συμπτώματα (όπως έντονους πονοκεφάλους, σύγχυση ή παράλυση), αναζητήστε άμεση ιατρική φρο­ντίδα. Πιθανόν να κριθεί αναγκαία η νοσηλεία.

Υπάρχει θεραπεία;

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Ήπιες περιπτώσεις υποχωρούν, έστω και έπειτα από αρκετές ημέρες. Πιο σοβαρές περιπτώσεις θα χρειαστούν εισαγωγή σε νοσοκομείο (για χορήγηση υγρών, υποβοήθηση της αναπνοής και νοσηλευτική φροντίδα).

Πώς να προστατευτείτε από τα κουνούπια

– Με τη χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα.
– Με την τοποθέτηση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σητών) στις οικίες.
– Με τη χρήση κουνουπιέρων, εντομοκτόνων, ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, λαμπτήρων κίτρινου χρώματος.
– Με την απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, υδρορροές κ.λπ.
– Με κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών.
– Με πότισμα των φυτών κατά τις πρωινές ώρες.
– Με κάλυψη του σώματος με κατάλληλα ενδύματα που προστατεύουν.


Σχολιάστε εδώ