Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ: Ανάπτυξη για όλους – Δεν ξεχνάμε, αλλά προχωράμε

Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ: Ανάπτυξη για όλους – Δεν ξεχνάμε, αλλά προχωράμε

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσίασε το πρόγραμμα της κυβέρνησης του για τους επόμενους 12 μήνες, από το βήμα των εγκαινίων της 84ης ΔΕΘ,  με κεντρικό σύνθημα “ανάπτυξη για όλους” και δεσμεύτηκε πως στην επόμενη διοργάνωση θα προχωρήσει σε δημοκρατική λογοδοσία για τα πεπραγμένα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις κοστολογημένες φορολογικές ελαφρύνσεις που θα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2020.

Οι φορολογικές αυτές ελαφρύνσεις είναι οι εξής:
* Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα.
*Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%, ενώ άμεσα έρχεται στη Βουλή νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
* Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% στο 24%. Και στα μερίσματα, από 10% σε 5%.
* Αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Και δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων. Επίσης, αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων.
* Μεσοπρόθεσμα, αλλά όχι εντός του 2020, καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης.
* Μέσα στο 2020 επίσης θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.
* Τα βρεφικά είδη, καθώς και τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.
* Παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί. Και μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό.
* Διατηρείται, τέλος, το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που φέτος καταβλήθηκε πρόωρα ως προεκλογικός «μποναμάς». Θα καταβληθεί στο τέλος του 2020.

Δήλωσε πως θα αποφύγει τα επιχειρήματα περί “καμμένης γης” και η πολιτική του συμπυκνώνεται σε τέσσερις λέξεις: ” Δεν ξεχνάμε, αλλά προχωράμε”.
Σε ότι αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως θα διεκδικήσει πιο ρεαλιστικά ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα στην κατάλληλη συγκυρία και με όπλο τα θετικά μας αποτελέσματα.

“Οι συνθήκες αυτές δεν αργούν”, σημείωσε και πρόσθεσε:”Ηδη δημιουργείται ένα ευνοϊκό διεθνές κλίμα για τη μείωση των πλεονασμάτων.
Είναι καλύτερο να συζητάς παρά να ζητάς. Και είναι καλύτερα να υπερασπίζονται άλλοι το δίκαιο μας παρά να αναλωνόμαστε σε μονολόγους χωρίς αντίκρισμα. Μόνο έτσι μπορείς τελικά να απαιτείς παρά να επαιτείς”.

Ο πρωθυπουργός απάντησε και στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ συνιστώντας υπομονή και αυτοσυγκράτηση και σημείωσε πως η προηγούμενη κυβέρνηση “έχει λερωμένη τη φωλιά της” σε επίπεδο διαπραγματεύσεων.

“Η χώρα έχει γυρίσει σελίδα και αυτό φαίνεται στα πρόσωπα των πολιτών”, είπε και τόνισε πως η Ελλάδα δεν είναι πια το”μαύρο πρόβατο” της Ευρώπης κι αυτό το διαπίστωσε στις συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

“Ούτε νταούλια ούτε ζουρνάδες. Μόνο σκληρή δουλειά, σοβαρότητα, καλή προετοιμασία και έμφαση στο αποτέλεσμα”, υπογράμμισε.
Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στο Μάτι λέγοντας πως η κοινωνία είδε ξανά το κράτος δίπλα της: Στο Μάτι απομακρύνθηκε σε χρόνο-ρεκόρ η καύσιμη ύλη. Ήδη δρομολογείται η ανάπλαση του με τη συμμετοχή των ίδιων των κατοίκων και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. ‘Αρχισε, επίσης, να λειτουργεί το «112».

“Πετύχαμε οι πυρκαγιές, εφέτος, να μην στοιχίσουν ζωές. Κι ας είχαμε τους τελευταίους δύο μήνες 2.368 φωτιές σε κάθε γωνιά της χώρας”, παρατήρησε.
Ο κ. Μητσοτάκης χειροκροτήθηκε θερμά αρκετές φορές από το ακροατήριο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε το χειροκρότημα όταν είπε για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη χορήγηση των ογκολογικών φαρμάκων, στο θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού στον τόπο διαμονής τους και στην επιστολική ψήφο (το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί μέχρι το τέλος του 2019), στο ξεμπλοκάρισμα της επένδυσης στο Ελληνικό, στην προστασία της εργασίας και το “όχι” στην εργοδοτική ασυδοσία, στα έργα της Θεσσαλονίκης.

Φορολογικό νομοσχέδιο 

Για το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή είπε ότι:
-Απλουστεύει και απλοποιεί τον φορολογικό κώδικα. Ενισχύει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
-Συγκεντρώνει τα διάσπαρτα επενδυτικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της αγοράς ακινήτων.
Εκεί, ο συνδυασμός μειωμένου ΕΝΦΙΑ και έκπτωσης για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων δίνει “τετραπλό μέρισμα ανάπτυξης”: Αυξάνει το εισόδημα των ιδιοκτητών.
Βελτιώνει την αξία της ακίνητης περιουσίας. Ενισχύει τις επενδύσεις στην αγορά ακινήτων και τις κατασκευές που έχουν καταρρεύσει στα χρόνια της κρίσης. Και βελτιώνει τους ισολογισμούς των τραπεζών, πολλαπλασιάζοντας την αξία των δανείων με εξασφάλιση στα χαρτοφυλάκιά τους.
-Το φορολογικό νομοσχέδιο δημιουργεί συνθήκες ώστε η Ελλάδα να γίνει έδρα μεγάλων πολυεθνικών εταιριών.
-Αποσαφηνίζει επίσης, την έννοια της φορολογικής κατοικίας για προσέλκυση αλλοδαπών και αγορά κατοικίας.

Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ


Σχολιάστε εδώ