Στις επενδύσεις επενδύει ο Κυριάκος

Στις επενδύσεις επενδύει ο Κυριάκος

-Στις ελληνικές καλένδες η μείωση των πλεονασμάτων

Τέλος του 2019, αρχές του νέου χρόνου πρόκειται –σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιους παράγοντες– να θέσει η κυβέρνηση και επίσημα προς τους «θεσμούς» το αίτημα για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Μέχρι τότε, όπως εκτιμούν τόσο στο επιτελείο του πρωθυπουργού, όσο και στο υπουργείο Οικονομικών, θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες ούτως ώστε η απάντηση να είναι θετική για τη χώρα μας.

Προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν με το κλίμα στις διεθνείς αγορές, την κατάσταση στην Ευρώπη και την πορεία του κυβερνητικού έργου, πρωτίστως στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων. Έργα όπως αυτό στο Ελληνικό ή οι αποφάσεις για μείωση της φορολογίας για επιχειρήσεις και η πάταξη της γραφειοκρατίας θα συμβάλουν ως έναν βαθμό στη βελτίωση του διεθνούς κλίματος για την ελληνική οικονομία.

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η αποκλιμάκωση των ελληνικών ομολόγων –εκτός αρνητικού απροόπτου– θα συνεχιστεί και ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξουν θετικές εκθέσεις από τους οίκους αξιολόγησης. Όλα τα παραπάνω θα δώσουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να διεκδικήσει με υψηλές πιθανότητες το μεγάλο «ναι» των «θεσμών», ακόμη και αν δεν είναι οριστικό, για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Στους προσεχείς μήνες η προσπάθεια της κυβέρνησης και προσωπικά του Κυρ. Μητσοτάκη θα δοθεί σε δύο μέτωπα, ε­ντός και εκτός επικράτειας. Στο εσωτερικό θα αναληφθούν όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλίες, νομοθετικές και άλλες, για την προώθηση μεταρρυθμιστικών πολιτικών, που θα κάνουν πιο ελκυστική την Ελλάδα για ξένους επενδυτές. Θα δοθεί γι’ αυτό έμφαση στη διαμόρφωση ενός πιο φιλικού περιβάλλοντος (φορολογικά, διοικητικά κ.λπ.). Στο εξωτερικό η προσπάθεια θα έχει να κάνει με τη βελτίωση της εικόνας της χώρας μας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει και άλλα ταξίδια σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ θα επιδιώξει επαφές με ομολόγους του. Και αυτό προκειμένου αφενός να επικοινωνήσει τις πολιτικές που προωθεί και υλοποιεί η κυβέρνηση και αφετέρου να τους διαβεβαιώσει ότι η χώρα μας θα τηρήσει κατά γράμμα το πρόγραμμα για το οποίο έχει δεσμευτεί έναντι των «θεσμών».

«Πρώτα θα ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας ως χώρα και μετά θα συζητήσουμε τα πλεονάσματα, που συνδέονται με το χρέος», επαναλαμβάνει σχεδόν μονότονα το τελευταίο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης – το είπε και επί γερμανικού εδάφους, απαντώντας σε ερωτήσεις γερμανών δημοσιογράφων. Αξιοπιστία που, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στ. Πέτσα, θα ανακτηθεί μέσα από την προώθηση (υλοποίηση) του μεταρρυθμιστικού σχεδίου που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση.


Σχολιάστε εδώ