Αλβανία – Ελλάδα: Οι Βρυξέλλες θα εκπέμψουν το μήνυμα

Αλβανία – Ελλάδα: Οι Βρυξέλλες θα εκπέμψουν το μήνυμα

Με τον τίτλο του «Ιππότη του Τάγματος του Σκερντέμπεη» τίμησε την πρεσβευτή της Ελλάδας στα Τίρανα Ελένη Σουρανή ο Πρόεδρος της χώρας Ιλίρ Μέτα, καθώς η κ. Σουρανή ολοκληρώνει τη θητεία της και αποχωρεί από την Αλβανία.

Φυσικά, η πρώτη και θορυβώδης αντίδραση ήρθε από τη μεριά των Τσάμηδων, με τον σύλλογό τους να εκφράζει «οργή και έκπληξη», καθώς, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η ελληνίδα πρεσβευτής «προσπάθησε να υπονομεύσει την συνύπαρξη Αλβανών και μειονοτήτων, όπως συνέβη στην περίπτωση Κατσίφα (!)». Επιπλέον, τονίζουν ότι ήταν αυτή που ζήτησε την «αφαίρεση της πλάκας της Τσαμουριάς από την πλατεία Σκεντέρμπεη στα Τίρανα…».

Μάλλον ανησυχία δείχνει η προσπάθεια διάφορων σχολιαστών, πρώην αξιωματούχων της Αλβανίας, οι οποίοι σπεύδουν να προκαθορίσουν το πλαίσιο των σχέσεων με την Ελλάδα, όπως φαίνεται από δημοσίευμα (το οποίο απέδωσε στα ελληνικά η ιστοσελίδα echedoros-a.gr/).

Ο πρώην ΥΠΕΞ και καθηγητής Ιστορίας Πασκάλ Μίλο εκτιμάει ότι «δεν θα υπάρξει ποιοτική αλλαγή στις διμερείς σχέσεις», θεωρώντας ότι οι σχέσεις είναι στρατηγικές, όπως απαιτούν τα συμφέροντα της καλής γειτονίας, συνεργασίας και κατανόησης. Και τονίζει ότι περιμένει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, «γιατί και οι δύο κυβερνήσεις γνωρίζουν ότι στο πακέτο υπάρχουν πολλά θέματα στα οποία πρέπει να υπάρξει συμφωνία».

Ο καθηγητής Ξενοφών Κρισάφι, εμπειρογνώμονας του Διεθνούς Δικαίου και μέλος της αντιπροσωπείας των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, αναφερόμενος στις σχέσεις Αλβανίας – Ελλάδας, δήλωσε ότι παραμένει η θετική κατεύθυνση που υπήρχε στις διαπραγματεύσεις, παρότι υπήρξαν διάφορες αρνητικές εξελίξεις μεταξύ των δύο μερών.

Ο Ξενοφών Κρισάφι, αν και παραδέχθηκε ότι ορισμένες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη είχαν προκαλέσει ανησυχία, εκτίμησε ότι θα συνεχισθεί ο θετικός ρυθμός στις σχέσεις των δύο χωρών. Γιατί, όπως είπε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, «ο σημερινός πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν ενδιαφέρεται να διαταράξει αυτήν την τάση των σχέσεων και να δημιουργήσει τεταμένες σχέσεις με τον βόρειο γείτονά του, με έναν από τους καλύτερους γείτονές του, που δεν δημιούργησε ποτέ προβλήματα στην Ελλάδα».

Πάντως, το πρώτο δείγμα γραφής θα δοθεί στις Βρυξέλλες, όταν τεθεί θέμα νέας αναβολής για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την ΕΕ, όταν επιχειρηθεί η συνέχιση της προσπάθειας υφαρπαγής των ελληνικών περιουσιών στη Χειμάρρα και φυσικά την 28η Οκτωβρίου, όπου ο φετινός εορτασμός της Εθνικής Επετείου στα χωριά της μειονότητας θα είναι συναισθηματικά και πολιτικά φορτισμένος, καθώς θα συμπληρωθεί ένας χρόνος από τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Και ας θυμίσουμε ότι ακόμη δεν έχει παραδοθεί από την αλβανική πλευρά το πόρισμα για τις συνθήκες θανάτου του…

exofrenikos@hotmail.com

Φωτό: in.gr


Σχολιάστε εδώ