ΕΚΕΑ: Σχετικά με τις ελλείψεις αίματος και με την εθελοντική αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί στον Πειραιά

ΕΚΕΑ: Σχετικά με τις ελλείψεις αίματος και με την εθελοντική αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί στον Πειραιά

Οι θερινοί μήνες και μάλιστα ο Αύγουστος αποτελούν διαχρονικά δύσκολη εποχή για την Αιμοδοσία στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς. Η ερήμωση των αστικών κέντρων λόγω αδειών είναι η κύρια αιτία. Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία τετραετίας (2016-19) η κατάσταση τον Αύγουστο 2019 διαμορφώνεται παρόμοια με μείωση της συλλογής αίματος κατά περίπου 50% συγκριτικά με τη συνήθη των μη θερινών μηνών, αλλά χωρίς διαφορές στην τετραετία.

Το ΕΚΕΑ με πλήρη αίσθηση της ευθύνης του για την επάρκεια της χώρας σε αίμα δραστηριοποιήθηκε ενεργά και φέτος στην ευαισθητοποίηση του πληθυσμού αλλά και στη διαχείριση της κρίσης με :

• εντατικοποίηση των έκτακτων εξορμήσεων Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο,
• καθιέρωση Θερινού Διήμερου Αιμοδοσίας, τον Ιούλιο στο Μετρό Συντάγματος,
• καθιέρωση 2 Διήμερων Αιμοδοσίας (Ιούλιο & Σεπτέμβριο) στον Ηλεκτρικό Σταθμό Πειραιά,
• μηνύματα και συνεντεύξεις στη ραδιοτηλεόραση και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, SMS έκκλησης στους εθελοντές αιμοδότες,
• έγγραφο προς τις αιμοδοσίες για ανακατανομή διαθεσίμων αποθεμάτων αίματος στα Κέντρα Αίματος,
• υποστήριξη με αίμα κατά προτεραιότητα των πολυμεταγγιζόμενων ασθενών.

Τα ΜΜΕ αναφέρονται συχνά στον ιό του Δ. Νείλου και την ελονοσία ως αιτίες για την έλλειψη αίματος φέτος. Πρέπει να επισημάνουμε ότι με βάση το σχεδιασμό του Ε.ΚΕ.Α., λαμβάνοντας υπόψη την ασφάλεια του αίματος σε συνδυασμό με την επάρκεια, γίνεται εκτίμηση κινδύνου για τον αποκλεισμό περιοχών ή τον έλεγχο του αίματος για τα εν λόγω παθογόνα.

Έτσι, σήμερα από 34 Δήμους που επηρεάζονται από τον ΙΔΝ, στους 32 διενεργείται μοριακός έλεγχος του αίματος, ενώ μόνο 2 μικροί πληθυσμιακά Δήμοι τελούν σε αποκλεισμό. 

Στην περίπτωση της ελονοσίας μόνο 3 Δημοτικές ενότητες βρίσκονται φέτος σε αποκλεισμό ενώ στο μεγάλο Δήμο Ευόσμου Κορδελιού γίνεται για πρώτη φορά έλεγχος με μοριακή και ορολογική μέθοδο.

Επιπροσθέτως, η οδηγία μας στις υπηρεσίες αιμοδοσίας είναι να μην ακυρώνονται προγραμματισμένες πληθυσμιακές αιμοδοσίες με αναμενόμενη σημαντική συλλογή αίματος ακόμα και σε αποκλεισμένες περιοχές αλλά να γίνεται έλεγχος των συλλεγομένων μονάδων ώστε να μη χάσουμε ούτε μια μονάδα αίμα. 

Θεωρούμε λοιπόν ότι η επίπτωση των λοιμώξεων αυτών στην επάρκεια είναι ασήμαντη και δεν πρέπει να αποθαρρύνονται οι εθελοντές να δώσουν αίμα με βάση τις επηρεαζόμενες περιοχές, για επικοινωνιακούς λόγους.

Επισημαίνουμε ακόμα μια φορά ότι σημαντικό ρόλο στις δύσκολες εποχές για την αιμοδοσία έχει ο κεντρικός συντονισμός και η σχεδιασμένη αποθεματοποίηση του αίματος, που μόνο ένα συγκεντροποιημένο Εθνικό Σύστημα Αίματος μπορεί να εξασφαλίσει και βαδίζουμε με γοργά βήματα προς την υλοποίησή του, που είναι ανάγκη του χθες.

Με τη σκέψη στους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία και αιματολογικά νοσήματα, που πρώτοι δοκιμάζονται σε περιόδους ελλείψεων αίματος, καλούμε όλους τους εθελοντές αιμοδότες να δώσουν αίμα στην πλησιέστερη αιμοδοσία και τους συλλόγους εθελοντών να οργανώσουν έκτακτες αιμοδοσίες. Η παρουσία κρουσμάτων ΙΔΝ στις περιοχές κατοικίας τους δεν πρέπει να αναστέλλει τους εθελοντές, καθώς σχεδόν σε όλες το αίμα ελέγχεται.

Η αρρώστια δεν κάνει διακοπές!
Πάρε την παρέα σου και δώσε αίμα στην πλησιέστερη αιμοδοσία


Η Εθελοντική Αιμοδοσία ρίχνει άγκυρα στον Πειραιά!
Δευτέρα 16 και Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου, Αίθουσα Μουσείου Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων, ΗΣΑΠ – Πειραιάς, 9πμ-7μμ

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) προγραμματίζει για δεύτερη φορά εθελοντική αιμοδοσία στον σταθμό του ΗΣΑΠ στον Πειραιά, συνεχίζοντας την προσπάθεια προσέλκυσης νέων εθελοντών αιμοδοτών από την περιοχή του Πειραιά, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η αυτάρκεια και η κάλυψη των αναγκών αίματος και μέσα στην φθινοπωρινή περίοδο. 

Η φιλοσοφία μας είναι οτι η αιμοδοσία είναι μια πολύτιμη προσφορά που οφείλει να μπει στην κουλτούρα μας, ως μία αυτονόητη πράξη με κίνητρο τον αλτρουισμό και την αλληλεγγύη. Σκοπός  μας είναι, να καθιερωθεί η εθελοντική αιμοδοσία ως μία «συστηματική συνήθεια» ενταγμένη στον καθημερινό τρόπο ζωής. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, επιλέγουμε αποκεντρωμένες δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προσελκύοντας νέους αιμοδότες στη δική τους γεωγραφική περιοχή, σε χώρους εύκολα προσβάσιμους, μακριά από το νοσοκομειακό περιβάλλον και τους αρνητικούς συνειρμούς που αυτό δημιουργεί.

Το Ε.ΚΕ.Α., επέλεξε, έναν εξαιρετικό χώρο που παρέχει ευκολία πρόσβασης σε χιλιάδες κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά αλλά και επιβάτες, που μετακινούνται καθημερινά με τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τους καλεί να δώσουν λίγο από το αίμα τους και λίγο από το χρόνο τους, να μοιραστούν στην ουσία τη ζωή που κυλάει στις φλέβες τους.

Η Εθελοντική Αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 και την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου, στην  αίθουσα Μουσείου Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων, στον τερματικό σταθμό του ΗΣΑΠ στον Πειραιά, από τις 9 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

Για να δώσεις αίμα χρειάζεται:

Να είσαι 18-65 ετών
Να έχεις πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία
Να έχεις κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες
Να αναφέρεις τυχόν ασθένειες και φάρμακα που λαμβάνεις στο γιατρό της αιμοδοσίας

• Εάν έχεις κάνει τατουάζ να έχουν παρέλθει 4 μήνες   

Πληροφορίες Γραφείο Προσέλκυσης Εθελοντών Αιμοδοτών Ε.ΚΕ.Α τηλ 2132146717

Με την ευγενική χορηγία της ΣΤΑΣΥ Α.Ε και του Μουσείου Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων


Σχολιάστε εδώ