Επίτιμος Aντεισαγγελέας ΑΠ μεταξύ των υποψηφίων για Πολιτικός Διοικητής Αγίου Όρους

Επίτιμος Aντεισαγγελέας ΑΠ μεταξύ των υποψηφίων για Πολιτικός Διοικητής Αγίου Όρους

Προς αλλαγή του πολιτικού διοικητή του Αγίου Ορους προσανατολίζεται η κυβέρνηση, τις επόμενες ημέρες, σηματοδοτώντας ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις με την Αθωνική Πολιτεία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σκέψη και για θέση υποδιοικητή.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είναι αρμόδιος, κατά τον νόμο, για την τελική επιλογή, ωστόσο έχουν ήδη ξεχωρίσει κάποιες υποψιοφότητες, μεταξύ των οποίων και του Επίτιμου Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Αγγελόπουλου, ο οποίος έχει πλούσιο δικαστικό, νομικό και θεολογικό βιογραφικό, καθώς παράλληλα με τον εισαγγελικό κλάδο, τον οποίο υπηρέτησε από το 1982 μέχρι το 2018, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε, έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο στο ΕΚΠΑ στο Ποινικό Δίκαιο με άριστα,σπούδασε δε παράλληλα στη Θεολογική Σχολή (τμήμα Θεολογικό) του Εθνικού και καποδιστριακού Πανεπιστημίου, απ’ όπου έλαβε το Πτυχίο του Θεολόγου.

Ο Επίτιμος Αντεισαγγελέας του Α.Π. κατάγεται από την ορεινή επαρχία Ολυμπίας, του Νομού Ηλείας και είναι γιόςΙερέα.

H σχέση του με την εκκλησίαυπήρξε έντονη από τα φοιτητικά του χρόνια, όταν στα γεγονότα της Νομικής το 1973 και στα γεγονότα της Κατοχής της Κύπρου, το 1974, μετείχε ενεργά ως μέλος της επιτροπής φοιτητικής μέριμνας, της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Έλαβε μέρος, υπό την Προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου, Διευθυντού τότε της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, και του τότε Μητροπολίτου Γυθείου, Κυρού ΣΩΤΗΡΙΟΥ, στην ενίσχυση και περίθαλψη των προσφύγων Κυπρίων φοιτητών.

Ως εισαγγελέας Ανηλίκων Αθηνών, λίγο αργότερα ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ενδοοικογενειακή βία, ενώ το1985 επισκέφτηκε και μελέτησε δαπάναις του, τοσύστημα του χειρισμού, των παραβατικών ανηλίκων (PROBATION), στην Πολιτεία Houston Texas.

Το 2004, διετέλεσε πρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Αθηνών, όπου οργάνωσε την Εταιρεία και ανακαίνισε το κτίριο διαμονής των ανηλίκων στον Περισσό.
Παράλληλα με τα υπηρεσιακά του καθήκοντα,υπήρξε καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δικαστών σε θέματα Ευρωπαϊκού Εντάλματος Συλλήψεως και Συμβάσεως Εκδόσεως.

Παρέδωσε μαθήματα στη Σχολή Εθνικής Αμύνης για τα ίδια θέματα και θέματα Ποινικού Δικαίου, ενώ θέματα τρομοκρατίας και εσωτερικής ασφάλειας ανέπτυξε στη Σχολή Επιτελών του Πολεμικού Ναυτικού. Παράλληλα έχει δώσει σειρά διαλέξεων με το ίδιο θέμα σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και στρατιωτικές σχολές.

Από το έτος 2006-2018δίδαξε ως τακτικός καθηγητής, μαθήματα Ποινικού Δικονομικού Δικαίου και εφηρμοσμένης Ποινικής Δικονομίας (Πρότυπο Αστυνομικό Τμήμα), στη Σχολή Δοκίμων Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, θέματα Ποινικού Δικονομικού Δικαίου στη Σχολή Μετεκπαιδεύσεως Ανθυπαστυνόμων (Τ.Ε.Μ.Α.) και Μετεκπαιδεύσεως Αξιωματικών (Τ.Ε.Μ.Ε.Σ).

Εκπροσώπησε τη χώρα μας, ως εθνικός ανταποκριτής σε δεκάδες συνεδριάσεων στην EUROJUST, τόσο στη ΧΑΓΗ όσο και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, με θέμα την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα.

Από τον Αύγουστο του 2009 έως και το 2012 ήταν εισαγγελέας επόπτης της Δ.Α.Ε.Ε.Β. (Αντιτρομοκρατική)του Οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και πρόεδρος του Συμβουλίου Ανάλυσης και Ερευνών, τουΥπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Χειρίστηκε υποθέσεις τρομοκρατίας, χρηματιστηρίου, ναρκωτικών, τις συμβάσεις του Ο.Τ.Ε. με τις ROM-TELECOM και ARMENIAN TELECOM, την προκαταρκτική εξέταση για την «Σύμβαση των Υποβρυχίων», την υπόθεση των «Ζωνιανών», ενω ήταν εισαγγελέας έδρας στην υπόθεση της απαγωγής τουεφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου (2015-2018).

Ο Επίτιμος Αντεισαγγελέας του Αρείου ΠάγουΠαναγιώτης Αγγελόπουλος έχει έντονη παρουσία στα Θεολογικά δρώμενα της Χώρας με διαλέξεις και δημοσιεύσεις σε Νομικά, Θεολογικά περιοδικά και τον εκκλησιαστικό ηλεκτρονικό τυπο.

Σε όλη τη διάρκεια της υπηρεσιακής του σταδιοδρομίας έχει πραγματευθεί θέματα ηθικοδικαιικού και Θεολογικού περιεχομένου, ενω διατηρεί στενές σχέσεις με πολλές Ιερές Μονές και προσωπικότητες του Αγίου Όρους, όπου χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης.

Έχει λάβει κατ’ επανάληψη τις ευλογίες του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου με τελευταία τους συνάντηση στο Άγιο Όρος όταν εορτάσθηκαν τα 20χρονα της Πατριαρχίας του Παναγιωτάτου.

Για την μέχρι τώρα προσφορά του στην κοινωνία και την εκκλησία έχει τιμηθεί από τον Μακαριώτατο Πάππα και Πατριαρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο που του απένειμε το Σταυρό του Αγίου Μάρκου της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων.

Έδρα του πολιτικού διοικητή είναι οι Καρυές, ωστόσο γραφεία διαθέτει επίσης τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής, τον τελευταίο κοσμικό οικισμό πριν μεταβεί κάποιος στο Άγιο Όρος. Πρακτικά ασκεί την διοικητική εποπτεία ως προς την ακριβή τήρηση του αγιορείτικου καθεστώτος και τη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και ασφάλειας στις 20 ιερές μονές.

Μέχρι και σήμερα τη διοίκηση ασκεί ο κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας, δημοσιογράφος και γενικός διευθυντής της μη φιλανθρωπικής μη κυβερνητικής οργάνωσης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, «Αποστολή», που διορίστηκε πέρυσι τέτοιο καιρό από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά το παρελθόν, πολιτικοί διοικητές του Αγίου Όρουςέχουν διατελέσει μεταξύ άλλων ο πρώην ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Δαλακούρας (2004 – 2010), ο εκδότης Σταύρος Ψυχάρης (1996 – 2001), ο πρώην νομάρχης Χαλκιδικής και ακολούθως Πιερίας Νικόλαος – Ιωάννης Παπαδημητρίου Δούκας (1991 – 1993) ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Λούλης της ομώνυμης αλευροβιομηχανίας (1989 – 1991) και ο πρώην διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρίστος Κασμίρογλου (2001 – 2004 και ξανά το 2010 – 2018).

Πηγή: romfea.gr


Σχολιάστε εδώ