Εύσημα από τη Διεθνή Διαφάνεια στη Ρένα Δούρου για την καταπολέμηση της διαφθοράς

Εύσημα από τη Διεθνή Διαφάνεια στη Ρένα Δούρου για την καταπολέμηση της διαφθοράς

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για «απρόσκοπτη και υποδειγματική» συνεργασία της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος (ΔΔ-Ε) με την Περιφέρεια Αττικής και τη Διαχειριστική Αρχή, κάνει λόγο η Πρόεδρος της ΔΔ-Ε Δρ. Άννα Δαμάσκου σε ευχαριστήρια επιστολή της προς την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου.

Στην επιστολή της, η κα Δαμάσκου υπογραμμίζει ότι η απόφαση της Περιφέρειας Αττικής να συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Integrity Pacts – Civil Control Mechanisms for Safeguarding EU Funds, Phase 2”, ήταν «καταλυτική, καθώς ενθάρρυνε την αξιοποίηση μιας καλής διεθνώς εφαρμοσμένης πρακτικής σε ευρύ φάσμα έργων, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στις δημόσιες συμβάσεις προς όφελος των πολιτών».

«Ενδεικτική της σημασίας του προγράμματος, που υλοποιείται σε 11 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η πρόσφατη απονομή του ‘Βραβείου Χρηστής Διακυβέρνησης’ από την Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια (European Ombudsman), Emily O’ Reilly, από κοινού στη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στη Διεθνή Διαφάνεια», συνεχίζει η ίδια.

Από την πλευρά της η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, στην απάντησή της προς την Πρόεδρο της ΔΔ-Ε επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «η καταπολέμηση της διαφθοράς και η προώθηση της διαφανούς άσκησης διοίκησης προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και των πολιτών, ήσαν οι βασικοί άξονες των ενεργειών της σε όλη τη διάρκεια της θητείας της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής».

«Συγκεκριμένα, από τον Σεπτέμβριο του 2014 που αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας και μίας από τις σπουδαιότερες της Ευρώπης, δώσαμε έναν διμέτωπο αγώνα: αφενός για τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας που υφίστανται τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Και αφετέρου για την αλλαγή του προτύπου εξουσίας», τονίζει.

“Η Περιφέρεια Αττικής ο μοναδικός φορέας της ελληνικής Πολιτείας που μετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ‘Integrity Pacts – Civil Control Mechanisms for Safeguarding EU Funds, Phase 2’”

Όπως αναφέρει η Ρένα Δούρου, ακριβώς στο πλαίσιο αυτό επιλέξαμε να είναι η Περιφέρεια Αττικής ο μοναδικός φορέας της ελληνικής Πολιτείας που μετέχει στο συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, σε συνεργασία με τη Διεθνή Διαφάνεια και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «γιατί αποτελεί βαθιά μας πεποίθηση ότι η υπόθεση της καταπολέμησης της διαφθοράς και η προώθηση της διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις, είναι υπόθεση Δημοκρατίας και αναβάθμισης της Πολιτικής – ειδικά σήμερα περίοδο κατά την οποία οι φωνές του λαϊκισμού, της αδιαφάνειας, της εσωστρέφειας βρίσκονται ξανά στο προσκήνιο».

«Μια υπόθεση, στην οποία, όπως έχω τονίσει πολλές φορές στο Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Τοπική Αυτοδιοίκηση – το επίπεδο διακυβέρνησης που βρίσκεται εγγύτερα στην κοινωνία και τις ανάγκες της – οφείλει να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο». 

«Για τον λόγο αυτό, αποφασίσαμε η Περιφέρεια Αττικής να μετέχει στην πιλοτική υλοποίηση του Πρώτου Συμφώνου Ακεραιότητας στην Ελλάδα, με ένα κρίσιμης σημασίας αντιπλημμυρικό έργο» υπογραμμίζει η Περιφερειάρχης Αττικής. «Επιλέξαμε έτσι να εφαρμόσουμε το νέο εργαλείο που συνιστά το Σύμφωνο Ακεραιότητας, σε ένα έργο που ανήκει στην κατηγορία εκείνων τα οποία η Πολιτεία όφειλε να είχε υλοποιήσει πολλές δεκαετίες πριν. Την κατασκευή δικτύου Ομβρίων στις περιοχές των Δήμων Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη και Μοσχάτου – Ταύρου», προσθέτει η ίδια.

“Ο αγώνας για την προώθηση της διαφάνειας και την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι αγώνας διαρκείας”

Η Ρένα Δούρου κάνει λόγο για έναν αγώνα διαρκείας για την προώθηση της διαφάνειας και την καταπολέμηση της διαφθοράς, ειδικά μάλιστα στο πεδίο των δημόσιων συμβάσεων. «Αγώνας τον οποίο δεσμεύομαι ως επικεφαλής της “Δύναμης Ζωής” να συνεχίσω να δίνω, για την υλοποίηση όλων φάσεων του έργου, γιατί δεν αφορά ένα πρόσωπο, μία παράταξη ή μία οργάνωση, αλλά την αξιοπιστία της Διοίκησης, την προστασία του Δημοσίου συμφέροντος, την προστασία του πολίτη» σημειώνει χαρακτηριστικά.


Σχολιάστε εδώ