Στην αναμονή η ΔΕΗ…

Στην αναμονή η ΔΕΗ…

Ετοιμάζεται να πουλήσει «ασημικά» της για να αποτρέψει τη χρεοκοπία

-Στο τέλος Αυγούστου τα σπουδαία, για την επόμενη μέρα 

Με το φάσμα της χρεοκοπίας να πλανάται στον ορίζοντα, οι κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της ΔΕΗ θα παρθούν μετά τις 22 Αυγούστου, με την ανάληψη, με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων, του τιμονιού από τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Στάσση (ήδη ενημερώνεται προκειμένου να ανακοινώσει το νέο business plan για την έξοδο από την οικονομική κρίση), ο οποίος έχει θητεύσει στην ανάλογη θέση της Enel Romania, θυγατρικής της Enel, πρώην κρατικού μονοπωλίου ηλεκτρισμού της Ιταλίας.

Το ταμείο της ΔΕΗ έχει έλλειμμα κάποιων εκατομμυρίων ευρώ – μιλούν για 900 εκατ., με τα 300 εκατ. να είναι αναγκαία εδώ και τώρα.

Από την άλλη, στο τραπέζι είναι η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ (είναι το ένα από τα δύο «ασημικά» που έχουν απομείνει στη ΔΕΗ) και του υπόλοιπου 49% του ΑΔΜΗΕ, που θα φέρουν χρήμα στο ταμείο για την αποπληρωμή των Οργανισμών Κοινής Ωφελείας (ΕΥΔΑΠ, δημοτικά τέλη κ.ά.), με τα οφειλόμενα να φτάνουν στα 200 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, εξετάζεται η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ (Λογαριασμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που αφορά την αποπληρωμή των ρύπων), ενώ αναμένεται όφελος 200 εκατ. ευρώ από τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ.

Προσδοκούν επίσης έσοδα 400 εκατ. ευρώ από λογαριασμούς ρεύματος συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ που έχουν εκχωρηθεί σε εισπρακτική εταιρεία.

Εξάλλου, όπως δήλωσε ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης, θα καταργηθούν οι δημοπρασίες υδροηλεκτρικής και λιγνιτικής ενέργειας (ΝΟΜΕ), που εφαρμόσθηκαν με το τρίτο Μνημόνιο και κάθε άλλο παρά βοήθησαν τον ανταγωνισμό, με κερδισμένους τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ και τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, που δεν τη διοχετεύουν όλη στην ελληνική αγορά αλλά την εξάγουν.

Και το αποτέλεσμα είναι η ΔΕΗ να αναγκάζεται να αγοράζει από τη χονδρική στη διπλάσια τιμή, στα 70 με 75 ευρώ τη μεγαβατώρα, για να εξασφαλίζει ενέργεια στους δικούς της πελάτες, κάτι που δεν γίνεται πουθενά στον κόσμο.

Από την πλευρά των εργαζομένων και συγκεκριμένα της ΓΕΝΟΠ / ΔΕΗ εκφράζεται η αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ – ήδη από τον ΑΔΜΗΕ η ΔΕΗ χάνει πάνω από 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο, από δε τον ΔΕΔΔΗΕ 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο, τα οποία δεν αναπληρώνονται όσο κι αν πουληθούν τα δίκτυα υπερυψηλής και χαμηλής τάσης.

Η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, πάντως, αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι συμφωνούν ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα αποτρέψουν τη χρεοκοπία και θα οδηγήσουν στην εξυγίανση της ΔΕΗ. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΔΟΠ / ΔΕΗ Γιώργος Μπίτζας σε ραδιοφωνική συνέντευξή του έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας: «Αν χρεοκοπήσει η ΔΕΗ, θα χρεοκοπήσει όλη η χώρα», και επισήμανε ότι τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δόθηκε ακόμα και από τον ίδιο τον Τσίπρα η εντύπωση στους πολίτες ότι ακόμη κι αν δεν πληρώνουν δεν θα τους κοπεί το ρεύμα.


Σχολιάστε εδώ