Θερμό φθινόπωρο για το άσυλο

Θερμό φθινόπωρο για το άσυλο

Μεγάλες κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

-Έμεινε μόνη η κυβέρνηση με τον Βελόπουλο!
-Προβλήματα στην εφαρμογή του νόμου βλέπουν υπουργοί και βουλευτές

«Θερμό φθινόπωρο» στον χώρο της εκπαίδευσης περιμένουν στην κυβέρνηση με αφορμή την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, ενώ δρομολογούν τις αναγκαίες κινήσεις (διαδικασίες) για την ομαλή εφαρμογή του νόμου που ενέκρινε η Βουλή.

Τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο υπουργείο Παιδείας εκτιμούν ότι κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ) αλλά και μεμονωμένες ομάδες φοιτητών, και όχι μόνον, θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν σκηνικό έντασης σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, είτε για ιδεολογικούς λόγους είτε για να πλήξουν την κυβέρνηση. Η ανησυχία στους κόλπους πάει και πιο πέρα, στο ενδεχόμενο η αναταραχή να μεταδοθεί και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΚΕ κατήγγειλαν ότι η ρύθμιση επιβάλλει την αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια και εμποδίζει την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Ο πρώην πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για ιδεολογική εμμονή, που δεν αφορά μόνο το άσυλο, αλλά στόχος της είναι η προώθηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης, δίνοντας έτσι το περίγραμμα της επιχειρηματολογίας πάνω στην οποία θα κινηθεί όταν ανοίξουν τα ΑΕΙ για τη νέα περίοδο και τεθεί ουσιαστικά σε εφαρμογή η νέα ρύθμιση για το άσυλο.

Αυτό ακριβώς θα είναι και το πλαίσιο όπου θα δοθεί η «μάχη» από τις αριστερές δυνάμεις στα πανεπιστήμια. Αλλά και το ΚΚΕ έσπευσε να διαμηνύσει ότι θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις να μπλοκάρει την απόπειρα της κυβέρνησης να καταργήσει το ακαδημαϊκό άσυλο και έκανε λόγο για να δυναμικές αντιδράσεις εκ μέρους της ΚΝΕ και της φοιτητικής παράταξης του κόμματος.

Η ανησυχία που εύλογα υπάρχει στις τάξεις της κυβέρνησης αποτυπώθηκε και στη δήλωση της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως: «Η ψήφιση του νόμου για το άσυλο είναι το πρώτο μεγάλο βήμα, αλλά δεν αρκεί. Η μεγάλη πρόκληση είναι τώρα η εφαρμογή του». Ανησυχία που δεν έχει να κάνει μόνο με τις αντιδράσεις αλλά και με τις δυσκολίες που σίγουρα θα υπάρξουν στην εφαρμογή της ρύθμισης. Οι ηγεσίες των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή και συντονίζουν τις κινήσεις τους για την πιο αποτελεσματική εφαρμογή της ρύθμισης.

Το κυριότερο όλων η όποια παρέμβαση (επέμβαση) της ΕΛΑΣ σε κάποιο από τα πανεπιστήμια να είναι απόλυτα βάσιμη και πλήρως αιτιολογημένη κάθε φορά, είτε πρόκειται για πράξεις βίας είτε για έκνομες καταστάσεις (διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, λαθρεμπόριο κ.ά.) Με εντολή του Μ. Χρυσοχοΐδη έχει ξεκινήσει η χαρτογράφηση των ΑΕΙ, όπου παραδοσιακά εκδηλώνονται οι μεγαλύτερες α­ντιδράσεις, ούτως ώστε οι αστυνομικές δυνάμεις να λειτουργήσουν, αν και εφόσον χρειαστεί, ακόμη και προληπτικά. Ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει έλεγχοι πέριξ των ΑΕΙ για την απομάκρυνση «εστιών παρανομίας», ιδίως στο κέντρο της πρωτεύουσας (Πολυτεχνείο, ΑΣΟΕ, Νομική κ.λπ.).

Σημειώνεται ότι η συζήτηση στη Βουλή για την κατάργηση του ασύλου εξελίχθηκε μέσα σε κλίμα έντασης, ενώ τη ρύθμιση ψήφισαν 166 βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία και την Ελληνική Λύση. Υπερασπιζόμενος τη ρύθμιση, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αυτή υπηρετεί την ακαδημαϊκή ελευθερία και την απρόσκοπτη λειτουργία των πανεπιστημίων.

«Στόχος μας είναι να απελευθερώσουμε δυνάμεις του πανεπιστημίου που σήμερα είναι φυλακισμένες», πρόσθεσε και τόνισε ότι θα δοθεί τέλος σε πράξεις «μαφιόζων» και «πολιτικών μπράβων» που δρουν στον χώρο των ΑΕΙ. Τέλος, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει αστυνόμους στα πανεπιστήμια, αλλά στόχος είναι «να διώξουμε τους κουκουλοφόρους που αστυνομεύουν τους φοιτητές».

Αστυνομεύουν τους φοιτητές…

«Δεν θέλουμε αστυνόμους στα πανεπιστήμια, αλλά να διώξουμε τους κουκουλοφόρους που αστυνομεύουν τους φοιτητές. Όσοι φορούν στολή και εθνόσημο είναι όργανα της Δημοκρατίας και λογοδοτούν σε αυτή», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Και απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε πως «όσοι φοράνε κουκούλες υπηρετούν σκοτεινά συμφέροντα».

Ιδεολογική εμμονή…

«Η σπουδή και η βιασύνη της ΝΔ να φέρει μέσα στον Αύγουστο διάταξη για το πανεπιστημιακό άσυλο οφείλεται στην ιδεολογική εμμονή της. Εμμονή που εκκινεί από την αποστροφή της απέναντι στο δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά και όσα συμβολίζει σε πολιτικό επίπεδο», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή.

Ιδιωτική φύλαξη!

«Δεν χρειάζεται να δημιουργηθεί αστυνομικό τμήμα Νομικής, Πολυτεχνείου κ.λπ. Είμαστε θετικοί και για πρόσληψη ιδιωτικής φύλαξης αλλά και για τις κάρτες εισόδου αυτών που έχουν σχέση με τα ιδρύματα. Αλλά είμαστε εξόχως αρνητικοί με την επιβολή ενός αστυνομικού καθεστώτος, που α­ντίκειται ευθέως στο αυτοδιοίκητο, στην αυτονομία, στον σεβασμό των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων», υπογράμμισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

Πανεπιστήμιο ΑΕ

«Πίσω από την εμμονή σας για το άσυλο κρύβεται ότι στο Πανεπιστήμιο ΑΕ που φτιάχνετε απαιτείται σιγή νεκροταφείου, για να εφαρμόζεται χωρίς κανένα εμπόδιο η πολιτική που προωθεί την επιχειρηματική δραστηριότητα, η πολιτική που υποτάσσει πλήρως την ανάπτυξη της επιστήμης και της έρευνας στις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του στη Βουλή.

Υπηρεσία περιφρούρησης…

«Εάν δεν δημιουργηθεί μια υπηρεσία περιφρούρησης του ασύλου, ένα σώμα πανεπιστημιακής ασφάλειας, πανεπιστημιακής αστυνομίας, ένστολων, με τα μέσα και τα αγαθά που χρειάζονται έτσι ώστε να περιφρουρηθεί η περιουσία του πανεπιστημίου, η ακαδημαϊκή ελευθερία, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Η πρώτη μέριμνα της Πολιτείας θα έπρεπε εδώ και χρόνια να είναι η δημιουργία αυτής της πανεπιστημιακής υπηρεσίας διαφύλαξης και περιφρούρησης του ασύλου», είναι η πρόταση που κατέθεσε στη Βουλή ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Κανείς δεν μιλά για τις μπίζνες που γίνονται…

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για άσυλο όταν εγώ ή ο κ. Κακλαμάνης, που έχουμε διαφορετικές θέσεις, δεν μπορούμε ελεύθερα να μπούμε μέσα σε ένα πανεπιστήμιο. Όλοι μιλούν για το άσυλο, αλλά δεν μιλούν για τις μπίζνες που γίνονται εκεί μέσα. Όλοι μιλούν, συζητούν για το άσυλο, αλλά δεν μιλά κανείς για τους φοιτητές που εργάζονται για τους καθηγητές εκεί μέσα», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και πρόσθεσε: «Πάρτι στα πανεπιστήμια δεν υπάρχουν πουθενά. Έχω μεγαλώσει στη Γερμανία, έχω ζήσει στη Γερμανία, αλλά αυτά δεν υπάρχουν πουθενά».

Σημαντική ρύθμιση

«Το άσυλο συνιστά σίγουρα μια σημαντική ρύθμιση, αλλά δεν είναι η μόνη. Εντάσσεται σε μια συνολική προσπάθεια για ουσιαστική αναβάθμιση και θωράκιση των ιδρυμάτων μας σε τέσσερις βασικούς άξονες: μεγαλύτερη ελευθερία και αυτονομία για τα ιδρύματά μας, εξωστρέφεια, καλύτερη διασύνδεση με την αγορά εργασίας, καλύτερη προσαρμογή στα νέα δεδομένα της ψηφιακής οικονομίας και της κοινωνίας της πληροφορίας», επισήμανε μιλώντας επί του νομοσχεδίου η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Άσυλο βίας…

«Το να μιλάμε στ’ αλήθεια για ελεύθερη διακίνηση ιδεών στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι σχεδόν αστείο. Δεν υπάρχει ελεύθερη διακίνηση ιδεών στο πανεπιστήμιο σήμερα. Υπάρχει η βία της άκρας Αριστεράς, που όταν κάποιος δεν είναι αρεστός τον καίνε και τον σπάνε στο ξύλο. Αυτό δεν είναι άσυλο ιδεών. Αυτό είναι άσυλο βίας», τόνισε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνης Γεωργιάδης.

Φωτο: oraiokastro24


Σχολιάστε εδώ