Σε μέγα φιάσκο κατέληξε η Novartis

Σε μέγα φιάσκο κατέληξε η Novartis

-Ο ένας μετά τον άλλον απαλλάσσονται
-Εξεταστική Επιτροπή για την αποκάλυψη των σκευωρών

Σε ένα άνευ προηγουμένου πολιτικό – δικαστικό «φιάσκο» εξελίσσεται η υπόθεση της Novartis. Η παραπομπή στο αρχείο του σκέλους της δικογραφίας όσον αφορά την εμπλοκή (και) του Αντ. Σαμαρά ήρθε να ενισχύσει την άποψη εκείνων που θεωρούν ότι «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» δεν ήταν παρά μια σκευωρία.

Μια σκευωρία που οργανώθηκε σε πολιτικό και δικαστικό επίπεδο με τη συνδρομή «κουκουλοφόρων» μαρτύρων αλλά και μερίδας Μέσων Ενημέρωσης. Που με ιδιαίτερη σπουδή και μεθόδευση, αλλά προπάντων χωρίς ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία, επιχείρησαν –και ως έναν βαθμό τα κατάφεραν– να σπιλώσουν κορυφαία πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ αυτών και δύο πρώην πρωθυπουργούς.

Σε όλα αυτά μεγίστη ήταν η «συμβολή» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, που κατά καιρούς πρωτοστάτησε στη «λασπομαχία». Την ίδια στιγμή που κυβερνητικά κέντρα διοχέτευαν σε τακτά χρονικά διαστήματα άλλοτε ότι έχουν εντοπιστεί «μαύρα ταμεία» και άλλοτε ότι επίκειται η… σύλληψη ενός εκ των εμπλεκομένων.

Από τα δέκα συνολικά πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση για τα έξι η δικογραφία που τους αφορούσε έχει τεθεί στο αρχείο. Πρόκειται για τους Αντ. Σαμαρά, Π. Πικραμμένο, Β. Βενιζέλο, Μ. Σαλμά, Γ. Κουτρουμάνη και Αλ. Λυκουρέντζο. Απομένουν τέσσερα ακόμη, οι Άδ. Γεωργιάδης, Δ. Αβραμόπουλος, Γ. Στουρνάρας, ενώ πρόσθετες εξηγήσεις έχει κληθεί να δώσει ο Ανδρ. Λοβέρδος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αρμόδια εισαγγελία θα έχει αποφανθεί και για τις τελευταίες περιπτώσεις μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η εξέλιξη αυτή θα σημάνει την αντίστροφη μέτρηση για τη διερεύνηση της υπόθεσης, όπως ακριβώς έχει δεσμευτεί προεκλογικώς η Νέα Δημοκρατία, η οποία εξαρχής έχει κάνει λόγο για σκευωρία. «Η γελοία σκευωρία αρχειοθετήθηκε και τυπικά. Με μεγάλη καθυστέρηση», ήταν το σχόλιο του Αντ. Σαμαρά μετά τη γνωστοποίηση ότι η δικογραφία που τον αφορά τίθεται στο αρχείο. «Τώρα όμως», πρόσθεσε, «αρχίζει η διερεύνηση του πραγματικού, σοβαρού και σκοτεινού σκανδάλου της υπόθεσης Novartis».

Ο πρώην πρωθυπουργός υπενθύμισε παράλληλα παλαιότερη δήλωσή του ότι θα πάει «μέχρι τέλους τους πραγματικά υπεύθυνους». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο «εμπλεκόμενος» Άδ. Γεωργιάδης είπε μιλώντας στη Βουλή: «Θα ψάξουμε ποιος έστησε τη σκευωρία». «Οι Έλληνες θέλουν να μάθουν την αλήθεια για το ποιος έστησε τη σκευωρία», τόνισε και ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος.

Ένα «κλικ» πιο χαμηλά κινείται το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας έκανε μεν λόγο για σκευωρία, αλλά απέφυγε να προαναγγείλει τις τυχόν επόμενες κινήσεις (σ.σ.: Εξεταστική Επιτροπή) της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Σε ερώτηση δε για το αν πρόκειται να αποδοθούν ευθύνες σε δικαστικούς που ενδεχομένως έχουν ανάμειξη στην υπόθεση ο κ. Πέτσας απάντησε ότι αυτό είναι θέμα της δικαιοσύνης. Η αρχειοθέτηση της δικογραφίας του Αντ. Σαμαρά προκάλεσε αμηχανία στο «στρατόπεδο» του ΣΥΡΙΖΑ, ηγεσία και κορυφαία στελέχη απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για την απόφαση της Δικαιοσύνης.


Σχολιάστε εδώ