Περίμεναν 78 χρόνια 85 ψυχές ηρώων του Αλβανικού Μετώπου…

Περίμεναν 78 χρόνια 85 ψυχές ηρώων του Αλβανικού Μετώπου…

Άλλες 85 ψυχές ηρώων του Αλβανικού Μετώπου ησύχασαν ύστερα από 78 χρόνια. Την Πέμπτη 1η Αυγούστου 2019, στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο της Κλεισούρας, πραγματοποιήθηκε, με όλες τις τιμές, θρησκευτική τελετή ενταφιασμού των οστών 85 ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, που ανευρέθησαν στο πλαίσιο εφαρμογής της διμερούς Συμφωνίας Ελλάδος – Αλβανίας, του 2009, για την αναζήτηση, εκταφή, προσδιορισμό ταυτότητας και ενταφιασμό των ελλήνων πεσόντων στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Αλβανία το 1940 – 1941. Στην τελετή, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. Δημητρίου, παρέστησαν εκπρόσωποι του ελληνικού υπουργείου Άμυνας, της πρεσβείας της Ελλάδος στα Τίρανα καθώς και της Ένωσης Συγγενών και Φίλων Πεσόντων.

Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι σχεδόν 80 χρόνια μετά τη θυσία τους «οι ψυχές των ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών θα αναπαυθούν επιτέλους εν ειρήνη» και «χαιρετίζει τη συνεργασία με την αλβανική πλευρά στο ιδιαίτερα ευαίσθητο και ανθρωπιστικό αυτό ζήτημα, τονίζοντας τη σημασία που αποδίδει στην ταχεία ολοκλήρωση των εργασιών επί του πεδίου και την πλήρη εφαρμογή της διακρατικής αυτής συμφωνίας Ελλάδος – Αλβανίας».

Ας μη σταματήσει η πίεση στην αλβανική πλευρά μέχρις ότου εκπληρωθεί η υποχρέωση που έχει αναλάβει εδώ και τόσα χρόνια η Αλβανία για την ανεύρεση και ταφή των περισσότερων από 5.000 ελλήνων πεσόντων.

exofrenikos@hotmail.com

Φωτό: kathimerini.gr


Σχολιάστε εδώ