Να σπάσει τον πάγο με τη Μέρκελ, στόχος του Μητσοτάκη

Να σπάσει τον πάγο με τη Μέρκελ, στόχος του Μητσοτάκη

Με το ταξίδι του στο Βερολίνο

-Θετικό το κλίμα στην Ουάσινγκτον

Να σπάσει το τείχος της καχυποψίας και της επιφυλακτικότητας που επικρατεί στη Γερμανία ως προς τη νέα κυβέρνηση θα επιχειρήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνάντησης με την Άνγκ. Μέρκελ, τέλος Αυγούστου στο Βερολίνο.

Επιφυλακτικότητα που η γερμανίδα καγκελάριος δεν δίστασε να εκφράσει δημόσια στις πρώτες δηλώσεις της μετά τις εκλογές και την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα. Περιορίσθηκε σε μια μάλλον τυπική αναφορά για την άνοδο της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία, ενώ εμφανίσθηκε και δύσπιστη όσον αφορά την πολιτική που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Να δούμε τι θα κάνει και πώς θα το κάνει», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο σχετικά με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Και σαν να μην έφτανε αυτό, εκθείασε την πολλή και αποδοτική συνεργασία που είχε με τον προκάτοχο του κ. Μητσοτάκη, τον Αλ. Τσίπρα!

Αν και η κ. Μέρκελ (όπως και η Γερμανία) έχει χάσει μέρος της ισχύος που είχε στο παρελθόν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο επιτελείο του πρωθυπουργού αντιλαμβάνονται ότι χωρίς τη συναίνεση του Βερολίνου κανένα από τα ζητήματα δεν μπορεί να προχωρήσει. Ιδίως τα κυρίαρχα, όπως αυτά της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων και του δημόσιου χρέους. Η κ. Μέρκελ πάντως έσπευσε προ ημερών να «κόψει τη φόρα» του κ. Μητσοτάκη με την επισήμανση ότι συζητήσεις για το χρέος γίνονται σε επίπεδο Κομισιόν και Eurogroup.

Ωστόσο είναι προφανές ότι σε διμερές επίπεδο (ιδίως με το Βερολίνο) προετοιμάζεται το κλίμα για όποιες αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στη συνάντηση που είχαν στα τέλη Ιουνίου, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες, ο έλληνας πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να εκθέσει στην κ. Μέρκελ βασικές πτυχές του κυβερνητικού προγράμματος. Στη συνάντηση της 29ης Αυγούστου θα προσέλθει πιο οργανωμένος και αφού πλέον θα έχει λάβει σειρά αποφάσεων υποστηρικτικών της οικονομίας και με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Λίγες ημέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 20 Αυγούστου ο κ. Μητσοτάκης θα ταξιδέψει στο Παρίσι για να συναντήσει τον Εμ. Μακρόν, έναν από τους βασικούς πυλώνες εξουσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρώτη συνάντησή τους ήταν όταν ο γάλλος Πρόεδρος είχε επισκεφθεί την Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2017. Αρχές Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Ολλανδία, η οποία διαχρονικά τηρεί αυστηρή στάση έναντι της Ελλάδας, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Μ. Ρούτε.

Το ταξίδι στις ΗΠΑ
Σε εξέλιξη –στο μεταξύ– βρίσκονται στο παρασκήνιο οι διεργασίες για το πρώτο ταξίδι του Κυρ. Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες με την ιδιότητα του πρωθυπουργού. Ταξίδι που θα επιθυμούσε να συνδυαστεί με μια συνάντηση με τον Ντ. Τραμπ. Στον ορίζοντα υπάρχει η 17η Σεπτεμβρίου, οπότε είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί η ετήσια Τακτική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου πρόκειται να παραστεί ο έλληνας πρωθυπουργός.

Γίνονται προς τούτο προσπάθειες να βρεθεί χρόνος στο πρόγραμμα του αμερικανού Προέδρου για μια κατ’ ιδίαν συνάντηση. Πράγμα καθόλου εύκολο να προγραμματιστεί στο χρονικό διάστημα που απομένει. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το κλίμα στην Ουάσινγκτον για τη νέα κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα θετικό.

Αφενός λόγω της στάσης της στο θέμα του αγωγού East Med και αφετέρου μετά την απόφαση να αναγνωρίσει ως προσωρινό Πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Χουάν Γκουαϊδό, κάτι που είχε αρνηθεί να κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδεικτική του ευνοϊκού κλίματος ήταν και η πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια από τον αμερικανό ομόλογό του Μαρκ Πομπέο στην Ουάσινγκτον, πριν καν ορκισθεί βουλευτής.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ