Πικραμμένος, Γεραπετρίτης και Θεοδωρικάκος η «τρόικα» του Κυριάκου

Πικραμμένος, Γεραπετρίτης και Θεοδωρικάκος η «τρόικα» του Κυριάκου

-Από πολύ καιρό δούλευαν για τη μέρα που θα γινόταν πρωθυπουργός

Απόλυτα προετοιμασμένος ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την πρώτη περίοδο της πρωθυπουργίας του, όπως φάνηκε ξεκάθαρα από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του.

Ο ίδιος από την περίοδο που ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εργαζόταν συστηματικά και μεθοδικά για την ημέρα που θα αναλάμβανε την πρωθυπουργία. Η προετοιμασία είχε ξεκινήσει πάρα πολλούς μήνες πριν και μάλιστα είχε αποφασιστεί και ποια νομοσχέδια θα πήγαιναν πρώτα στη Βουλή προς ψήφιση.

Το βασικό νομοσχέδιο, εκτός βέβαια από το φορολογικό, είναι αυτό για το επιτελικό κράτος, ένα ζήτημα που αφορά πάρα πολύ τον πρωθυπουργό και το είχε συζητήσει με πρόσωπα-κλειδιά στο επιτελείο του και πλέον στενούς του συνεργάτες, τον νυν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένο, τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στενή επαφή και συνεργασία με τα τρία αυτά πρόσωπα από την πρώτη φάση της αρχηγίας του, αν και ο Τάκης Θεοδωρικάκος ήταν εξαρχής στο επιτελείο του και είχε προνομιακή σχέση μαζί του.

Ειδικά όμως η σχέση του με τον Παναγιώτη Πικραμμένο αρχίζει από την εποχή που ο πρώην πρωθυπουργός ήταν συνομιλητής του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, πατέρα του νυν προέδρου της κυβερνήσεως. Οι σχέσεις του Παναγιώτη Πικραμμένου με την οικογένεια Μητσοτάκη ήταν διαχρονικές και κρίνεται ως απόλυτα φυσιολογική η εξέλιξη, ένας πολύ τακτικός συνομιλητής του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη να είναι στο πλευρό του γιου του.

Οι πιο μυημένοι επί των νεοδημοκρατικών παρασκηνίων ήδη από το 2017 γνώριζαν ότι ο Παναγιώτης Πικραμμένος, επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα ήταν ένα από τα βασικά πρόσωπα σε μια κυβέρνηση ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο νυν πρωθυπουργός τον συναντούσε πολύ συχνά και είχαν στενή συνεργασία για μια σειρά ζητήματα, ενώ τον καλούσε και σε ενδιαφέρουσες συνάξεις που οργάνωνε, δείχνοντας με τον τρόπο του ποιος θα είναι δίπλα του όταν θα ερχόταν η ώρα.
Ακόμα και στο Άγιον Όρος είχαν πάει μαζί για προσκυνηματική επίσκεψη και τότε ελάχιστοι είχαν καταλάβει ότι τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνόδευε ο νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Μαζί τους ήταν και ο Κώστας Τσιάρας, τότε γ.γ. της ΚΟ της ΝΔ και νυν υπουργός Δικαιοσύνης, μια κοινή παρουσία που έδειχνε πολλά από τότε και για το πόστο που θα καταλάμβανε ο βουλευτής Καρδίτσας αλλά και τις καλές σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Παναγιώτη Πικραμμένο.

Την ίδια περίπου περίοδο δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη βρισκόταν και ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ένα πρόσωπο που δεν προέρχεται από τη ΝΔ, αλλά κινούνταν διακριτικά στον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο, ενώ είχε άριστες σχέσεις και συνεργασία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, όταν ο τελευταίος ήταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η πρώτη εμφάνιση του Γιώργου Γεραπετρίτη δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν στις αρχές του 2017, όταν ο νυν πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα. Εκεί θα συναντούσε τον γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και δίπλα του ήταν ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Και εδώ η παρουσία του νυν υπουργού Επικρατείας και δεξιού χεριού του Κυριάκου Μητσοτάκη πέρασε απαρατήρητη, αλλά οι πιο μυημένοι έβλεπαν άλλο ένα σημάδι για τα μελλούμενα σε κυβερνητικό επίπεδο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε φροντίσει εξαρχής να δώσει ισχύ στον Γ. Γεραπετρίτη, όταν ανακοίνωσε ένα εξωθεσμικό συμβούλιο 12 ατόμων που υποκατέστησε την Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ και σε αυτό επικεφαλής ορίστηκε ο νυν υπουργός Επικρατείας, ενώ συμμετείχαν και αρκετά μέλη της νυν κυβέρνησης, τεχνοκράτες, όπως, π.χ., η Δόμνα-Μαρία Μιχαηλίδου, ο Στέλιος Πέτσας, ο Γιώργος Ζαββός.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης είχε φροντίσει, σε ανοικτή και καθημερινή γραμμή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και σε συνεργασία με τον Παναγιώτη Πικραμμένο, να ετοιμάσει τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης, ενώ κατά καιρούς έδινε το στίγμα του μέσα από τα άρθρα του στην «Καθημερινή», τόσο για το Σύνταγμα και την αναθεώρησή του, ένα ζήτημα με το οποίο θα ασχοληθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, όσο και για τον ρόλο του κράτους στον 21ο αιώνα.


Σχολιάστε εδώ