Αλλαγή φρουράς…

Αλλαγή φρουράς…

-Κάποτε τα ωραία τελειώνουν…

Ορισμένες από τις καραμπόλες («αποκεφαλισμούς» τους θεωρεί ο Νίκος Κοτζιάς) ήταν αναμενόμενες στο ΥΠΕΞ και σας είχαμε προϊδεάσει.

Ο κ. Παπασταύρου, που επιστρέφει από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία ΕΕ, είχε συγκρουσθεί προσωπικά με τη νυν διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ήταν δεδομένο ότι θα γύρναγε στην Ελλάδα. Βεβαίως, δεν πέρασε και άσχημα το προηγούμενο διάστημα, καθώς σχεδόν οκτώ χρόνια στο εξωτερικό, και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής κρίσης στο εσωτερικό, μάλλον είναι αντίστοιχα με ένα επιτυχημένο δελτίο ΤΖΟΚΕΡ.

Ο Πέτρος Μαυροειδής, που επιστρέφει από την πρεσβεία της Άγκυρας, απλώς πληρώνει την καλή σχέση με τον Νίκο Κοτζιά και τον ενθουσιώδη ρόλο του στη διαπραγμάτευση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Στα ελληνοτουρκικά δεν μπορούν να του καταλογίσουν και πολλά, καθώς επί θητείας του δεν υπήρξαν σημαντικά προβλήματα, παρά μόνο η σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών… Αλλά και ως πολιτικός διευθυντής του ΥΠΕΞ, έχων την πλήρη στήριξη του Νίκου Κοτζιά, ο κ. Μαυροειδής λειτούργησε υπηρεσιακά, αλλά ίσως η συμμετοχή του σε Πειθαρχικά και Υπηρεσιακά Συμβούλια είναι αυτή που είχε ενοχλήσει αρκετούς συναδέλφους του.

Ο Θεόδωρος Δασκαρόλης επιστρέφει από το Βερολίνο, όπου βεβαίως πρόλαβε να κλείσει τετραετία, καλός διπλωμάτης, έμπειρος και καλός υπάλληλος, αλλά αν και φιλικά προσκείμενος στην προηγούμενη τάξη πραγμάτων, δεν επέδειξε και ιδιαίτερο έργο στη Γερμανία. Εξάλλου το φλερτ στην κ. Μέρκελ το είχε αναλάβει άλλος από την… Αθήνα και έτσι ο κ. πρέσβης είχε μείνει για τη διεκπεραίωση μηνυμάτων και τις εορταστικές εκδηλώσεις…

Τώρα, το θέμα είναι τι θα γίνει με την Τασία Αθανασίου… Στενότατη συνεργάτης του Νίκου Κοτζιά, ως διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του, είπε να ησυχάσει και να μετατεθεί στη Ρώμη, όπου θα πέρναγε τέσσερα – πέντε χρόνια την… dolce vita. Για να πάει στη Ρώμη η κ. Αθανασίου απομακρύνθηκε από εκεί ο κ. Θεμιστοκλής Δεμίρης, νυν γ.γ. του ΥΠΕΞ…

Όμως η κ. Αθανασίου δεν χάρηκε τη Ρώμη. Ύστερα από τη γνωστή σύγκρουση του Νίκου Κοτζιά με τη Μόσχα, όλο το επιτελείο του είχε γίνει κόκκινο πανί για τη Ρωσία. Έτσι, οι ρωσικές αρχές, στέλνοντας… μήνυμα στον κ. Κοτζιά, αρνήθηκαν να δώσουν βίζα εισόδου σε ένα στέλεχος του πολιτικού γραφείου του. Ο κ. Κοτζιάς το θεώρησε προσβολή και για να τους τιμωρήσει αποφάσισε να πάρει την Τασία Αθανασίου από τη Ρώμη, η οποία μόλις είχε τοποθετηθεί, και να τη στείλει στη… Μόσχα. Και έτσι να στείλει ένα μήνυμα στον Πούτιν του τύπου «μπορείς να βάζεις βέτο σε συνεργάτες μου, αλλά θα σου στείλω άλλους συνεργάτες μου, αλλά με διπλωματική ιδιότητα, οπότε δεν θα μπορείς να αντιδράσεις…».

Το θέμα είναι ότι η κ. Αθανασίου θα επιστρέψει στην Ελλάδα μόλις είκοσι ημέρες μετά την επίδοση των διαπιστευτηρίων της στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Δεν είμαστε σίγουροι ότι ο Πούτιν θα παρεξηγηθεί, αλλά ίσως χρειάζεται καλύτερος συντονισμός και μεγαλύτερη σοβαρότητα στον χειρισμό των θεμάτων αυτών, που δεν αφορά απλώς πρόσωπα και προσωπικές αντιθέσεις, αλλά την ίδια την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Εμπλοκή υπήρξε και με το Βουκουρέστι, όσον αφορά τη μετακίνηση του κ. Παπανδρέου, και έτσι υπήρξαν απανωτές καραμπόλες, με τελευταία αυτή του πρέσβη στην Ιορδανία Βασίλειου Μπορνόβα, που πρόκειται να πάει στο Κίεβο. Λόγω εκλογών, όμως, η νέα κυβέρνηση δεν έχει υπογράψει καμιά τοποθέτηση ξένου πρέσβη και είναι στην αναμονή…

Ανάμεσα σε αυτούς που εγκαταλείπουν τα πόστα τους είναι ο κ. Φωτόπουλος, ο οποίος όμως έχει συμπληρώσει –και με το παραπάνω– τον χρόνο παραμονής του στη Λευκωσία, καθώς και η πρέσβης στο Ερεβάν, η οποία μετακινείται, ενώ μάλλον έγιναν δεύτερες σκέψεις για την τοποθέτηση της κ. Γραμματίκα ως πρέσβη στα Τίρανα.

exofrenikos@hotmail.com


Σχολιάστε εδώ