Το φθινόπωρο φέρνουν τον λογαριασμό τα αφεντικά

Το φθινόπωρο φέρνουν τον λογαριασμό τα αφεντικά

-Άνοιξε παράθυρο για μείωση των πλεονασμάτων, λέει η κυβέρνηση

Ραντεβού τον Σεπτέμβριο έδωσαν κυβέρνηση και «θεσμοί», ενώ οι συναντήσεις που είχαν οι εκπρόσωποί τους τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς ήταν περισσότερο αναγνωριστικού χαρακτήρα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι δεν φρόντισαν να στείλουν τα μηνύματά τους και να κάνουν τις… αναγκαίες επισημάνσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου για υστερήσεις (του προϋπολογισμού) και αποκλίσεις από το κεντρικό πρόγραμμα.

Με σημείο αιχμής τις αλλαγές στο φορολογικό που σχεδιάζει να επιφέρει η νέα κυβέρνηση και για τις οποίες οι Ευρωπαίοι έχουν εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με τις απώλειες που θα υπάρξουν για τα δημόσια έσοδα. Ως προς τον βασικό στόχο του Κυρ. Μητσοτάκη, που δεν είναι άλλος από τη μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων, η… απάντηση των Ευρωπαίων (Κλ. Ρέγκλινγκ κ.ά.) ήταν ομόφωνη: Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και η υλοποίηση των δεσμεύσεων και μετά βλέπουμε. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ερμηνεύουν με διαφορετικό τρόπο τη στάση αυτή των «θεσμών» και επισημαίνουν ότι «άνοιξε ένα παράθυρο, μικρό έστω, για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων».

Λόγω των ενστάσεων που έχουν εκφράσει οι «θεσμοί» όσον αφορά τις αλλαγές στο φορολογικό, πληροφορίες ανέφεραν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάτμηση του σχετικού νομοσχεδίου σε δύο μέρη. Το πρώτο θα ψηφισθεί μέχρι τις 10 Αυγούστου και θα περιλαμβάνει τις μειώσεις της φορολογίας για τις επιχειρήσεις, τον ΕΝΦΙΑ, τις νέες ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις. Και το δεύτερο –με όλα τα υπόλοιπα μέτρα– θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή προς το τέλος του φθινοπώρου, ενδεχομένως και να ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2020.

Μέχρι τότε –εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών– θα έχουν αμβλυνθεί οι αντιρρήσεις των «θεσμών» και θα έχει βρεθεί η κοινή συνισταμένη. Το χρονοδιάγραμμα του φορολογικού αναμενόταν να διευκρινίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του, χθες, στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Τα δύσκολα για την κυβέρνηση θα ξεκινήσουν ουσιαστικά από τον Σεπτέμβριο. Στις 5 του μήνα συνεδριάζει το Euroworking Group και οκτώ μέρες αργότερα το Eurogroup. Όπου ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας θα πρέπει να παρουσιάσει ολόκληρο το σχέδιο της κυβέρνησης και να πάρει την… πρώτη κρυάδα από τους ευρωπαίους ομολόγους του.

Μέχρι τότε στα άμεσα εμπλεκόμενα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, κ.ά., φιλοδοξούν να έχουν δρομολογήσει ορισμένες ενέργειες που θα πείσουν τους Ευρωπαίους για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης. Μία από αυτές θα είναι και η προώθηση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου στη Βουλή, με κεντρικό προσανατολισμό την απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών για την αδειοδότηση νέων επιχειρήσεων. Κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για νέες επενδύσεις στη χώρα μας. Λίγες ημέρες μετά το Eurogroup είναι προγραμματισμένη η επίσημη κάθοδος των εκπροσώπων των «θεσμών» στην Αθήνα για την τέταρτη κατά σειρά αξιολόγηση του προγράμματος αλλά και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας.

Νωρίτερα και συγκεκριμένα τον Αύγουστο η κυβέρνηση θα περιμένει με εύλογη αγωνία το πόρισμα δύο οίκων αξιολόγησης (Fitch και Moody’s) για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας. Όσον αφορά τον Fitch, στην κυβέρνηση είναι σχεδόν βέβαιοι ότι θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της οικονομίας, για τη Moody’s διατηρούν ορισμένες επιφυλάξεις. Θεωρούν όμως ότι αν τα μηνύματα είναι θετικά και από τους δύο οίκους το κλίμα για την ελληνική οικονομία θα βελτιωθεί διεθνώς.

Φωτο: tovima


Σχολιάστε εδώ