Μορφωμένη

Μορφωμένη


Συγγραφέας
Tara Westover
Μετάφραση
Μαρία Φακίνου


“Θα μπορούσε κανείς να την πει με πολλά ονόματα αυτή την ατομικότητα. Μετασχηματισμό. Μεταμόρφωση. Αναλήθεια. Προδοσία. Εγώ την ονομάζω μόρφωση.”

Γεννημένη στα βουνά του Αϊντάχο, η Τάρα Γουέστοβερ μεγάλωσε κοντά στη φύση υπακούοντας στους νόμους που θέσπισε ο πατέρας της –ένας φονταμενταλιστής Μορμόνος, πεπεισμένος ότι έρχεται το Τέλος του Κόσμου. Η Τάρα και τ’ αδέρφια της δεν πηγαίνουν στο σχολείο, ούτε στο γιατρό όταν αρρωσταίνουν· δουλεύουν με τον πατέρα τους, ενώ η μητέρα τους είναι πρακτική θεραπεύτρια και η μοναδική μαία της περιοχής.
Η Τάρα έχει ένα ταλέντο, το τραγούδι, αλλά και μια εμμονή, τη γνώση. Μπαίνει για πρώτη φορά σε σχολική τάξη στα δεκαεφτά της χρόνια: δεν γνωρίζει ότι έγιναν δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, ούτε όμως και την ακριβή ημερομηνία της γέννησής της. Σύντομα ανακαλύπτει πως η μόρφωση είναι ο μόνος τρόπος για να ξεφύγει από το σπίτι της. Ξεκινάει από το μηδέν, συγκεντρώνει τις απαραίτητες δυνάμεις και προετοιμάζεται για τις εισαγωγικές εξετάσεις στο πανεπιστήμιο, διασχίζει ωκεανούς και ηπείρους και αποφοιτά από το Κέμπριτζ. Στην πορεία της αυτή δοκιμάζονται, ξανά και ξανά, οι δεσμοί που τη συνδέουν με την οικογένειά της.

Η Γουέστοβερ δημιούργησε μια παγκόσμια και εμπνευσμένη ιστορία –τη δική της ιστορία– για τη μόρφωση και τη δύναμή της να δίνει νέα ματιά και προοπτικές στη ζωή μας, γεμίζοντάς μας με θέληση για διαρκή εξέλιξη.

> Διαθέσιμο και σε ebook

 

Απόσπασμα βιβλίου

«Δεν είσαι κάποιο μέταλλο που λάμπει μόνο κάτω από ένα συγκεκριμένο φως. Όποια κι αν γίνεις, ό,τι κι αν ακολουθήσεις, αυτό ήσουν πάντοτε. Το είχες πάντοτε μέσα σου. Όχι στο Κέμπριτζ. Μέσα σ’ εσένα. Είσαι χρυσάφι. Κι επιστρέφοντας στο πανεπιστήμιο, ή ακόμα και σ’ εκείνο το βουνό απ’ όπου έρχεσαι, δεν θ’ αλλάξει το ποια είσαι. Μπορεί ν’ αλλάξει το πώς σε βλέπουν οι άλλοι, μπορεί ν’ αλλάξει ακόμα και το πώς βλέπεις εσύ τον εαυτό σου –ακόμα και το χρυσάφι δείχνει θαμπό με κάποιο φωτισμό–, όμως αυτό είναι η αυταπάτη. Και πάντοτε ήταν».

Διαβάστε όλο το απόσπασμα ΕΔΩ


Είπαν για το βιβλίο

Οι σπουδαίες αναμνήσεις μιας νεαρής γυναίκας που αποφασίζει να ξεφύγει από το πεπρωμένο της.
-Barack Obama- 

Υπέροχη και γεμάτη δύναμη… η φωνή της Τάρα Γουέστοβερ είναι μοναδική… Και παρά την ιδιαιτερότητα της παιδικής της ηλικίας, τα ερωτήματα που θέτει το βιβλίο είναι παγκόσμια: Πόσο από εμάς θα πρέπει να δώσουμε σ’ αυτούς που αγαπάμε; Και πόσο θα χρειαστεί να τους προδώσουμε για να ωριμάσουν;
-Vogue-

Μια καταπληκτική αυτοβιογραφία… με κρυστάλλινη γλώσσα, διαυγή απόσταση και αίσθηση του χιούμορ. Ο πόνος αυτής της απερίγραπτης μοναξιάς, της βαθιάς πληγής να πρέπει ν’ απαλλαγείς απ’ όλα όσα υπήρξες, κυριαρχεί με τρόπο ανατριχιαστικό στο βιβλίο. Ο μεγαλύτερος ηρωισμός είναι να είσαι η μοναδική φωνή που λέει «Αρκετά».
-Rosa Montero- El País

Σπαραχτικό… μια όμορφη απόδειξη της δύναμης που διαθέτει η μόρφωση ν’ ανοίγει τα μάτια και ν’ αλλάζει ζωές.
-The New York Times Book Review- 

Μια καταπληκτική ιστορία που πραγματικά μπορεί να εμπνεύσει. Το είδος του βιβλίου που όλοι θα απολαύσουν. Είναι ακόμη καλύτερο απ’ ό,τι έχετε ακούσει.
-Bill Gates-


Λίγα λόγια για την συγγραφέα 

Η Τάρα Γουέστοβερ γεννήθηκε στο Αϊντάχο το 1986. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Μπράιαμ Γιανγκ το 2008 και στη συνέχεια της δόθηκε η υποτροφία Gates του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. Το 2009 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στο Τρίνιτι Κόλετζ του Κέμπριτζ και το 2010 ήταν επισκέπτρια υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Επέστρεψε στο Κέμπριτζ όπου πήρε διδακτορικό στην Iστορία το 2014. Ζει στο Λονδίνο.

Η Μορφωμένη είναι το πρώτο της βιβλίο, το οποίο ξεχώρισε από αναγνώστες και κριτικούς και μεταφράστηκε σε 22 χώρες. Ψηφίστηκε ως Best Memoir στα βραβεία του Goodreads 2018 και βρέθηκε στη λίστα με τα 10 καλύτερα βιβλία του 2018 των New York Times. Θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά βιβλία της χρονιάς σύμφωνα με το BBC, την Daily Express, τη Library Journal και το Entertainment Weekly.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΚΑΡΟΣ 

Ξενόγλωσσος Τίτλος: Educated
Κατηγορία: Αυτοβιογραφία
ISBN: 978-960-572-288-3


Σχολιάστε εδώ