Φοροελαφρύνσεις 6 δισ. ευρώ!

Φοροελαφρύνσεις 6 δισ. ευρώ!

Έρχονται τα πρώτα δώρα…

-Σταϊκούρας: Παραλάβαμε «βόμβες με αναμμένα φιτίλια»!

Δεν πρόκειται για τίποτα… φρα­γκοδίφραγκα αλλά για το πακέτο των 6 δισ. ευρώ με τις φοροελαφρύνσεις σε… βάθος τριετίας, οι οποίες θα προ­βλέπονται στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Αύγουστο στη Βουλή, μετά τις προγραμματικές δηλώσεις και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, προ­βλέπεται μείωση των φόρων στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις αλλά και μείωση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής.

Χαρακτηριστική ήταν η φράση του υπουργού Χρ. Σταϊκούρα για… «βόμβες με αναμμένα φιτίλια», που δίνει μια γεύση της κατάστασης της οικονομίας που παραλαμβάνει. Τόνισε, όμως, ότι δεν θα μηδενίσει το έργο των προκατόχων του, επισημαίνοντας: «Θα κρα­τήσουμε τα όποια θετικά έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και θα οικοδομήσουμε πάνω σε αυτά».

Παραδίδοντας το υπουργείο, ο απερχόμενος κ. Τσακαλώτος υποσχέθηκε: «Θα επιστρέψουμε δριμύτεροι, σοφότεροι, με ακόμη καλύτερο πρόγραμμα, που μπορεί να απευθυνθεί στα λαϊκά και στα μεσαία στρώματα».

Ποιοι και σε τι ποσοστό πληρώνουν φόρο
Για κάθε 10 ευρώ φόρο εισοδήματος που εισπράττει η χώρα, τα 5 ευρώ προ­έρχονται από το 5% των φορολογουμένων και τα υπόλοιπα 5 ευρώ από το 95% του συνόλου των φορολογου­μένων!

Από την επεξεργασία των στοιχείων των φορολογικών δηλώσεων του περσινού έτους προκύπτει ότι 437.158 φορολογούμενοι, που αποτελούν το 4,9% του συνόλου, δήλωσαν εισοδήματα 18,31 δισ. ευρώ, ήτοι το 22,77% του συνόλου, και πλήρωσαν φόρο 4,1 δισ. ευρώ, ή διαφορετικά το 49,39% του συνολικού φόρου.


Σχολιάστε εδώ