Νέα εποχή στο υπουργείο Υγείας με υποσχέσεις ήθους

Νέα εποχή στο υπουργείο Υγείας με υποσχέσεις ήθους

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Ο Βασίλης Κικίλιας ως υπουργός και ο Βασίλης Κοντοζαμάνης ως υφυπουργός αποτελούν το νέο «δίδυμο» του υπουργείου Υγείας, που ανέλαβε τα καθήκοντα του την προηγούμενη Τρίτη. Πολύ καλοί γνώστες των θεμάτων της υγείας, ο πρώτος ως ορθοπεδικός γιατρός και ο δεύτερος με θητεία γενικού γραμματέα υγείας, προέδρου του ΕΟΦ, διοίκησης ΔΥΠΕ κ.λπ. έδωσαν αμέσως το στίγμα της πορείας που θα ακολουθήσουν με λόγια σοβαρά, μετρημένα και υπεύθυνα.

Είναι από τις σπάνιες φορές σε τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Υγείας που δεν ακούστηκαν οι μεγαλόστομες εκφράσεις για «τα πιράνχας που κατατρώγουν τις σάρκες της δημόσιας υγείας» -για τα οποία αυτοί που τα κατήγγειλαν έτσι κι αλλιώς δεν έκαναν ποτέ τίποτε- ενώ ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε χαρακτηριστικά ότι «όσοι έχουν διάθεση ή όρεξη ρεβανσισμού ή πολιτικών τέτοιων που έχουν να κάνουν με τα εσωτερικά μας, τα κομματικά μας, καλό θα είναι να μείνουν μακριά από το Υπουργείο».

Η τελετή παράδοσης – παραλαβής έγινε χωρίς την παρουσία του αναπλ. υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, ο οποίος με τηλεφώνημα του προφασίστηκε «οικογενειακές υποχρεώσεις» και υποσχέθηκε ότι «κάποια στιγμή» θα κάνει τη σχετική ενημέρωση.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο απερχόμενος υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κάνοντας απολογισμό της θητείας του τόνισε ότι «έχει διασφαλιστεί η μέγιστη προτεραιότητα να έχουμε ένα σύστημα υγείας όρθιο, λειτουργικό, αξιόπιστο και κυρίως προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες.

Προφανώς με πολλαπλά προβλήματα, ακάλυπτες ανάγκες, μεγάλες δυσκολίες, που χρειάζεται η νέα πολιτική ηγεσία να τις δει και να τις αντιμετωπίσει με τη δική της πολιτική προσέγγιση και οπτική.
Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε ότι «η αγωνία της μέσης ελληνικής οικογένειας σε μια γενική εφημερία ενός δημόσιου νοσοκομείου, ο τρόπος με τον οποίο μια μητέρα αντιμετωπίζει τις δυσκολίες του παιδιού της, όταν το φέρνει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και πρέπει να νοσηλευτεί ή προσπαθεί να βρει την υγειά του, για εμάς είναι πρώτη προτεραιότητα, βρίσκεται στην καρδιά της πολιτικής μας και αποτελεί πρώτη στόχευση, και πρόσθεσε:

«Το μέτρο από το οποίο κρινόμαστε είναι εάν θα μπορέσει να υπάρχει μία δεύτερη βάρδια σε έναν αξονικό τομογράφο σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες, αν θα μπορέσουν να υπάρχουν παραπάνω γάζες ή αναλώσιμα προκειμένου να κάνουνε καλύτερα οι νοσηλεύτριες και οι γιατροί τη δουλειά τους, εάν θα μπορέσει να υπάρχει δυνατότητα να παρέχεται πιο σύντομα το αγαθό της Υγείας στη χώρα μας και να μην ταλαιπωρείται ο μέσος πολίτης.

Από αυτά τα μικρά, τα καθημερινά, τα οποία έχουν να κάνουν με τους συμπολίτες μας, που έρχονται στο Σύστημα Υγείας μας και προσβλέπουν σε θεραπεία, θα ξεκινήσουν οι μάχες μας, οι μικρές, οι μεσαίες και οι μεγάλες.

Στη συνέχεια ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κο­ντοζαμάνης υπογράμμισε: «Γνωρίζετε όλοι ότι έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα αυτό από πίσω έχει συγκεκριμένες δράσεις και όλο αυτό τον καιρό έχει γίνει μία προετοιμασία και νομίζω ότι πολύ γρήγορα θα δείτε αποτελέσματα.

Να είστε βέβαιοι ότι ξέρουμε τι θα κάνουμε, πώς θα το κάνουμε και θα το κάνουμε. Και δεν θα αφήσουμε κανένα συμπολίτη μας πίσω».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος υπουργός Υγείας τα μεσάνυχτα της προηγούμενης Τετάρτης έκανε αιφνιδιαστική επίσκεψη στην εφημερία του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και συζήτησε με πολίτες και εργαζόμενους.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες στην Υγεία
Η ποιοτική δημόσια Υγεία για όλους τους πολίτες είναι η βασική στρατηγική επιλογή της νέας κυβέρνησης με εξειδικευμένους στόχους την ενημέρωση και την πρόληψη για όλους, τις ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες περίθαλψης, την αναβάθμιση και ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας, το σεβασμό στα χρήματα του έλληνα φορολογούμενου και τη σύγχρονη και αποτελεσματική διοίκηση στην υγεία.

Οι άμεσες ενέργειες
• Αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου με καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους, εντατικοποίηση των ελέγχων με μεγαλύτερη εμπλοκή της αστυνομίας και λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για αναφορά παραβάσεων.
• Πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων και ενημέρωση των πολιτών μέσω SMS για τον αναγκαίο προληπτικό έλεγχο.
• Ραντεβού με γιατρούς εντός 24 ωρών για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (πολίτες άνω των 65 ετών, ΑΜΕΑ κ.λπ.).
• Επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες.
• Κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών (ασθενείς με καρκίνο, ΑΜΕΑ κ.λπ.).
• Ατομικό ηλεκτρονικό ιστορικό υγείας για την καλύτερη διαχείριση της υγείας μας και την αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών.
• Άμεση θεσμοθέτηση διαφανούς ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης εισαγωγών στα νοσοκομεία.
• Ηλεκτρονική διακίνηση συνταγών και παραπεμπτικών για λιγότερη ταλαιπωρία, εξοικονόμηση πόρων και χρόνου για όλους.
• Προώθηση συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα για αγορά ιατρικών πράξεων και εξετάσεων χωρίς επιβάρυνση για τον πολίτη.
• Ενίσχυση των νοσοκομείων με:
– 1.500 ειδικευόμενους νοσηλευτές ετησίως με την απόκτηση της ειδικότητας αμέσως μετά το πτυχίο και όχι μόνο μετά την πρόσληψή τους στο εθνικό σύστημα υγείας, όπως συμβαίνει σήμερα.
– 2.000 προσλήψεις νοσηλευτών σε νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων και κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων σε βάθος 4ετίας.
• Δραστική αντιμετώπιση των νοσοκομειακών λοιμώξεων με αυστηρή εφαρμογή των διεθνών οδηγιών, ενημέρωση και εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και έλεγχο συμμόρφωσης.

Φωτό: ethnos.gr


Σχολιάστε εδώ