Άρχισαν τα τύμπανα στο ΚΙΝΑΛ, προς μεγάλη χαρά του Τσίπρα

Άρχισαν τα τύμπανα στο ΚΙΝΑΛ, προς μεγάλη χαρά του Τσίπρα

-Φωτιές άναψε ο Κρεμαστινός – Είναι μονόδρομος η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε
-Νίκος Ανδρουλάκης: Δεν πήγαμε καλά στις εκλογές
-Μαλέλης: Οι διαρκείς παλινωδίες μπέρδεψαν τον προοδευτικό ψηφοφόρο και μας εγκατέλειψε

Όπου φτώχεια και γκρίνια… Αυτό συμβαίνει στο Κίνημα Αλλαγής μετά και το σοκ των εκλογών, στις οποίες η Χαριλάου Τρικούπη περίμενε μεγαλύτερο ποσοστό, με αποτέλεσμα να διατυπώνονται ενστάσεις για τη γραμμή της προέδρου Φώφης Γεννηματά, που κάθε άλλο παρά οδηγούσε στη σφυρηλάτηση της ενότητας.

Τα σύννεφα άρχισαν να φαίνονται από νωρίς στον ορίζοντα, μετά και τις επιλογές της για το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών, που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Αλλά και λόγω της ξαφνικής σύγκρουσης που η ίδια προκάλεσε με τον Βαγγέλη Βενιζέλο την ώρα της επικείμενης μάχης, διαμηνύοντάς του να ξεχάσει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, και μάλιστα την πρώτη θέση.

Στο Κίνημα Αλλαγής προκάλεσε νέα αναστάτωση η συμπεριφορά αυτή απέναντι σε έναν πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, και μάλιστα ενεργό και με αποδοχή στην κοινωνία. Και όλα αυτά με το… επιχείρημα ότι στην πρώτη θέση έπρεπε να είναι ο Γ. Καμίνης, παρότι στις ευρωεκλογές είχε έρθει τέταρτος.

Σε αυτό το βαρύ κλίμα ήρθε να προστεθεί η απόφαση της Φώφης Γεννηματά, στην περίπτωση που η ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές δεν έπαιρνε αυτοδυναμία, το ΚΙΝΑΛ να έδινε ψήφο ανοχής, στη βάση του ότι θα καταργηθεί η απλή αναλογική, θα ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση και θα υπάρχει κοινό μέτωπο στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για να μειωθεί το πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2060, για το οποίο είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Όλο αυτό το… νταλαβέρι δίχασε το ΚΙΝΑΛ, χωρίς όμως να πάρουν έκταση οι διαφορετικές φωνές πολλών επωνύμων εν όψει των εκλογών, με τα γκάλοπ κάθε άλλο παρά να καταγράφουν αέρα στα πανιά του Κινήματος.

Να θυμίσουμε ότι είχε προηγηθεί η κόντρα της Φώφης με τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, που από την Αχαΐα, γη των Παπανδρέου, τον έστελνε να είναι υποψήφιος στην Εύβοια. Η αντίδραση, όμως, ήταν έντονη και η πρόεδρος ανα­γκάσθηκε να κάνει πίσω.

Οι κάλπες της 7ης Ιουλίου κάθε άλλο παρά ευχάριστες ήταν για το ΚΙΝΑΛ. Ήρθε τρίτο με 8,10%, με τη ΝΔ πρώτη με 39,85% και τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο με 31,53%, κάνοντας τη μεγάλη έκπληξη, δεδομένου ότι μέχρι και την παραμονή των εκλογών τα γκάλοπ δεν του έδιναν πάνω από 28%. Και αυτό ήταν προσωπική επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα.

Παγωμάρα στη Χαριλάου Τρικούπη
Το αποτέλεσμα άνοιξε πολλά στόματα που μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες απέφευγαν να μιλήσουν για όσα δεν είχαν γίνει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για να μην πει η ηγεσία ότι η μάχη υπονομεύθηκε από μέσα.

Στα Δωδεκάνησα ο Δημήτρης Κρεμαστινός, παρότι αύξησε τις ψήφους του σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, δεν εκλέχθηκε γιατί το ΚΙΝΑΛ στην περιφέρεια αυτή δεν πήρε έδρα.
Αυτό, όμως, που τον ανησυχεί είναι ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τη Δημοκρατική Παράταξη μέσα στο σκηνικό του δικομματισμού / διπολισμού που… γέννησε η κάλπη της 7ης Ιουλίου, με μονομάχους τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τη θέση – πρότασή του ο Δημήτρης Κρεμαστινός την κατέθεσε δημόσια. Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό News24/7 δήλωσε ευθέως ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, «ακόμη και σε ενιαίο κόμμα»! Και στη συνέχεια ήταν σαφέστατος: «Και για τους δύο είναι μονόδρομος. Επαναλαμβάνω ότι το άθροισμά τους εάν είχε συμβεί εκλογικά, μπορεί και να ήταν κυβέρνηση, άρα είναι μονόδρομος, ενώ οι διενέξεις δεν θα ωφελήσουν να γίνει ποτέ άθροισμα».

Δούρειοι ίπποι…
Λίγο πριν ολοκληρωθεί η Κεντρική Επιτροπή την Παρασκευή, ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε τον λόγο. Και απάντησε σημείο προς σημείο στην κριτική της Φώφης Γεννηματά. Ανέφερε τις τηλεοπτικές του παρουσίες και τον αριθμό των σταυρών που συγκέντρωσε για λογαριασμό της παράταξης.

Αποδέχθηκε ακόμη ότι υπήρξαν δούρειοι ίπποι, λέγοντας ότι ήταν εκείνοι στους οποίους η ηγεσία έδωσε ρόλο και τον διαπραγματεύτηκαν με άλλα κόμματα, όπως ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Νίκος Μπίστης.

Στον Νίκο Ανδρουλάκη απάντησε ο Χρήστος Πρωτόπαπας. «Έχουμε σταθερά ανοδική πορεία από το 2015», είπε ο στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά και ζήτησε υπομονή από όσους ζητούν άμεσα πιο σκληρή αντιπολίτευση. Για όσους προτιμούν συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι η Κουμουνδούρου δεν έχει καμία σχέση με τη σοσιαλδημοκρατία.

Πρόσθεσε δε: «Είχαμε 16% διαρροές προς τα δεξιά» και συμφώνησε με τον Ανδρουλάκη ότι από το 44% το 2009 έφτασαν στο 4,6% το 2015.

Κάνουμε τον τροχονόμο
Ο Στέφανος Ξεκαλάκης, πρώην γραμματέας του Κινήματος, τόνισε με έμφαση: «Όχι σε ένα κόμμα σε πολιτικό ‘‘κώμα’’» και διερωτήθηκε: «Για πόσα χρόνια ακόμα θα καταδεχόμαστε να κάνουμε τον ‘‘τροχονόμο’’ στη μετάβαση των ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Δημοκρατία ή από την κάλπη στην αποχή;

Η εικόνα αυτή δεν αρμόζει στην ιστορία της παράταξης, δεν καλύπτει τις ανάγκες του λαού, δεν χωράει τα όνειρά μας.

Ήρθε η ώρα να πούμε επιτέλους τέλος στην ανακύκλωση προσώπων, λειτουργιών, δομών και ιδεών». Και πρόσθεσε: «Να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο της ιδρυματοποίησης, που συνοδεύεται από χαρακτηριστικά νεποτισμού, τυχοδιωκτισμού, διαπλοκής, απολυταρχισμού, για να υφίσταται απλά και μόνο ένα κόμμα ‘‘ιδιωτικής χρήσης’’, προς ικανοποίηση των ματαιοδοξιών μιας πιστής ολιγαρχίας».

Η φυγή είναι μόνιμη…
Ο Σταμάτης Μαλέλης, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του γραμματέα Επικοινωνίας, έγραψε σε άρθρο του στα «Νέα»: «Αποδείχθηκε πως η φυγή δεν ήταν προσωρινή, αλλά έχει στοιχεία μονιμότητας.

Το ΚΙΝΑΛ δεν κατάφερε να δελεάσει τον ψηφοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει στο σπίτι του. Οι διαρκείς παλινωδίες μας μπέρδεψαν τον προοδευτικό ψηφοφόρο, που μας εγκατέλειψε. Η ιστορία δεν χαρίζεται σε κανέναν».


Σχολιάστε εδώ