Στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή χτύπησε το… καμπανάκι…

Στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή χτύπησε το… καμπανάκι…

-Στην Αθήνα, εκεί στο Μαξίμου, το πήραν χαμπάρι;

Οι κάλπες των ευρωεκλο­γών δεν έκαναν το χατίρι του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ). Ο στόχος του ήταν να δείξει ότι η μειονότητα υπερψηφίζει ένα κόμμα που ζητάει τον χαρα­κτηρισμό της ως τουρκικής.

Κατέλαβε πανελλαδικά τη 17η θέση με ποσοστό 0,71%, που σε ψήφους ήταν 40.253. Από τους περίπου 2.500 μουσουλμάνους της Δωδεκανήσου ψηφίστηκε συνολικά από 112 άτομα και από τους περίπου 20.000 με 25.000 μουσουλ­μάνους που ζουν εκτός Θράκης έλαβε συνολικά στην Αττική 519 ψήφους (σε 8 περιφέρειες) και στη Θεσσαλονίκη 237 ψήφους.

Η εκλογική επιτυχία του ΚΙΕΦ ήταν αποκλειστικά στους δύο νομούς της Θράκης, όπου κατέλαβε την πρώτη θέση στους Νομούς Ροδό­πης (38%) και Ξάνθης (25,6%)!

Αντίθετα, ο αστικός μουσουλμανικός πληθυσμός της Θράκης δεν το υπερψήφισε (Κομοτηνή 18,5% και Ξάνθη 8,6%). Κύριος χαμένος από τις ψήφους υπέρ του ΚΙΕΦ ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχασε συνολικά και στους δύο νομούς το 28% των ψήφων του Σεπτεμβρίου του 2015, επισημαίνει σε ανά­λυσή του ο Άγγελος Μ. Συρίγος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.


Σχολιάστε εδώ