Ο Τραμπ απειλεί με σημαντική κλιμάκωση των κυρώσεων στο Ιράν

Ο Τραμπ απειλεί με σημαντική κλιμάκωση των κυρώσεων στο Ιράν

-Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε την Ισλαμική Δημοκρατία ότι «εμπλούτιζε κρυφά» ουράνιο για πολύ καιρό

Οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Ιράν «σύντομα» θα αυξηθούν «σημαντικά», προανήγγειλε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κλιμακώνοντας την ένταση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Τραμπ κατηγορεί την Ισλαμική Δημοκρατία ότι «εμπλούτιζε κρυφά» ουράνιο επί πολύ καιρό, δίχως να δώσει περαιτέρω στοιχεία για τις κατηγορίες ή τις προθέσεις του.

Η συμφωνία για την ρύθμιση των ιρανικών πυρηνικών δραστηριοτήτων, από την οποία ο κ. Τραμπ αποσύρθηκε μονομερώς πέρυσι, επιτρέπει στην Τεχεράνη να εμπλουτίζει ουράνιο σε βαθμό 3,67% και να διατηρεί απόθεμα 300 κιλών. Αυτό το επίπεδο καθαρότητας επιτρέπει την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Για την παραγωγή όπλων απαιτείται καθαρότητα 90% και άνω.

Το Ιράν, απαντώντας στις κυρώσεις Τραμπ, έχει καταστρατηγήσει αυτούς τους δύο όρους την τελευταία εβδομάδα, όμως την προηγούμενη τριετία τηρούσε απόλυτα τα συμφωνηθέντα, σύμφωνα με τις τακτικές εποπτικές εκθέσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Πυρηνικής Ενέργειας.

Η Τεχεράνη έχει προειδοποιήσει ωστόσο πως θα κλιμακώσει τις παραβιάσεις της συμφωνίας εάν οι υπόλοιποι υπογράφοντες – η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κίνα και η Ρωσία – δεν καταφέρουν να παρακάμψουν τις αμερικανικές ποινές ώστε να συνεχιστούν κανονικά οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου.

Οι υφιστάμενες αμερικανικές κυρώσεις έχουν μειώσει σημαντικά τις ιρανικές εξαγωγές κι έχουν οδηγήσει την ιρανική οικονομία σε ύφεση. Απώτερος στόχος της Ουάσιγκτον είναι να αναγκάσει την Ισλαμική Δημοκρατία να επαναδιαπραγματευθεί την πυρηνική συμφωνία του 2015 και να μειώσει την επιρροή της σε ένοπλες ομάδες που δρουν στην Υεμένη, την Συρία, το Ιράκ και τον Λίβανο.

Πηγη+φωτο: skai


Σχολιάστε εδώ