Γ. Τάτσιος: Έπεσε ο ΣΥΡΙΖΑ… λύνονται οι γλώσσες των επιστημόνων

Γ. Τάτσιος: Έπεσε ο ΣΥΡΙΖΑ… λύνονται οι γλώσσες των επιστημόνων

Του
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΥΘ. ΤΑΤΣΙΟΥ
Προέδρου Πανελλήνιας Ομοσπονδίας
Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων


Επιτέλους άρχισαν να λύνονται οι γλώσσες των επιστημόνων, που μέχρι τώρα τελούσαν υπό καθεστώς κυβερνητικής τρομοκρατίας και τηρούσαν σιγή ιχθύος για τη «συμπαιγνία» (Συμφωνία) των Πρεσπών.

Μέχρι πρότινος η κυβέρνηση είχε ξαμολήσει στα ΜΜΕ και σε συνέδρια ανά την Ελλάδα δικούς της διεθνολόγους, καθηγητές Νομικής και άλλους επιστήμονες με σκοπό να πείσουν τους Έλληνες για τα ανύπαρκτα οφέλη της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι περισσότεροι από τους επιστήμονες που στρατεύτηκαν με την κυβέρνηση έλαβαν ως αντάλλαγμα προαγωγές, ε­πιδοτήσεις, μεταθέσεις κ.λπ. Όσοι είχαν αντίθετη άποψη για τη Συμφωνία των Πρεσπών προτίμησαν να κρατήσουν ένα χαμηλό προφίλ, ώστε να μην πέσουν στη δυσμένεια της εκδικητικής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών όλοι είχαν προεξοφλήσει την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και πλέον οι επιστήμονες, που δεν έχουν κυβερνητικές εξαρτήσεις, εκφράζουν με επιστημονικά δεδομένα την άποψή τους, κατακεραυνώνοντας την εν λόγω συμφωνία.

Ένας από αυτούς είναι ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου κ. Πέτρος Παραράς, με τον οποίον πραγματοποιήσαμε συνάντηση τον Αύγουστο του 2018 για το ενδεχόμενο συνεργασίας στην αίτηση ακύρωσης της Συμφωνίας που υπέβαλαν οι Παμμακεδονικές Ενώσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Για τους λόγους που προαναφέρθηκαν αλλά και για λόγους αστοχίας στην επιλογή των συνεργατών μας τελικά αυτή η συνεργασία δεν έγινε ποτέ.

Είναι από τους πλέον καταρτισμένους συνταγματολόγους, τους οποίους έχει ανάγκη η πατρίδα μας. Από την πρώτη στιγμή μας είπε ότι το πιο πιθανό ενδεχόμενο για την τύχη της αίτησης ακύρωσης στο ΣτΕ θα ήταν η απόρριψη, λόγω αναρμοδιότητας του Δικαστηρίου (το ΣτΕ δεν έχει δικαιοδοσία επί των κυβερνητικών πράξεων).

Πράγματι οι δικηγόροι μας δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το ζήτημα της κυβερνητικής πράξης, αν και ο ένας εξ αυτών, ο κ. Παπασωτηρίου, ζήτησε από το ΣτΕ να ξεπεραστεί αυτό το θέμα επικαλούμενος το Ενωσιακό Δίκαιο και ειδικότερα μια απόφαση του γαλλικού ΣτΕ, με την οποία αποφασίστηκε ότι δεν υφίσταται η έννοια της κυβερνητικής πράξης ως κώλυμα για να δηλώσει αναρμόδιο ένα δικαστήριο.

Το 2016, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τη συμμετοχή του στην Επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, γεγονός που αποδεικνύει την καθολική αναγνώριση της επιστημονικής του κατάρτισης. Ο κ. Παραράς αναγκάστηκε να παραιτηθεί σχεδόν αμέσως από την εν λόγω επιτροπή, καταγγέλλοντας «αήθεις και έωλες επιθέσεις» στο πρόσωπό του.

Η επιστημονική γνώση του κ. Παραρά όμως δεν θα μπορούσε να μείνει στο συρτάρι για πάντα. Έκανε την επανεμφάνισή του στις 29 Ιουνίου 2019 με ένα εξαιρετικό άρθρο που ουσιαστικά καίει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αναφέρει με ιδιαίτερη έμφαση ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών υπεγράφη και κυρώθηκε από αναρμόδια όργανα» και επικαλείται το άρθρο 46 της Σύμβασης της Βιέννης (1969) για το Δίκαιο των Συνθηκών, σύμφωνα με το οποίο, εφόσον αποδειχθεί (από κάποιο δικαστήριο) η αναρμοδιότητα, τότε η Ελλάδα μπορεί μονομερώς να ακυρώσει αυτήν τη Συμφωνία.

Τους λόγους για τους οποίους ο Κοτζιάς ήταν αναρμόδιος να υπογράψει τη Συμφωνία και η κυβέρνηση μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναρμόδια να την κυρώσει τους αναλύει εμπεριστατωμένα στο άρθρο που ακολουθεί.

Δίνεται η ευκαιρία στις Παμμακεδονικές Ενώσεις (που έκαναν τα πάντα μέχρι τώρα για τη μη παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας), σε συνεργασία με συνταγματολόγους, όπως ο κ. Παραράς, να ακυρώσουν την προδοσία της Μακεδονίας και να αποκαταστήσουν την κανονικότητα.

Φωτο: REUTERS/Alkis Konstantinidis


Σχολιάστε εδώ