Οι Θεές της Ζίτκοβα

Οι Θεές της Ζίτκοβα


Συγγραφέας
Kateřina Tučková – Κατερζίνα Τούτσκοβα
Μετάφραση
Κώστας Τσίβος 


Λέγεται ότι στην κορυφή των Λευκών Καρπαθίων κάποιες γυναίκες είχαν καταφέρει να διαφυλάξουν και να μεταφέρουν από γενιά σε γενιά τη χαμένη για αιώνες γνώση και διαίσθηση. Τις αποκαλούν θεές επειδή είναι σε θέση να θεραπεύουν ή να προβλέπουν το μέλλον, αν και δεν φρόντισαν για το δικό τους.
H Ντόρα είναι η τελευταία θεά. Δεν μπορεί να αποδεχτεί τον οπισθοδρομικό τρόπο ζωής αυτών των γυναικών και ούτε θέλει να διαβάζει στην τελετουργία με το λιωμένο κερί το μέλλον όσων την επισκέπτονται, όπως έκανε η θεία της Τερέζιε Σουρμένοβα. Όλα αλλάζουν όμως όταν συνειδητοποιεί ότι οι δυσκολίες που είχε αντιμετωπίσει μέχρι τότε –ο εγκλεισμός της σε οικοτροφείο, καθώς και η νοσηλεία της θείας της σε άσυλο– ήταν μέρος ενός προσεκτικά επεξεργασμένου σχεδίου.
Βρισκόμαστε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στο Υπουργείο Εσωτερικών της Τσεχικής Δημοκρατίας υπάρχει ένας φάκελος που περιμένει να τον ανακαλύψουν· περιλαμβάνει ορισμένα έγγραφα της Αστυνομίας σχετικά με έναν εχθρό του κράτους, τη Σουρμένοβα, θεία της Ντόρα. Έτσι η δύσπιστη Ντόρα ανακαλύπτει λεπτομέρειες από την άγνωστη μέχρι τότε μοίρα της οικογένειάς της, αλλά και των άλλων θεών.

Αποτελούσαν τελικά κίνδυνο οι θεές για τους ανύποπτους ασθενείς τους; Εξέφραζαν πραγματικά μια ιδεολογική απειλή για την κοινωνία των μεταπολεμικών χρόνων; Το συναρπαστικό μυθιστόρημα της Κατερζίνα Τούτσκοβα βρίθει μαγείας και συναισθημάτων, ενώ συγχρόνως φωτίζει ένα μέρος της προσεκτικά συγκεκαλυμμένης τσεχικής ιστορίας. 

Ένα μυθιστόρημα για τις γυναίκες και την πίστη τους στις δυνάμεις της φύσης, στη θεραπευτική δύναμη της ελπίδας, αλλά και τη μοναξιά.

Διαβάστε ένα απόσπασμα ΕΔΩ 

Σχεδιασμός/εικονογράφηση εξωφύλλου: Χρήστος Κούρτογλου

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ 10 Ιουλίου 2019


> Οι Θεές της Ζίτκοβα έχουν μεταφραστεί ήδη σε περισσότερες από 16 γλώσσες και έχουν διακριθεί με τα βραβεία Josef Škvorecký Award 2012, Czech Bestseller Prize 2012, Magnesia Litera – Readers Award 2013, Czech Book Prize – Readers Award 2013 και Premio Salerno Libro d’Europa 2018.

> Διαθέσιμο και σε ebook 


Είπαν για το βιβλίο

Η Κατερζίνα Τούτσκοβα έχει εμπλουτίσει το σύγχρονο ιστορικό μυθιστόρημα με την αξιοθαύμαστη, ποιοτική δουλειά της.
-Hospodářské noviny- 

Οι Θέες της Ζίτκοβα προσφέρουν μια συναρπαστική αφήγηση, όπου ο ρυθμός της εναλλάσσεται με αποσπάσματα αρχειακού υλικού και απόρρητους φακέλους της Αστυνομίας, πάντοτε με ιδιαίτερα προσεγμένη γλώσσα. Ένα ξεχωριστό μυθιστόρημα.
-rozhlas.cz-  

Η κυκλοφορία του βιβλίου ανακοινώθηκε ως ένα λογοτεχνικό γεγονός. Και μπορούμε να πούμε πως οι προσδοκίες δεν έχουν διαψευστεί καθόλου. Η ιστορία είναι γραμμένη αριστοτεχνικά· εμπεριέχει διαφορετικά υφολογικά επίπεδα, που σταδιακά αλληλοσυνδέονται σχηματίζοντας μια μεγάλη τοιχογραφία. Αυτό που μας δείχνει είναι ότι ένα φαινομενικά συνηθισμένο πλαίσιο μπορεί να κρύβει σπουδαίες ιστορίες.
-Týdeník Rozhlas-

 Ένα αριστοτεχνικό μείγμα πραγματικότητας και φαντασίας.
-Der Standard-


Λίγα λόγια για την συγγραφέα

H Kateřina Tučková (Κατερζίνα Τούτσκοβα) γεννήθηκε στο Μπρνο της Τσεχίας το 1980. Είναι συγγραφέας και μεταφράστρια. Σπούδασε Τσέχικη Φιλολογία και Ιστορία της Τέχνης στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Masaryk στο Μπρνο.
Το 2006 έκανε την πρώτη της λογοτεχνική εμφάνιση με το μυθιστόρημα Montespaniáda. Ακολούθησε το έργο Vyhnání Gerty Schnirch (2009), το οποίο της χάρισε υποψηφιότητα για τα βραβεία Magnesia Literature Award 2010, Josef Škvorecký Award για Τσέχους συγγραφείς και Jiří Orten Award για συγγραφείς κάτω των τριάντα πέντε ετών.
Το πιο πρόσφατο μυθιστόρημά της, Οι θεές της Ζίτκοβα (2012), είναι αποτέλεσμα σκληρής αρχειακής έρευνας, αλλά και προσωπικών συνεντεύξεων που πήρε η συγγραφέας.

Περισσότερα για τη συγγραφέα: https://ikarosbooks.gr/authors/tuckova-katerina


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΚΑΡΟΣ

Ξενόγλωσσος Τίτλος: Žítkovské bohyně  
Κατηγορία: Σύγχρονη Ξένη Πεζογραφία, Μυθιστόρημα
ISBN: 978-960-572-286-9


Σχολιάστε εδώ