Εν μέσω καύσωνα, «βράζουν» οι ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία

Εν μέσω καύσωνα, «βράζουν» οι ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Λόγω έλλειψης κλιματισμού

Έχει γίνει πλέον θεσμός στα δημόσια νοσοκομεία οι ασθενείς το χειμώνα να τουρτουρίζουν από το κρύο λόγω έλλειψης θέρμανσης και το καλοκαίρι να «βράζουν» λόγω έλλειψης κλιματισμού. Η αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και η ανικανότητα των διορισμένων διοικητών της να αντιμετωπίσουν ζωτικά προβλήματα, έχουν οδηγήσει στον καθημερινό εξευτελισμό της αξιοπρέπειας των ασθενών.

Για άλλο ένα καλοκαίρι, όπου ήδη έχουν ξεκινήσει οι υψηλές θερμοκρασίες, τα κλιματιστικά μηχανήματα είναι ασυντήρητα και απαρχαιωμένα, οι κεντρικοί κλιματισμοί είναι χαλασμένοι, ενώ πολλοί θάλαμοι, χώροι αναμονής και χειρουργεία δεν διαθέτουν κλιματισμό.

Η Πανελλήνια Οργάνωση των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) σε ανακοίνωση της επισημαίνει ότι εργαζόμενοι συ­γκεντρώνουν χρήματα μεταξύ τους για να αγοράσουν κλιματιστικά, παράλληλα πολλοί ασθενείς και συγγενείς δωρίζουν κλιματιστικά, ενώ σε έρευνα που έκανε αποκαλύπτει τις ακόλουθες εικόνες εγκατάλειψης των νοσοκομείων:

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ: Χαλασμένος ο κε­ντρικός κλιματισμός. Αναβάλλονται τα χειρουργεία λόγω ζέστης.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ: Ο κεντρικός κλιματισμός δεν καλύπτει όλες τις πτέρυγες. Χαλασμένα κλιματιστικά σε θαλάμους νοσηλευτικών τμημάτων, ιατρείων και σε χώρους αναμονής. Αλλού δεν υπάρχουν καθόλου κλιματιστικά. Συ­γκεκριμένα κλιματισμό δεν διαθέτουν τα τακτικά ιατρεία. Στη Β’ παθολογική λειτουργούν τα κλιματιστικά δύο θαλάμων από τους πέντε. Στη Γ’ παθολογική δεν υπάρχουν κλιματιστικά σε κανένα θάλαμο.
Στην ουρολογική κλινική δεν δουλεύουν κλιματιστικά σε 2 θαλάμους. Στην παιδοχειρουργική δεν λειτουργούν σε 2 θαλάμους και στα χειρουργεία είναι χαλασμένο ένα κλιματιστικό.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΤ: Ο κεντρικός κλιματισμός είναι ελλιπής και δεν καλύπτει τις ανάγκες. Οι πτέρυγες του Νοσοκομείου που δεν είναι συνδεδεμένες αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα με τη ζέστη.
Πολλά κλιματιστικά σε θαλάμους ασθενών δεν λειτουργούν, είναι παλαιά σώματα χωρίς συντήρηση.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ ΑΘΗΝΩΝ: Στους χώρους αναμονής των ασθενών έξω από το Ακτινολογικό εργαστήριο και τον Αξονικό Τομογράφο είναι έντονη η ζέστη. Προσπαθούν με ανεμιστήρες να λύσουν το πρόβλημα. Το ίδιο πρόβλημα υπήρχε και πέρυσι χωρίς να έχει επιλυθεί.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ: Χαλασμένος ο κεντρικός κλιματισμός από πέρυσι τον Σεπτέμβρη. Τακτικά ιατρεία, ΤΕΠ και κλινικές έχουν έντονο πρόβλημα με τη ζέστη. Έκλεισαν τα τμήματα οι εργαζόμενοι λόγω της έντονης ζέστης και βγήκαν έξω να διαμαρτυρηθούν στη Διοίκηση.
Βρέθηκε μια προσωρινή λύση σε λίγους χώρους με την εγκατάσταση μεταχειρισμένων κλιματιστικών, αλλά το πρόβλημα είναι έντονο και συνεχίζει να υφίσταται.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΛΕΝΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ: Υπάρχουν κλιματιστικά δαπέδου, σκουριασμένα, συχνά χαλασμένα χωρίς απόδοση, απαρχαιωμένα.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΤΑΞΑ: Ο κεντρικός κλιματισμός δεν λειτουργεί σε πολλά τμήματα. Οι ασθενείς στην αιματολογική κλινική αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με τη ζέστη. Πρόβλημα υπάρχει και στις κλινικές.

ΨΝΑ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ: Οι εξωνοσοκομειακές δομές που φιλοξενούν ψυχικά πάσχοντες (ξενώνες) δεν διαθέτουν κλιματισμό.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ: Ασυ­ντήρητος ο κεντρικός κλιματισμός. Από τις τέσσερεις ψυκτικές μονάδες λειτουργεί η μία. Έ­ντονη η ζέστη στις κλινικές. Αναγκάστηκε το Σωματείο Εργαζομένων να δωρίσει στο νοσοκομείο μερικές ατομικές ψυκτικές μονάδες, χωρίς βέβαια να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.

ΠΑΝ/ΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ (ΡΙΟ): Ο κλιματισμός γίνεται με κλιματιστικά σώματα. Είναι ασυντήρητα και ελλιπή. Δεν διαθέτουν κλιματιστικά πολλοί θάλαμοι ασθενών και άλλοι χώροι του νοσοκομείου, όπως χειρουργική και παθολογική κλινική.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ: Τα κλιματιστικά όπου υπάρχουν υπολειτουργούν λόγω παλαιότητας και έλλειψη συντήρησης.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΩ: Όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι είναι χωρίς κλιματισμό. Αντιμετωπίζουν έ­ντονο πρόβλημα οι ασθενείς που περιμένουν έξω από τα ΤΕΠ. Έντονη είναι η ζέστη στους διαδρόμους και τα σαλόνια επισκεπτηρίων των κλινικών.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟ: Ελλιπέστατος κεντρικός κλιματισμός. Υπάρχουν πανάρχαια κλιματιστικά δαπέδου που τρέχουν νερά, τα οποία υπολειτουργούν και χαλάνε συνεχώς. Έντονη η ζέστη σε όλο το νοσοκομείο.

ΠΑΝ/ΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Κλιματισμός σε λίγα τμήματα του νοσοκομείου μόνο με αυτόνομες μονάδες, και κεντρικός κλιματισμός μόνο στις διοικητικές υπηρεσίες και εξωτερικά τακτικά ιατρεία. Δεν υπάρχει στις κλινικές. Με ανεμιστήρες γίνεται η ψύξη και όχι σε όλες τις κλινικές.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ: Δεν υπάρχει καθόλου κλιματισμός. Οι ασθενείς φέρνουν ανεμιστήρες από το σπίτι τους.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ: Δεν υπάρχει καθόλου κλιματιστική κάλυψη σε όλες τις κλινικές.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ: Καμία συντήρηση στα ήδη υπάρχοντα κλιματιστικά εδώ και μια πενταετία.

ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ: Στα περισσότερα δεν υπάρχει κλιματισμός και όπου υπάρχει είναι παλιάς τεχνολογίας και χωρίς συντήρηση.


Σχολιάστε εδώ