Τα ΣΧΕΔΙΑ ΤΣΙΠΡΑ μετά την ήττα

Τα ΣΧΕΔΙΑ ΤΣΙΠΡΑ μετά την ήττα

Ενώ όλες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις προεξοφλούν ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας με ισχυρή αυτοδυναμία, κάτι που θα σημάνει πολιτική αλλαγή στη χώρα, ο Αλ. Τσίπρας προετοιμάζεται ήδη για την επόμενη ημέρα, μετά την ήττα.

Την τρίτη κατά σειρά, έπειτα από αυτές στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την τοπική αυτοδιοίκηση τον περασμένο Μάιο. Από το εύρος της διαφοράς που θα υπάρχει με τη Νέα Δημοκρατία αλλά και το ποσοστό που θα συγκεντρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαρτηθεί αν η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη ή το κόμμα θα μπει σε περίοδο ισχυρών κλυδωνισμών. Ο κ. Τσίπρας απεύχεται το δεύτερο και προετοιμάζεται για το πρώτο.

Παρά τις συστηματικές και σε ορισμένες περιπτώσεις ανορθόδοξες προσπάθειες που κατέβαλε, δεν θα καταφέρει –όπως όλα δείχνουν– να επιτύχει τον βασικό στόχο που είχε θέσει για τις εθνικές εκλογές: Να αποτρέψει δηλαδή την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας και να φέρει πιο κοντά το ενδεχόμενο των επαναληπτικών εκλογών. Ως εκ τούτου θα περάσει ανα­γκαστικά στο plan B, που δεν είναι άλλο παρά η στρατηγική της «δεξιάς παρένθεσης», με… όπλο την απλή αναλογική.

Ο κ. Τσίπρας εκτιμά ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει τις 200 ψήφους που απαιτούνται για την άμεση κατάργηση της απλής αναλογικής. Κάτι που σημαίνει ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με αυτό το σύστημα (χωρίς το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα), οπότε τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο ίδιος προσωπικά θα επανέλθουν δριμύτεροι στο πολιτικό σκηνικό και με ενισχυμένο ρόλο προς την κατεύθυνση σχηματισμού κυβέρνησης.

Προς το παρόν πάντως στο επιτελείο του κ. Τσίπρα είναι διάχυτη η αγωνία για το ποια θα είναι η σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα προκύψει από τις εκλογές. Για την ακρίβεια, «καίγονται» να εκλεγούν όσο γίνεται περισσότεροι από αυτούς που ανήκουν στη λεγόμενη «προεδρική φρουρά» και έχουν σημείο αναφοράς τον κ. Τσίπρα.

Όπως και να ’χει, όμως, από τις κάλπες της Κυριακής θα προκύψει ένας «νέος ΣΥΡΙΖΑ», καθώς περισσότεροι από τους μισούς βουλευτές της περιόδου 2015 – 2019 δεν πρόκειται να επανεκλεγούν. Μεταξύ αυτών και κορυφαίοι υπουργοί. Γεγονός που αναγκαστικά θα οδηγήσει σε ανασύνταξη των ομάδων και στη διαμόρφωση νέων ισορροπιών.


Σχολιάστε εδώ