Στρατηγική δεξιάς παρένθεσης…

Στρατηγική δεξιάς παρένθεσης…

-Με όπλο την απλή αναλογική

Μπορεί να μη βγήκε του Αντώνη Σαμαρά η… αριστερή παρένθεση, όμως αυτό δεν σημαίνει πως ο πρώην πρωθυπουργός δεν ενέπνευσε τους πολιτικούς του αντιπάλους!

Στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα έχουν γίνει εναλλακτικοί σχεδιασμοί με στόχο να κλείσουν σχετικά γρήγορα την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Γνωρίζουν ότι ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής θα συμπράξουν στην αλλαγή της απλής αναλογικής, αλλά εκτιμούν πως δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τις 200 ψήφους ώστε να ισχύσει άμεσα το νέο εκλογικό σύστημα στο οποίο θα συμφωνήσουν. Οπότε οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. Από αυτό το σημείο ανοίγονται δύο προοπτικές.

• Η πρώτη, εφόσον τα πράγματα πηγαίνουν καλά για τη νέα κυβέρνηση, είναι να στήσει κάλπες εντός της πρώτης διετίας, ώστε να αξιοποιήσει τη δυναμική της και να κάψει την απλή αναλογική.

• Η δεύτερη, εφόσον τα πράγματα έχουν πάρει αρνητική τροπή, είναι να προσπαθήσει να εξαντλήσει την τετραετία.

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάνει σχεδιασμούς και για τα δύο ενδεχόμενα. Βασικά προτιμούν το δεύτερο, αλλά προετοιμάζονται για το πρώτο. Θα ήθελαν να αντιμετωπίσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τη φθορά που προκαλεί ένας τετραετής κυβερνητικός κύκλος, αλλά δεν υποτιμούν την πρόκληση να κλείσουν τη «δεξιά παρένθεση» νωρίτερα. Στο πλαίσιο αυτό, αμέσως μετά τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει νέα δυναμική στον διάλογο για τη νέα Κεντροαριστερά.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις συνεντεύξεις του επισημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της Κεντροαριστεράς στην Ευρώπη, μετά τα αντίστοιχα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Είναι προφανές πως ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να συνεχίσει το φλερτ με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Αναμένει, βεβαίως, και το ποσοστό που θα πάρει στις εκλογές το Κίνημα Αλλαγής. Από τον συσχετισμό δυνάμεων θα κριθούν πολλά για τις σχέσεις των δύο κομμάτων την επόμενη μέρα.


Σχολιάστε εδώ