Αυτοδυναμία με 36%

Αυτοδυναμία με 36%

Ανεξάρτητα από το πόση θα είναι η διαφορά από το δεύτερο κόμμα

-Δεν παίζει ρόλο το πόσα κόμματα θα μπουν στη νέα Βουλή και πόσα θα μείνουν εκτός
-Στην κόψη του ξυραφιού Χρυσή Αυγή, Βαρουφάκης και Βελόπουλος

Αρκεί ένα ποσοστό της τάξης του 36% και πάνω για να εξασφαλίσει αυτοδυναμία το πρώτο κόμμα. Και αυτό ανεξάρτητα από τη διαφορά με το δεύτερο κόμμα, ακόμη και αν αυτή είναι 0,1% (36% – 35,9%). Ανεξάρτητα επίσης και από το πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή, αλλά και πόσα θα μείνουν εκτός.

Στις εκτιμήσεις-διαπιστώσεις αυτές –που ανατρέπουν τα ως τώρα δεδομένα– προβαίνει υψηλόβαθμο στέλεχος εταιρείας δημοσκοπήσεων, με σειρά επιτυχών προβλέψεων στις εκλογές της τελευταίας 20ετίας.

Μέχρι πρότινος, δημοσκόποι και εκλογολόγοι συναρτούσαν την επίτευξη της αυτοδυναμίας, πρώτον, με το πόσα κόμματα θα μοιραστούν τις 300 έδρες του Κοινοβουλίου και, δεύτερον, με το ποσοστό που αθροίζουν συνολικά τα κόμματα που δεν θα υπερβούν το όριο του 3%. Με τις διαπιστώσεις του αυτές το υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας δημοσκοπήσεων ακυρώνει επί της ουσίας τα διάφορα σενάρια αυτοδυναμίας που διακινούνται το τελευταίο διάστημα, ορισμένα από τα οποία θέτουν ως προϋπόθεση για το πρώτο κόμμα ποσοστά ακόμη και πάνω από το 37% – 38%.

Η εκτίμησή του είναι ότι με 36% το πρώτο κόμμα μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 162 έδρες.

Σύμφωνα τώρα με τις έρευνες που κάνει η συγκεκριμένη εταιρεία, η Νέα Δημοκρατία αγγίζει την αυτοδυναμία καθώς βρίσκεται στο 35,9%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 26,2%. Το Κίνημα Αλλαγής κινείται ανοδικά και συγκεντρώνει 8,7%, ενώ το ΚΚΕ βρίσκεται σταθερά στο 6%. Από εκεί και κάτω «μαύρα» τα μαντάτα, καθώς η Χρυσή Αυγή, το ΜέΡΑ25 του Βαρουφάκη και η Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου βρίσκονται στη κόψη του ξυραφιού, με αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο να μην πιάσουν το όριο για την είσοδό τους στη Βουλή. Στις έρευνες κινούνται λίγο πάνω από το 3% ή λίγο κάτω από το 4%, αλλά με καθοδική τάση, οπότε όλα είναι πιθανά. Εντυπωσιακή είναι η πτώση της Χρυσής Αυγής, η οποία ξεκίνησε με την ίδρυσή της να μετριέται στις έρευνες στο 14%, υποχώρησε σταδιακά και τώρα βρίσκεται πέριξ του 4%.

Τέλος, η Ένωση Κεντρώων βρίσκεται γύρω στο 1,5% και δεν έχει καμία πιθανότητα στις ημέρες που απομένουν να ανατρέψει την κατάσταση και να είναι στην επόμενη Βουλή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις άλλων δημοσκόπων η Χρυσή Αυγή θα μείνει εκτός Βουλής, ενώ ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση θα καταφέρουν έστω και οριακά να υπερβούν το όριο του 3%.

Από τις δημοσκοπήσεις προκύπτουν ορισμένα ακόμη άκρως ενδιαφέροντα συμπεράσματα:
– Το 50% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015 έχει αποστασιοποιηθεί και δεν σκοπεύει να επιστρέψει και να τον ξαναψηφίσει. Δηλαδή, από το 36% έχει απομείνει το 18%.
– Ένα σημαντικό ποσοστό από αυτούς που εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην παρούσα φάση κατευθύνεται προς το κόμμα του Γ. Βαρουφάκη, προκειμένου έτσι να επιβεβαιώσουν την αριστεροφροσύνη τους.
– Όσοι φεύγουν από τη Χρυσή Αυγή στη συντριπτική πλειοψηφία τους πηγαίνουν προς την Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου, με γνώμονα ότι το κόμμα, αντίθετα με τη Χρυσή Αυγή, δεν ενθαρρύνει τη βία. Τέλος, όσοι συνεχίζουν να στηρίζουν το κόμμα του Ν. Μιχαλολιάκου το κάνουν από επιλογή και όχι για διαμαρτυρία.


Σχολιάστε εδώ