Έκθεση ζωγραφικής “Οι ρίζες του βάζου” της εικαστικού Caroline Vyzas που ονειρεύεται την Ελλάδα στην ΓΚΑΛΕΡΙ ΧΑΤΖΗΣ

Έκθεση ζωγραφικής “Οι ρίζες του βάζου” της εικαστικού Caroline Vyzas που ονειρεύεται την Ελλάδα στην ΓΚΑΛΕΡΙ ΧΑΤΖΗΣ

Εγκαίνια: Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019, 8.00 μ.μ.
Διάρκεια: έως Σάββατο 13 Ιουλίου 2019


“Η Caroline Vyzas είναι µια αρχιτέκτων ζωγραφικών συνοικισµών που διακλαδώνονται πάνω στο χαρτί µε το θρασύ ξεχείλισµα που µπορεί να επιδείξει µόνο η φύση. Σαν µια Πυθία που εισέπνευσε τις αναθυµιάσεις του οράµατός της, η καλλιτέχνις αφήνεται σε µια ολόψυχη αναµετάδοση της πληροφορίας, χτίζοντας συνεπαρµένη όσα ονειρεύτηκε. Όµως η ζωγραφική αυτή χρησµοδότηση δεν έχει µεγάλη ανάγκη µετάφρασης, είναι ολόφωτο το περιεχόµενό της και εύγλωττο το µήνυµά της. Αρκεί να δώσει κανείς σηµασία στα µοτίβα των κραυγών της – ή πιο σωστά εδώ: των τιτιβισµών της”, γράφει η Μαρία Γιαγιάννου για την έκθεση “Οι ρίζες του βάζου” και την Caroline Vyzas.

“Οι πόλεις της εικαστικού απλώνονται ακόρεστα προς κάθε κατεύθυνση. Δεν παρατίθενται εύτακτα τα στοιχεία τους κι έτσι ένας υποθετικός περιπατητής, που θα ξυπνούσε µέσα σε κάποια της εικόνα, δεν θα έβρισκε εύκολα τον δρόµο του. Άλλοτε τα σπίτια είναι δεµένα σαν σταφύλια στο τσαµπί, το ένα αδελφάκι του άλλου, άλλοτε αλληλοεγκιβωτίζονται, καταπίνονται ή ξεπετιούνται σαν βλαστοί από το µητρικό φυτό και πολλαπλασιάζονται µε σκοπό την επικάλυψη όλου του πεδίου της µνήµης. Άλλοτε τα δοµικά στοιχεία του σπιτιού εγκαταλείπουν την εστία τους. Κάποιο παράθυρο, κάποια σκάλα, κάποιο µοναχικό δωµάτιο, µια στοά, ένας θυρεός, ένα µπαλκόνι, αποµονώνονται για λίγο µετέωρα, ίσως για να σκεφτούν, να βρουν τον εαυτό τους µέσα στο πυκνό µπλε και την αδιάκοπη οχλαγωγία.

Οι συνοικισµοί της Vyzas, συνήθως αστικά και νησιωτικά τοπία, πατούν σε µια γεωλογική εµµονή: στην πλειονότητά τους τα σπίτια είναι χτισµένα σε πλαγιές. Εκούσα άκουσα, η καλλιτέχνις έχει ακολουθήσει µια πορεία ανοδική (ή καθοδική, ανάλογα µε τη µατιά) για όλες τις µικρές της γαλανές πόλεις και το περιβάλλον τους. Παρατηρήστε ότι σχεδόν κάθε σύνθεση τέµνεται από µια διαγώνιο που ενώνει την πάνω δεξιά µε την κάτω αριστερή γωνία· µια τσουλήθρα διπλής κατεύθυνσης. Οι πόλεις αυτές είναι πλαγιαστές, τα σπίτια πλαγιάζουν ασυναίσθητα στο ανέβασµά τους και δεν είναι διόλου τυχαίο ότι συχνά καταλήγουν σε έναν Παρθενώνα ή στην απόληξη του κάστρου µιας νησιωτικής χώρας. Η καλλιτέχνις ονειρεύεται Ελλάδα. Τα τρυφερά κλισέ που ορίζουν τον τόπο, ένα κοµπολόι, ένα αρχαία ερείπιο, το άσπρο και το θαλασσί, σπάνε ή µάλλον λιώνουν µέσα σε ένα βλέµµα που προβάλλει επίσης τα διδάγµατα του µοντερνισµού αλλά και τη γνησιότητα του εντελώς προσωπικού κόσµου µιας αυτοδίδακτης ονειρευόµενης. Μικρά παράθυρα που ανοίγουν διάπλατα µόλις τοποθετηθούν στον τοίχο, οι ζωγραφιές της Vyzas είναι οι παιδικοί κόσµοι που επιµένουν να ανθίζουν µέσα µας µετά την ενηλικίωση, είναι οι τόποι που αναγνωρίζουν την καταγωγή τους αλλά ξέρουν πως την έχουν απωλέσει (ή δεν την βρήκαν ποτέ). Οι τσουλήθρες της ενώνουν τον τόπο όπου ζήσαµε µε τον τόπο-ιδέα, εκείνον όπου θα θέλαµε να έχουµε ζήσει”, καταλήγει η Μαρία Γιαγιάννου.


Λίγα λόγια για την Caroline Vyzas

1977. Γεννήθηκε στη Λωζάννη, στην Ελβετία, όπου ζει και  εργάζεται (διπλή εθνικότητα: Ελληνίδα και Ελβετίδα).
1992. Συνάντηση με τον Έλληνα γλύπτη Takis, η οποία αποδείχτηκε αποφασιστική για την καριέρα της. Ο Takis υποστηρίζει την καλλιτεχνική της εξέλιξη με διαρκείς συμβουλές.
1993. Ο Takis επιλέγει τρία (3) έργα της για τη συλλογή του Κέντρου Επιστημών και Τεχνών, ΚΕΤΕ στην Αθήνα, Ελλάδα.
2000-2005. Σπούδασε Αρχαία Ιστορία, Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Λωζάννης στην Ελβετία.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

1997: Ομαδική Έκθεση στην Gallery Diana, Αθήνα, Ελλάδα.
1998: Έκθεση στην Nouvelle Galerie Des Arcades Beau-Rivage Palace, Λωζάννη, Ελβετία
2001: Ομαδική Έκθεση στην Gallery Catherine Niederhauser, Λωζάννη, Ελβετία
2004: Έκθεση στην Gallery Catherine Niederhauser, Λωζάννη, Ελβετία
2005: Ένα έργο από ιδιωτική συλλογή εκτέθηκε στο κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης στη Σπάρτη, Ελλάδα
2008: “Equilibres” TITANIUM Yiayiannos Gallery, Αθήνα, Ελλάδα
2009: “Apparences” TITANIUM Yiayiannos Gallery, Αθήνα, Ελλάδα
2011: TITANIUM Yiayiannos Gallery, Αθήνα, Ελλάδα
2016: Έκθεση στην Gallery Catherine Niederhauser, Λωζάννη, Ελβετία


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

CAROLINE VYZAS
«Οι ρίζες του βάζου»

Εγκαίνια: Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019, 8.00 μ.μ.
Διάρκεια: έως Σάββατο 13 Ιουλίου 2019

ΗΜΕΡΕΣ – ΩΡΕΣ
Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 11.00 – 16.00
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11.00 – 21.00
Κυριακή: Κλειστά

ΓΚΑΛΕΡΙ ΧΑΤΖΗΣ – HADJIS ART GALLERY
Δημοκρίτου 17, Κολωνάκι/Αθήνα, 106 73
Τηλ. 210-3623498
τηλ. κινητό 697 366 9763
e-mail: info@hadjisartgallery.gr


Σχολιάστε εδώ