Τα παιχνίδια ΗΠΑ, ΕΕ και Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας

Τα παιχνίδια ΗΠΑ, ΕΕ και Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας


Του
ΧΡΗΣΤΟΥ Η. ΧΑΛΑΖΙΑ


Για μια ακόμη φορά οι «σύμμαχοί» μας κρατούν στάση αναμονής προκειμένου να μην έχουν γεωπολιτικά προβλήματα με τη μεγάλη αγορά της Τουρκίας.

Πρώτη η Ουάσινγκτον επιχειρεί μια προσπάθεια εφησυχασμού για τη συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας και σηκώνει ψηλά μόνο το θέμα των S-400 και με ελαφρά τη καρδία παρουσιάζεται τάχα ως εγγυήτρια για την ασφάλεια και τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου.

Από την άλλη το κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, στο οποίο φανερά επιχειρείται να τηρηθούν ισορροπίες και να συμβιβαστούν τα αντικρουόμενα συμφέροντα και οι αλληλεξαρτήσεις, καλεί την Τουρκία «να δείξει αυτοσυγκράτηση, σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και να απέχει από αυτές τις ενέργειες»!

Την ίδια ώρα, αποκαλυπτική είναι η παραίνεση του αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ, που με αφορμή την κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ κάλεσε εκ νέου την Τουρκία σε διάλογο.

Συγκεκριμένα είπε: «Οι ΗΠΑ και η ΕΕ μοιράζονται μια προοπτική για τις εξελίξεις στα ύδατα στα ανοικτά της Κύπρου και, ειδικότερα, το κοινό μας συμφέρον για αποφυγή περαιτέρω προκλητικών ενεργειών από την Τουρκία. Μίλησα με σαφήνεια για αυτά τα θέματα την περασμένη βδομάδα στις δημόσιες παρεμβάσεις μου στην Ουάσινγκτον και ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε την ισχυρή αμερικανική αντίληψη ότι τώρα είναι η ώρα για διάλογο και όχι για περαιτέρω κλιμακούμενες προκλητικές ενέργειες».

«Η θέση των ΗΠΑ παραμένει σαφής. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη νόμιμη άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας τους από χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας. Αυτό περιλαμβάνει το δικαίωμα κάθε χώρας να ερευνά και να εκμεταλλεύεται φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ της», ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί έναν κλασικό σολομώντειο συμβιβασμό, ο οποίος συνδυάζει τις ενισχυμένες φραστικές επικρίσεις εναντίον της Τουρκίας για τις ενέργειές της στην ΑΟΖ της Κύπρου με την ελάχιστα υποκρυπτόμενη πρόθεση των εταίρων μας να μη γίνουν πολλά σε πρακτικό επίπεδο. Ενώ όσον αφορά τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για τα θέματα της Ουκρανίας και της Βενεζουέλας οι αποφάσεις ήταν άμεσες και αυστηρές, ενώ προκάλεσαν πολλά προβλήματα και στους αγρότες της χώρας μας.

«Όσον αφορά τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, όπως περιγράφεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 18ης Ιουνίου 2019, και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει την πρόσκληση του Συμβουλίου Γενικών υποθέσεων προς την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα», συμπεριλαμβανομένων και στοχευμένων μέτρων, όπως αναφερόταν στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Το τελικό κείμενο υποστηρίχθηκε από τις μεσογειακές χώρες (Γαλλία, Ιταλία) και υιοθετήθηκαν κάποιες αλλαγές που ζήτησε ο έλληνας πρωθυπουργός, ενώ υπήρξαν διαφωνίες, κυρίως ως προς το λεκτικό, από τη Γερμανία και την Ολλανδία, αλλά στο τέλος έγινε αποδεκτό από όλους.

Η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση καλύπτονται πίσω από το πρώτο σκέλος και παρουσιάζουν την ανακοίνωση σαν να είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ αποφασίζει μέτρα σε βάρος της Τουρκίας, παρόλο που δεν απέσπασαν κάτι ουσιαστικό ως προς το δεύτερο σκέλος, αφού ήταν απροετοίμαστες!

Τα κατάλληλα μέτρα εναπόκεινται στις εισηγήσεις της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, χωρίς όμως να αποκλείεται περαιτέρω οπισθοχώρηση στο επίπεδο των ευρωπαίων ηγετών, που συνέρχονται την Πέμπτη και Παρασκευή σε Σύνοδο Κορυφής.

Κατά τα λοιπά, το κείμενο περισσότερο υπενθυμίζει την ήδη υφιστάμενη κατάσταση, καθώς αναφέρεται ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχουν ουσιαστικά σταματήσει, δεν μπορούν να εξεταστούν άλλα κεφάλαια για το άνοιγμα ή το κλείσιμό τους και δεν χρειάζεται περαιτέρω εργασία για την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας».

Διαβάζοντας το άρθρο του Κώστα Σημίτη σίγουρα μπορεί κάποιος να καταλάβει ποιο είναι τελικά το παιχνίδι που παίζουν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της χώρας μας και όχι της Τουρκίας.

Καταλυτική είναι όμως η δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας: «Δεν υπάρχει τέτοια υπόσχεση, ούτε τέτοια υπόθεση προς το παρόν, αλλά έχω ξαναπεί ότι όταν χρειαστεί να κάνουμε κάτι υπολογίζουμε κατ’ αρχήν ότι θα είμαστε μόνοι μας». Κάτι το οποίο γνωρίζουμε πολύ καλά, αλλά πάντα το ξεχνάμε, καθώς οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ ακόμη και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών δεν στάθηκαν ποτέ δίπλα μας, αλλά πάντα έβαζαν πάνω απ’ όλα τα δικά τους συμφέροντα.


Σχολιάστε εδώ