Στην άκρη του γκρεμού ήταν η Ελλάδα το 2015

Στην άκρη του γκρεμού ήταν η Ελλάδα το 2015

Βόμβα έσκασε μέσα στις εκλογές: Το βιβλίο με όλο το παρασκήνιο της κρίσης

-Το μαρτύριο που ζει η χώρα μας από το 2010 συνεχίζεται μέχρι σήμερα

«Τον Ιούνιο του 2015, η Ελλάδα ήταν πολύ κοντά στην άκρη του γκρεμού. Το Grexit ήταν κοντά και είμαι εξαιρετικά ευτυχής που κατέστη δυνατόν να το αποτρέψουμε», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Αλλά και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη σύσκεψη της 10ης Ιουλίου 2015 είχε πει ότι η ΕΕ είχε έτοιμο ένα λεπτομερές σχέδιο για Grexit, παρότι ο ίδιος παρέμενε αντίθετος.

Δεν ήταν, όμως, η πρώτη φορά που η Ελλάδα βρέθηκε με το πιστόλι στον κρόταφο λόγω των αμείλικτων μέτρων που απαιτούσαν τα τότε αφεντικά της ΕΕ. Αποκαλυπτικός ήταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, ο οποίος, από το βήμα του G7 στο Iqaluit του Καναδά, χαρακτήρισε «τιμωρία τύπου Παλαιάς Διαθήκης» τα μέτρα που επέβαλε η Ευρώπη στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι η αποκλειστική στόχευση σε περικοπές του προϋπολογισμού θα έσπρωχνε τη χώρα στον γκρεμό.

Μια μικρή μόνο γεύση του μαρτυρίου που ζει η πατρίδα μας από τη στιγμή που μπήκε στα κάτεργα των Μνημονίων, με απόλυτη ευθύνη ΟΛΩΝ των κυβερνήσεων, δίνουν οι αποκαλύψεις των όσων έγιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες και ιδιαίτερα από τη στιγμή που πήρε τα κλειδιά ο Αλέξης Τσίπρας, όπως καταγράφονται στο βιβλίο «Διαφυλάσσοντας το ευρώ σε περιόδους κρίσης – Η ιστορία του ΕSM εκ των έσω», το οποίο παρουσίασαν δύο από τους πρωταγωνιστές της αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), και ο Μάριο Σεντένο, πρόεδρος του Eurogroup.

Πριν αρχίσουμε να ξεφυλλίζουμε το πάρα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, που θα πρέπει να το διαβάσουν όλοι οι Έλληνες για να ξέρουν ποιοι βούλιαξαν τη χώρα με τις αποφάσεις τους, με την Ελλάδα να πληρώνει μέχρι σήμερα τον λογαριασμό, προκύπτει ένα πολύ σημαντικό ερώτημα: Γιατί ο ESM έβγαλε τώρα, λίγο πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, το βιβλίο αυτό, στο οποίο αποκαλύπτονται με στοιχεία όλες οι ευθύνες της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα από τις 25 Ιανουαρίου 2015 μέχρι σήμερα; Προφανέστατα, κάθε άλλο παρά σύμπτωση είναι…

Στο τραπέζι η έξοδος από το ευρώ…
Την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015, πέ­ντε ημέρες μετά το δημοψήφισμα και μόλις δύο ημέρες μετά το αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για νέο πρόγραμμα και ενώ η Γερμανία είχε προτείνει να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη στην περίπτωση που δεν συμφωνούσε σε πιο σκληρές μεταρρυθμίσεις, παρουσιάστηκε σε μια επιλεγμένη ομάδα υψηλόβαθμων αξιωματούχων η πρόταση που καθιστούσε σαφές ότι η έξοδος από το ευρώ, τουλάχιστον προσωρινά, ήταν στο τραπέζι.

Είχε προηγηθεί το δραματικό πρώτο εξάμηνο του 2015, κατά τη διάρκεια του οποίου, όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της αποστολής του ESM στην Ελλάδα Νικόλα Τζιαμαριόλι, ο μηχανισμός προετοιμάστηκε ακόμη και για την προοπτική χρεοκοπίας της Ελλάδας. Είπε συγκεκριμένα: «Δημιουργήσαμε έναν χώρο έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση που υπήρχε χρεοκοπία, με διαδικασίες για τις νομικές πράξεις που θα έπρεπε να υπογραφούν».

Το «Τετέλεσται»…
Δύο ημέρες μετά, την Κυριακή 12 Ιουλίου, οι ευρωπαίοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν για άλλη μία Σύνοδο Κορυφής. Ο Τσίπρας συναντήθηκε τουλάχιστον τέσσερις φορές με τους Τουσκ, Ολάντ και Μέρκελ. Γύρω στις 6 Μέρκελ, Ολάντ και Τσίπρας ήταν έτοιμοι να εγκαταλείψουν την προσπάθεια, όμως ο Τουσκ δεν τους άφησε να βγουν από την αίθουσα.

Ποια ήταν η συνέχεια; Τη Δευτέρα το πρωί, μετά από έντονες διαπραγματεύσεις, αποφασίστηκε ένα τρίτο Μνημόνιο / πρόγραμμα διάσωσης, με τη δέσμευση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει πλήθος σκληρών μεταρρυθμίσεων. Και όπως είπε τότε ο Τσακαλώτος, η Ελλάδα δεν είχε άλλη επιλογή παρά να συμμορφωθεί. Στο πλαίσιο του Γ’ Μνημονίου ολοκληρώθηκαν 450 βήματα πολιτικής (μεταρρυθμίσεων), σύμφωνα με τον Σεντένο.

Η μοναδική χάρη που έκαναν στον Τσίπρα ήταν η μετονομασία της «τρόικας» σε «θεσμούς», για το… πόπολο. Και όπως είπε ο Τόμας Βίζερ, πρώην πρόεδρος του EuroWorking Group: «Οι Έλληνες είχαν εμμονή με αυτό. Σκέφτηκα, τι σημασία έχει το όνομα;».

Ακριβά μας κόστισε…
Μόνο ο Βαρουφάκης στους έξι μήνες που έμεινε στο υπουργείο Οικονομικών του Τσίπρα κόστισε στη χώρα γύρω στα 45 δισ. ευρώ, που έφυγαν από τις καταθέσεις στις τράπεζες.
Αλλά και οι κυβερνήσεις από τον Γιώργο Παπανδρέου μέχρι και τον Αλέξη Τσίπρα φέσωσαν, μέσα σε οκτώ χρόνια, την Ελλάδα με δάνεια 289 δισεκατομμυρίων ευρώ! Και όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέ­γκλινγκ, καμία άλλη χώρα δεν έχει πάρει τόσο πολλά χρήματα από τους εταίρους της.

Θα είχαμε σωθεί αν…
Τα μαύρα σύννεφα εμφανίστηκαν στον ορίζοντα τον Οκτώβριο του 2009, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και εντοπίστηκαν τα ελλείμματα, που αυξάνονταν συνεχώς, με τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου να κάνει λόγο για «εκτροχιασμένο τρένο» και τον Σόιμπλε, σε συνάντηση που είχε μαζί του στο Βερολίνο στο τέλος του 2009, να του λέει: «Δεν υπάρχει Πλάνο Β, Γιώργο. Πρέπει να το διαχειριστείτε μόνοι σας».

Από την πλευρά του, ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν υποσχόταν στον Γιώργο Παπανδρέου και στον Παπακωνσταντίνου, σε μια κουζίνα του Νταβός, όπου είχαν συναντηθεί τον Ιανουάριο του 2010 για να μην τραβήξουν την προσοχή, ότι θα ασκούσε την επιρροή του για να στηρίξει η Ευρώπη την Ελλάδα. Μόνο που η στήριξη για διμερή δάνεια δεν ήταν καθόλου γενναιόδωρη. Το επιτόκιο ήταν περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από της αγοράς για τις σταθερές χώρες.

Στις 15 Απριλίου η κυβέρνηση ζήτησε από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ να συζητήσουν για ένα πρόγραμμα στήριξης.

Τον Φεβρουάριο του 2012, με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο, η Ελλάδα προχώρησε σε αναδιάρθρωση του χρέους. Ήταν η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση κρατικού χρέους στην Ιστορία, η οποία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2012.

Η μεγάλη ευκαιρία παρουσιάστηκε με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά το 2013 και το 2014. Η Κομισιόν στις αρχές του 2014 ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα είχε καταφέρει να εμφανίσει 1,2 δισ. ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα το 2013. Στα μέσα του 2014 η Ελλάδα φαινόταν να ολοκληρώνει το πρόγραμμά της, όπως είχαν κάνει η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Η μεταρρυθμιστική δύναμη, όμως, μειώθηκε στο δεύτερο εξάμηνο, με το ΔΝΤ να διαφωνεί ως προς τη βιωσιμότητα του χρέους και την αξιολόγηση να μην κλείνει.

Έπαιζε στα ζάρια τη χώρα ο Βαρουφάκης!
Πολύ ακριβά πλήρωσε η Ελλάδα και ο λαός της το… πουλέν του Τσίπρα, τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον οποίο έχρισε υπουργό Οικονομικών. Σύμφωνα με το βιβλίο του ESM, «ο Βαρουφάκης προσείλκυσε τόση προσοχή όση το χρέος της Ελλάδας, οι αποδόσεις των ομολόγων της, οι μειώσεις των συντάξεων και οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων».

«Νόμιζε ότι θα μπορούσε να γίνει ήρωας», τονίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, υπογραμμίζοντας ότι ένας υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να παίζει στα ζάρια το μέλλον της χώρας του.

Και προσθέτει: «Στους έξι μήνες της υπουργίας Βαρουφάκη, περίπου 45 δισ. καταθέσεις έφυγαν. Αυτό τα λέει όλα».


Σχολιάστε εδώ