International Tageblatt: «H EE εγκαταλείπει τα Βαλκάνια στην τύχη τους»

International Tageblatt: «H EE εγκαταλείπει τα Βαλκάνια στην τύχη τους»

«Οι ευρωπαίοι εταίροι έβαλαν πάγο στην ευρωπαϊκή πορεία χωρών, όπως η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία, υποκύπτοντας σε λαϊκιστικές σειρήνες. Με την τακτική αυτή ωστόσο χάνουν την αξιοπιστία τους στα Βαλκάνια και δημιουργούν νέα προβλήματα, γράφει η International Tageblatt με τίτλο «H EE εγκαταλείπει τα Βαλκάνια στην τύχη τους».

Η εφημερίδα του Λουξεμβούργου σημειώνει σε ανταπόκριση από το Βελιγράδι ότι “κυρίως ο τρόπος αντιμετώπισης της Βόρειας Μακεδονίας αποπνέει μια κυνικότητα. Υπό πίεση και με τη διαμεσολάβηση της ευρωπαϊκής διπλωματίας το ασταθές πολυεθνικό κράτος κατάφερε να συμφιλιωθεί με την Ελλάδα και να αλλάξει το όνομά του. Όμως οι υποχωρήσεις της Βόρειας Μακεδονίας που διαθέτουν το στάτους του υποψηφίου μέλους από το 2005, δεν ανταμείφτηκαν.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι η ΕΕ μπορεί να διευρυνθεί μόνο με χώρες που πληρούν τις προϋποθέσεις. Από την άλλη όμως πρέπει οι Βρυξέλλες να τηρούν τις υποσχέσεις τους να δώσουν στις υποψήφιες χώρες με αξιόπιστη ενταξιακή προοπτική. Το γεγονός ότι διεθνείς ανταγωνιστές της ΕΕ όπως η Κίνα ή η Ρωσία επιδιώκουν να καλύψουν το κενό εξουσίας στα δυτικά Βαλκάνια εξυπηρετώντας δικά τους συμφέροντα είναι αποκλειστικά ευθύνη των Βρυξελλών».

Πηγή: DW


Σχολιάστε εδώ