Προθεσμία 60 ημερών από τους θεσμούς στη νέα κυβέρνηση

Προθεσμία 60 ημερών από τους θεσμούς στη νέα κυβέρνηση

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν οι δανειστές την προεκλογική διαδικασία, διατηρώντας μία πολιτική χαμηλών τόνων ενόψει της 7ης Ιουλίου,  αλλά και διαμορφώνοντας τα “ραντεβού” της επόμενης ημέρας. Θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρχει ένα περιθώριο στην νέα κυβέρνηση που θα προκύψει ούτως ώστε να ξεδιπλώσει τις θέσεις της.

Ωστόσο, το εν λόγω περιθώριο είναι περιορισμένο λόγω των πολιτικών ραντεβού που έχουν ήδη ορισθεί. Το πρώτο μεγάλο crash test έχει προγραμματιστεί για τις 5 Σεπτεμβρίου. Ο λόγος για τη Σύνοδο του Euroworking Group στην οποία αναμένεται να παρουσιαστεί το νέο διαπραγματευτικό επιτελείο, αλλά και να καταθέσει τις θέσεις του.

Πίεση χρόνου

Το εν λόγω χρονικό περιθώριο των 60 ημερών περίπου έως το επόμενο EWG διαμορφώνει ένα καυτό θερινό πρόγραμμα για την κυβέρνηση που θα προκύψει από την “κάλπη”.

Θα πρέπει να διαχειρισθεί τις “νάρκες” που έχει αφήσει η παρούσα κυβέρνηση στο δημοσιονομικό πεδίο (με τους θεσμούς αλλά και την ΤτΕ να εκτιμούν ότι απαιτούνται “διορθωτικά” μέτρα στον προϋπολογισμό του 2020), αλλά και τις 22 εκκρεμότητες στο πεδίο των μνημονιακών δεσμεύσεων. Επίσης θα πρέπει να γίνουν κινήσεις που να διατηρήσουν το θετικό κλίμα των επενδυτών και να φανεί αν θα ξεδιπλωθεί η (σχεδιαζόμενη από τον ΟΟΔΗΧ αλλά και ευπρόσδεκτη από τον ESM) νέα κάθοδος στις αγορές.

Αλλεπάλληλα “ραντεβού” μαζί με τη ΔΕΘ  

Με βάση τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό των θεσμών (που βασίζεται σε σενάριο άμεσου σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εκλογές) αμέσως μετά τα παραπάνω “ραντεβού” αναμένεται να ξεδιπλωθεί και η επόμενη επίσημη “κάθοδος” των θεσμών στην Αθήνα. Δίδεται ουσιαστικά το ανάλογο περιθώριο στη νέα κυβέρνηση.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ στο capital.gr


Σχολιάστε εδώ