Ερντογάν για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ: Δεν βρήκαμε κάτι – Κατάλαβαν ότι μιλάμε σοβαρά

Ερντογάν για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ: Δεν βρήκαμε κάτι – Κατάλαβαν ότι μιλάμε σοβαρά

«Βέβαια εμείς ξέρουμε να μοιραστούμε. Η αρχή μας είναι το win-win»

Στην παραδοχή πως προς το παρόν δεν έχουν βρεθεί υδρογονάνθρακες στις περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ που έχουν πραγματοποιηθεί τουρκικές γεωτρήσεις προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε δηλώσεις του πριν αναχωρήσει για τη σύνοδο των G20 στην Οσακα, ο τούρκος πρόεδρος έριξε τους τόνους αν και επέμεινε στις προκλητικές απαιτήσεις της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο.

«Οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα. Τι δικαιώματα έχουν οι Αμερικάνοι;», διερωτήθηκε και σχολιάζοντας το νομοσχέδιο που πέρασε η Γερουσία των ΗΠΑ για την παρακολούθηση της τουρκικής δραστηριότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, υποστήριξε: «Γιατί πήρε το Κογκρέσο αυτή την απόφαση; Έχουμε δικαιώματα [στην περιοχή] γιατί είμαστε εγγυητές, θα εγγυηθούμε την ασφάλεια της Β. Κύπρου έναντι κάθε επίθεσης. Πάντα λέω: Η Ελλάδα έχει δικαίωμα να μιλάει γιατί είναι εγγυήτρια. Και η Βρετανία το ίδιο».

Ως προς το ζήτημα των γεωτρήσεων, ο Ερντογάν παραδέχτηκε πως δεν βρέθηκαν υδρογονάνθρακες μέχρι στιγμής. «Στους πόρους που υπάρχουν εκεί έχουν ίσα δικαιώματα όσοι ζουν στην Κύπρο. Όμως αν πείτε πως αυτό θα το κάνουμε υπό τον έλεγχο της νότιας Κύπρου [σ.σ. Κυπριακής Δημοκρατίας] αυτό δεν μπορούμε να το εγκρίνουμε. Η νότια πλευρά με την βόρεια θα κάτσουν σε ένα τραπέζι και θα αποφασίσουν τη διανομή αν και δεν έχει βρεθεί κάτι. Συνεχίζονται οι γεωτρήσεις. Εμείς ενεργοποιήσαμε τις γεωτρήσεις. Τώρα κατάλαβαν πως είμαστε σοβαροί. Βέβαια εμείς ξέρουμε να μοιραστούμε. Η αρχή μας είναι το win-win».

Πηγλη: newpost.gr


Σχολιάστε εδώ