Θανατηφόρος ο εναγκαλισμός της Δικαιοσύνης από την πολιτική εξουσία

Θανατηφόρος ο εναγκαλισμός της Δικαιοσύνης από την πολιτική εξουσία

Υποστηρίζει ο πρόεδρος του Δευτεροβάθμιου Διοικητικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ Δημήτρης Ράικος

-Μερίδα δικαστών είναι εγκλωβισμένοι στον αυτισμό τους!

Το μαχαίρι στο κόκαλο βάζει ο έλληνας πρόεδρος του Δευτεροβάθμιου Διοικητικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ κ. Δημήτριος Ράικος.
Δύο είναι τα κύρια, τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη:

Οι παρεμβάσεις της πολιτικής εξουσίας, πρωτίστως, που δεν την αφήνουν να λειτουργήσει ελεύθερη και ανεξάρτητη, σύμφωνα με τους νόμους και τα στοιχεία της δικογραφίας.

Το ότι κάποιοι δικαστές παραμένουν και σήμερα εγκλωβισμένοι στον αυτισμό τους.

Είναι ίσως η πρώτη φορά που τόσο κατηγορηματικά ο έμπειρος Δ. Ράικος, ο οποίος γνωρίζει πώς λειτουργεί η Δικαιοσύνη σε άλλες χώρες του πλανήτη, δεν διστάζει να κατονομάσει τα τρωτά σημεία της, που δεν την αφήνουν να λειτουργήσει, στα οποία συγκαταλέγονται η πολιτική εξουσία αλλά και κάποιοι επίορκοι δικαστές, όπως και εκείνοι που είναι εγκλωβισμένοι στον αυτισμό τους…

Συγκεκριμένα, ο κ. Δημήτρης Ράικος στη συνέντευξή του στο «Βήμα» στη Μίνα Μουστάκα υποστηρίζει τα εξής:

Λείπει η εξωστρέφεια στα ανώτατα δικαστήρια
«Η εμπειρία μου για τα ελληνικά δικαστήρια, την ανεξαρτησία, το επίπεδο και τις γνώσεις των ελλήνων δικαστών είναι ιδιαίτερα θετική. Θεωρώ ότι η ελληνική Δικαιοσύνη, παρά τις γνωστές ελλείψεις στις τεχνικές υποδομές της, είναι πολύ ‘‘προωθημένη’’.

Ωστόσο, λείπει η εξωστρέφεια, ιδίως στα ανώτατα δικαστήρια. Δεν λείπουν παραδείγματα δικαστών και δικαστικών αποφάσεων που α­ντανακλούν μια κακή νοοτροπία για την άσκηση (δικαστικής) εξουσίας σε έναν πολύ μικρό χώρο όπως είναι η Ελλάδα, αγνοώντας τη σημερινή πραγματικότητα για τον κοσμοπολίτικο και παγκόσμιο χαρακτήρα της αξίωσης για έννομη προστασία και σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα υπάρχει στην Ελλάδα μερίδα δικαστών που είναι εγκλωβισμένοι στον αυτισμό τους. Αναφορικά με τις υποδομές της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα έχουν γίνει πολλά βήματα, αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος μπροστά μας».

Απεγκλωβισμός από τις παρεμβάσεις
«Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αποχή της πολιτικής εξουσίας από παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και ο απεγκλωβισμός της τελευταίας από τον ‘‘θανατηφόρο’’ για την εικόνα της στην κοινωνία εναγκαλισμό της από την πρώτη.

Εκ μέρους των δικαστικών λειτουργών και των δικαστικών ενώσεων: δημιουργία και διατήρηση ισχυρής παράδοσης δικαστικής ανεξαρτησίας με ταυτόχρονη αποβολή από το Σώμα των ανεπαρκών ή επίορκων.

Όπως αποδεικνύει η αγγλοσαξονική δικαστική παράδοση, δηλαδή των δικαστών του common law με το αδιαμφισβήτητο κύρος τους, αυτό αποτελεί απαραίτητο στοιχείο της συνταγής για αποτελεσματική και ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Επίσης, ένας Κώδικας Δικαστικής Δεοντολογίας θα ήταν χρήσιμος εν προκειμένω».

Φωτο: ereportaz


Σχολιάστε εδώ