Σύνοδος Κορυφής: Χλιαρό μήνυμα κατά της Τουρκίας – Τι αναφέρει το σχέδιο συμπερασμάτων

Σύνοδος Κορυφής: Χλιαρό μήνυμα κατά της Τουρκίας – Τι αναφέρει το σχέδιο συμπερασμάτων

Στα συμπεράσματα της Συνόδου που δημοσίευσε η Καθημερινή της Κύπρου, γίνεται μεν αναφορά σε κυρώσεις, αλλά δεν επικαθορίζεται ο ακριβής χρόνος επιβολής τους. Η αναφορά σε κυρώσεις κατά της Άγκυρας χωρίς καμία νύξη για τον χρόνο επιβολής τους. Ο τρόπος που χειρίζεται η ΕΕ γενικός τα θέματα γύρω από τις τελικές αποφάσεις είναι γνωστό πως είναι πάντα χρονοβόρος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η ΕΕ των 28 θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων, και καλωσορίζει την πρόσκληση του Συμβουλίου Γενικών υποθέσεων προς την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων που είδε το ΚΥΠΕ, οι 28 της ΕΕ αναφέρουν τα εξής:

«Όσον αφορά τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων στην Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, όπως περιγράφεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 18ης Ιουνίου 2019, και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει την πρόσκληση προς την Κομισιόν και την ΕΥΕΔ να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα».

Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος, το κείμενο μπορεί να βελτιωθεί ή να επεκταθεί όταν συζητηθεί από τους ηγέτες.


Σχολιάστε εδώ