Πώς να προστατεύσετε το δέρμα σας από τον ήλιο

Πώς να προστατεύσετε το δέρμα σας από τον ήλιο

Γνωρίζετε ότι ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο κοινός καρκίνος; Η κατάχρηση του ήλιου είναι μια από τις βασικές αιτίες καρκίνου του δέρματος. Ο πιο πολύτιμος σύμμαχος που έχουμε είναι η πρόληψη και η προστασία.

Ειδικά όσον αφορά την αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος και του μελανώματος οι παράγο­ντες κινδύνου είναι αναλυτικά οι εξής:

• Η επανειλημμένη έκθεση στο ηλιακό φως, ειδικά όταν το φως κάνει ανάκλαση στην άμμο, το χιόνι και το νερό (θάλασσα – λίμνες).
• Τα ηλιακά εγκαύματα ειδικά όταν είναι σοβαρά (με φυσαλίδες) και όταν γίνονται στην παιδική ηλικία.
• Η έκθεση στο οργανικό αρσενικό, το οποίο μπορεί να περιέχεται σε παρασιτοκτόνα και άλλα χημικά.
• Οι αντικαρκινικές θεραπείες, όπως η ακτινοθεραπεία.
• Αν κάποιος έχει στενούς συγγενείς που εμφάνισαν κακόηθες μελάνωμα έχει μεγαλύτερο κίνδυνο για ανάπτυξη δερματικού καρκίνου.
• Όποιος εμφανίζει ανοικτό φωτότυπο δέρματος όπου δεν μαυρίζει εύκολα ή εμφανίζει φακίδες, τότε πιθανά διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο.

Οδηγίες για «ασφαλή έκθεση» στον ήλιο
1. Περιορισμός του χρόνου έκθεσης στο φως του ήλιου. Ο ήλιος θεωρείται πιο δυνατός κατά τις μεσημεριανές ώρες κυρίως από τις 10 π.μ. ως τις 4 μ.μ. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει τη μεγαλύτερη βλάβη στο ανθρώπινο δέρμα. Το ηλιακό έγκαυμα, αλλά και το μαύρισμα θεωρούνται σημεία ότι το δέρμα έχει υποστεί βλάβη από τον ήλιο. Όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η βλάβη στο δέρμα τόσο περισσότερο πιθανό είναι να εμφανιστούν πρώιμα ρυτίδες, καρκίνος του δέρματος, καθώς και άλλα δερματικά προβλήματα.
2. Αν το δέρμα αρχίσει να κοκκινίζει μετά από έκθεση στον ήλιο θα πρέπει να μεταφερθείτε άμεσα σε κλειστό χώρο.
3. Όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους να κάνετε χρήση οποιουδήποτε διαθέσιμου σκίαστρου υπάρχει στην περιοχή, είτε φυσικού (δέντρα) είτε τεχνητού (τέντες κ.ά.).
4. Να χρησιμοποιείτε αντιηλιακό ευρέος φάσματος (έναντι των UVA και UVB ακτίνων) με δείκτη προστασίας (SPF) τουλάχιστον 15, ακόμα και τις συννεφιασμένες μέρες. Χρησιμοποιείστε αρκετό αντιηλιακό και απλώστε το καλά σε όλες τις περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο. Το αντιηλιακό θα πρέπει να εφαρμόζεται περίπου 30 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο. Επίσης όταν κάποιος κολυμπά ή ιδρώνει θα πρέπει να θυμάται να ανανεώνει το α­ντιηλιακό του κάθε ώρα. Το αντιηλιακό δεν καθιστά την ηλιοθεραπεία ασφαλή. Ορισμένες υπεριώδεις ακτίνες διαπερνούν το φίλτρο των α­ντιηλιακών. Για το λόγο αυτό, τα α­ντιηλιακά πάντα αποτελούν μέρος μόνο ενός προγράμματος προστασίας από τον καρκίνο του δέρματος.
5. Χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου με προστασία έναντι των ακτινών UVA και UVB.
6. Όταν κυκλοφορείτε σε εξωτερικούς χώρους να χρησιμοποιείτε ρουχισμό που να καλύπτει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματος.
7. Μην κάνετε ηλιοθεραπεία για να μαυρίσετε. Αν σας αρέσει το μαυρισμένο δέρμα σκεφτείτε τη χρήση προϊόντων «αυτο-μαυρίσματος χωρίς ήλιο». Θα πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι το χρώμα που δίνουν τα προϊόντα αυτά δεν προστατεύει από τον ήλιο.

Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο

• Να έχετε υπόψη σας ότι με το solarium δέχεστε παρόμοια ακτινοβολία με το αληθινό ηλιακό φως.
• Αποφύγετε την έκθεση σε χημικά που περιέχουν οργανικό αρσενικό, όπως τα παρασιτοκτόνα και τα ζιζανιοκτόνα (δεν περιέχουν όλα τα παρασιτοκτόνα και ζιζανιοκτόνα αρσενικό, αλλά ορισμένα από αυτά).
• Ακολουθήστε τις οδηγίες για «ασφαλή έκθεση» στον ήλιο.


Σχολιάστε εδώ