Μ. Κουρής: Τι μας μαγειρεύουν πάλι;

Μ. Κουρής: Τι μας μαγειρεύουν πάλι;

ΜΑΚΗΣ ΚΟΥΡΗΣ - Θαρραλέα

-Για νέα Ίμια και λύσεις που δεν θα είναι ευχάριστες μιλάει ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης
-Από κοντά και ο αμερικανός πρέσβης, που… υποδεικνύει να τα βρούμε στα ενεργειακά με την Τουρκία, λέγοντας ότι «οι συμφωνίες δεν θα είναι εξίσου επωφελείς»!

Και ξαφνικά μια βόμβα έσκασε την περασμένη Κυριακή. Την έριξε από την πρώτη σελίδα της «Καθημερινής» ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με τίτλο «Δεν αποκλείω νέα Ίμια». Προφανώς, μιλάει έχο­ντας πλέον την… τεχνογνωσία από την κρίση του 1996 στα Ίμια, που από τότε βαπτίσθηκαν «γκρίζα ζώνη» – άλλη μια καίρια εθνική απώλεια. Μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός δείχνει στον γείτονα την… ευκαιρία που έχει.

Γράφει συγκεκριμένα: «Είναι πεποίθησή μου ότι το πρόβλημα των Ιμίων το 1996 δεν προέκυψε τυχαία. Η τουρκική ηγεσία τότε θέλησε να εκμεταλλευθεί την κρίση που προκάλεσε η ασθένεια του Ανδρέα Παπανδρέου, η παραίτησή του και η εκλογή νέας ηγεσίας, για την οποία πίστεψε ότι μπορεί να την αιφνιδιάσει. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν παρόμοιες σκέψεις στη σημερινή τουρκική ηγεσία. Η έντονη πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα λόγω των εκλογών δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για δράσεις. Η Τουρκία μπορεί να θεωρήσει ότι η περίοδος αυτή προσφέρεται για να επιβάλει τις απόψεις της στα θέματα των ορίων τόσο της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης όσο και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ένα τουρκικό πλοίο με στόχο την έρευνα κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου πλέει ήδη επί της κυπριακής υφαλοκρηπίδας. Μπορεί πιθανότατα η Τουρκία να στείλει πλοίο σε τμήμα της υφαλοκρηπίδας που η Ελλάδα θεωρεί ελληνική, αλλά η Τουρκία τουρκική».

Έχει και τη λύση στο τσεπάκι του…
Δεν μένει, όμως, μόνο στις εκτιμήσεις ο κ. Κ. Σημίτης. Αξιοποιεί το μάθημα που πήρε στα Ίμια. Η… πρότασή του, με την οποία κλείνει την απρόσμενη παρέμβασή του, είναι η εξής:

«Πιστεύω ότι η τακτοποίηση εκκρεμοτήτων μετά τις εκλογές είναι αναγκαία. Ο κίνδυνος επεισοδίων με αρνητικές επιπτώσεις θα είναι υπαρκτός αν δεν προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις, όχι πάντα ευχάριστες ίσως, αλλά που κατοχυρώνουν την ειρήνη στην περιοχή».

Για ποιον θα είναι επωφελείς οι συμφωνίες, κύριε Πάιατ;
Τη σκυτάλη πήρε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ, ο οποίος επιχειρεί να διορθώσει τον πρώην πρωθυπουργό στα όσα αναφέρει στο άρθρο του για τις θέσεις που είχε εκφράσει στο «Air Power Conference» στις 15 Μαΐου στην Ακαδημία Πολεμικής Αεροπορίας. Στην επιστολή που έστειλε στην «Καθημερινή» ο ακόλουθος Τύπου της πρεσβείας των ΗΠΑ Μπιλ Μιούραντ επισημαίνει τα εξής:

«Η μακροπρόθεσμη ελπίδα μας –και αυτό εμπνέεται και πάλι από την υποστήριξή μας στην τριμερή Ελλάδα – Ισραήλ – Κύπρος– είναι ότι τα ενεργειακά ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να αποτελέσουν κινητήρια δύναμη συνεργασίας, ένα win – win, σε αντίθεση με έναν οδηγό για συγκρούσεις».

Πολύ πιο σημαντική, όμως, από το απόσπασμα της απάντησης του κ. πρέσβη είναι η καίρια επισήμανση του ακολούθου Τύπου της πρεσβείας: «Ποτέ δεν μίλησε ο πρέσβης για ‘‘συμφωνίες εξίσου επωφελείς’’». Τι να προοιωνίζεται, άραγε, αυτή η… διευκρίνιση, κύριε Τζέφρι Πάιατ; Πως η Τουρκία θα πάρει ό,τι ζητήσει;

Όλα αυτά που σκάνε ξαφνικά στον αέρα, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο «επεισόδιο» στο Αιγαίο, δεν είναι καθόλου τυχαία. Ο κ. Σημίτης θυμίζει –όχι τυχαία πάλι– ότι η κρίση στα Ίμια ξέσπασε το 1996, όταν ήταν βαριά άρρωστος ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος παραιτήθηκε και ανέλαβε πρωθυπουργός ο Κώστας Σημίτης.

Όπως δεν είναι καθόλου τυχαίο και σήμερα το ότι στο ίδιο έργο είναι πάλι –κατά… σύμπτωση– πρωταγωνιστής ο Σημίτης…


Σχολιάστε εδώ