ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ: Οι Εκκλησίες στη Γαλλία στα όρια της τρομοκρατίας

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ: Οι Εκκλησίες στη Γαλλία στα όρια της τρομοκρατίας

Κλίμα τρομοκρατίας βιώνουν οι Χριστιανοί στην Ευρώπη και ειδικά στη Γαλλία που είναι το πιο κοσμικό κράτος της γηραιάς ηπείρου.

Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του romfea.gr,  στην τελευταία σχετική έρευνα που διεξήχθη το 2010, το 27% των ερωτηθέντων απάντησε «πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος Θεός», το 27% απάντησε «πιστεύω ότι υπάρχει κάποιο πνεύμα» ενώ το 40% απάντησε «δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιο πνεύμα ή Θεός ή κάποια δύναμη».

Τελευταία είδαμε πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις να σημειώνονται σε ναούς της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, της Ορθοδόξου, και άλλων εκκλησιών και θρησκευτικών κοινοτήτων.

Ειδικά μετά τις εν ψυχρώ δολοφονίες που συνέβησαν στο Charlie Hebdo το 2015, σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων έχουν πλήξει ολόκληρη τη Γαλλία με εκατοντάδες ανθρώπους να έχουν εκτελεστεί στο όνομα του Θεού.

Το ίδιο κλίμα επικρατεί και σε άλλες θρησκευτικές κοινότητες όπως των Εβραίων και πολλά μουσουλμανικά τεμένη που βεβηλώθηκαν από ακραίες ομάδες.

Όλοι θυμόμαστε τον μαρτυρικό αποκεφαλισμό του 84χρονου Ρωμαιοκαθολικού ιερέα Ζακ Χαμέλ την ώρα που τελούσε τη Θεία Λειτουργία στη Νορμανδία το 2016.

Ο εκφοβισμός, συκοφάντηση και επιθέσεις σε κληρικούς και Ι. Ναούς σε όλη τη χώρα, έχει αγγίξει τα όρια της οργανωμένης τρομοκρατίας.

Το Γαλλικό κράτος έχει λάβει δραστικά μέτρα στην αντιμετώπιση του θρησκευτικού εγκλήματος με εκτεταμένους ελέγχους σε όλα τα δημόσια σημεία συγκέντρωσης και ειδικές ομάδες ασφαλείας να περιφρουρούν Ιερούς Ναούς και άλλους ευκτήριους οίκους.

Ο μεγάλος αριθμός όμως σε ναούς, συναγωγές και τζαμιά, καθιστά δύσκολο το έργο της επιτήρησης.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία στη Γαλλία δεν αποτελεί εξαίρεση όπως και άλλες χριστιανικές μειονότητες.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια τρεις φορές έχει τοποθετηθεί άγνωστο αντικείμενο στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου Παρισίων, με τις δύο φορές η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία να έχει προχωρήσει σε ελεγχόμενη έκρηξη.

Τρεις εβδομάδες πριν το Πάσχα έγινε διάρρηξη στην Ι. Μητρόπολη Γαλλίας σε πρωινές ώρες γραφείων από έναν 60χρονο ληστή, αρχές Μαρτίου έγινε διάρρηξη στον Ορθόδοξο Ι. Ναό Αγίας Τριάδος στο Σαιντ Ετιέν όπου απέσπασαν πολλά εκκλησιαστικά αντικείμενα ενώ στις άλλες εκκλησίες της Γαλλίας σημειώνονται καθημερινά διαρρήξεις και τρομοκρατικές επιθέσεις.

Μόνον την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου έγινε διάρρηξη σε δέκα Καθολικές Εκκλησίες όπως μεταδίδει το express.co.uk.

Αναλυτικά στο romfea.gr


Σχολιάστε εδώ