Ν. Σαντορινιός από τη Νίσυρο για τα εγκαίνια μονάδας αφαλάτωσης στο νησί: Λύσαμε βασικά προβλήματα των νησιών και θέσαμε τις βάσεις για την ανάπτυξή τους

Ν. Σαντορινιός από τη Νίσυρο για τα εγκαίνια μονάδας αφαλάτωσης στο νησί: Λύσαμε βασικά προβλήματα των νησιών και θέσαμε τις βάσεις για την ανάπτυξή τους

Στην τελετή εγκαινίων της νέας μονάδας αφαλάτωσης στο νησί της Νισύρου, που πραγματοποιήθηκε με επιδότηση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, βρέθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σημείωσε την διαφορετική λογική που ο Πρωθυπουργός είχε εκφράσει για την Νησιωτικότητα, πριν περίπου 3 χρόνια, πάνω στην οποία δομήθηκαν οι πολιτικές αυτής της Κυβέρνησης για τα νησιά. Ενώ, εκτενώς περιέγραψε τις πρωτοβουλίες που έλαβε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την αντιμετώπιση της έλλειψης νερού στα νησιά του Αιγαίου.

«Τον Δεκέμβρη του 2016, από αυτό εδώ το νησί, ο Πρωθυπουργός εγκαινίασε μια νέα αντίληψη για την Νησιωτικότητα που είχε περιεχόμενο και στόχο την ουσιαστική ανάπτυξη των νησιών, την βελτίωση της καθημερινότητας των νησιωτών και την εμπέδωση του αισθήματος ισότιμης αντιμετώπισης των κατοίκων των νησιών».

Στόχος που επιτεύχθηκε η υδατική αυτονομία των νησιών

«Μέσα στο πλέγμα αυτών των πολιτικών, εντάξαμε και τον στόχο της υδατικής αυτονομίας των νησιών του Αιγαίου. Το ζήτημα της υδατικής αυτονομίας αποτελούσε για πολύ καιρό κύριο πρόβλημα για την ανάπτυξη πολλών νησιών, ενώ παράλληλα, η μεταφορά νερού με υδροφόρα για την κάλυψη των αναγκών, στοίχιζε στο Κράτος 5 εκ ευρώ. Βάλαμε στοίχημα, σαν Κυβέρνηση, να πάψει η υδροφόρα να μεταφέρει νερό και να έχουν τα νησιά μας ποιοτικό και αρκετό νερό, όλο τον χρόνο, με την δημιουργία μόνιμων υποδομών».

«Υλοποιήσαμε ένα μεγάλο σχέδιο επαύξησης αλλά και τοποθέτησης και λειτουργίας αφαλατώσεων στα περισσότερα άνυδρα νησιά του Αιγαίου, φέρνοντας και θεσμικές αλλαγές, έτσι ώστε τα νησιά μας να έχουν τις κατάλληλες υποδομές που θα φέρουν την ανάπτυξη και την πρόοδο. Από την εφαρμογή αυτών των πρωτοβουλιών, εξοικονομήθηκαν πόροι περίπου 4,5εκ που, μέσω της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, θα διοχετεύονται πάλι πίσω στα νησιά και θα επαν-επενδύονται σε αναγκαία έργα που χρειάζονται».

Έργα για την Νίσυρο

«Οι νησιωτικές πολιτικές που εμείς εφαρμόσαμε είχαν σαν κύριο άξονα την ενίσχυση των υποδομών των νησιών. Μέσω του Ειδικού Αναπτυξιακού Ν. Αιγαίου δόθηκαν 2,5 εκ ευρώ για την αναβάθμιση του λιμανιού του Μανδρακίου, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης. Από το Πρόγραμμα Φιλόδημος του Υπ. Εσωτερικών δόθηκαν 1,5εκ για έργα ύδρευσης στους οικισμούς Εμποριού και Νικείων».

Μεταφορικό Ισοδύναμο

«Απάντηση δική μας στο πρόβλημα των μεγάλων αποστάσεων και της ανάγκης μετακίνησης που έχουν οι νησιώτες ήταν η θεσμοθέτηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου. Επιδοτήσαμε το κόστος μεταφοράς των κατοίκων για τις μετακινήσεις τους με πλοία και αεροπλάνα, και επίσης δώσαμε αναπτυξιακές ευκαιρίες στα νησιά επιδοτώντας το κόστος μεταφοράς των προϊόντων των επιχειρήσεων και το κόστος μεταφοράς των καυσίμων που έφερε μείωση στην τελική τιμή της βενζίνης στις αντλίες των νησιών».  

Νοιαστήκαμε για τα καθημερινά προβλήματα των νησιών

«Κύρια μέριμνά μας, σε όλη τη διάρκεια της θητείας μας, ήταν η καθημερινή επαφή με τους νησιώτες και τους Δημάρχους των νησιών, ώστε να λύνουμε τα προβλήματα που επιφέρει η απομόνωση. Έτσι θέλουμε να συνεχίσουμε: υλοποιώντας νησιωτικές πολιτικές που δεν θα βλέπουν τους νησιώτες αφ’ υψηλού, αλλά θα στέκονται δίπλα τους».


Σχολιάστε εδώ