Ομόλογα: Νέο ιστορικό ναδίρ για το 10ετές

Ομόλογα: Νέο ιστορικό ναδίρ για το 10ετές

Η πρώτη -επισήμως- ημέρα της προεκλογικής περιόδου βρίσκει τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα και το spread κάτω από το φράγμα των 300 μονάδων βάσης.

Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 2,74%, που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό, με την «ψαλίδα» απόδοσης έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου να κλείνει στις 298 μονάδες βάσης. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ανήλθε στα 30 εκατ. ευρώ. Από τις 24 Μαϊου -προηγουμένη των ευρωεκλογών- έως και σήμερα, η απόδοση του 10ετούς έχει μειωθεί κατά 61 μονάδες βάσης.

Το ισχυρό ράλι μετά τα αποτελέσματα της κάλπης της 26ης Μαϊου και τον θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας -ένα ράλι που στηρίζεται στις προσδοκίες για τη άνοδο μιας κυβέρνησης που θα ακολουθήσει ατζέντα με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις, συμβάλλοντας στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας- έχει οδηγήσει το κόστος δανεισμού της Ελλάδας στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, μια τάση που παρατηρείται και για τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης.

Το «κυνήγι» των επενδυτών για υψηλότερες αποδόσεις, σε ένα περιβάλλον υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες και με τα ομόλογα των χωρών του Βορρά να έχουν αρνητικό επιτόκιο, στρέφει το ενδιαφέρον των επενδυτών προς την ελληνική αγορά κρατικού χρέους. Την ίδια στιγμή, τα προβλήματα της Ιταλίας και ο κίνδυνος νέας ρήξης με τις Βρυξέλλες, καθιστούν πιο ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα έναντι των αντίστοιχων ιταλικών.

Το τελεσίγραφο Μοσκοβισί προς την ιταλική κυβέρνηση, αλλά και η αιφνίδια έκδοση νέου 20ετούς ιταλικού ομολόγου, άσκησαν πιέσεις στους ιταλικούς τίτλους, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς να διευρύνεται έως και δέκα μονάδες βάσης, στο 2,41%.

Πηγη+φωτο: naftemporiki


Σχολιάστε εδώ