Τσίπρας: «Οι φοροελαφρύνσεις της ΝΔ θα είναι περικοπές στο κοινωνικό κράτος, σε μισθούς και συντάξεις»

Τσίπρας: «Οι φοροελαφρύνσεις της ΝΔ θα είναι περικοπές στο κοινωνικό κράτος, σε μισθούς και συντάξεις»

«Ήρθε η στιγμή για οφέλη στη μεσαία τάξη»

-Το δίλημμα της εθνικής κάλπης: Το ποιοι θα μας κυβερνήσουν και με τι πρόγραμμα θα μας κυβερνήσουν.

– Εμείς δεν προτάσσουμε το φόβο, προτάσσουμε τη λογική – Υπάρχουν 2 διαφορετικές αντιλήψεις-προγράμματα και ο λαός πρέπει να αποφασίσει ποιο πρόγραμμα θέλει.

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Λάβαμε το μήνυμα»

Επιχειρώντας μια αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κοντά σε αυτό των προηγούμενων ευρωεκλογών, αλλά είχαμε μία μεγάλη διαφορά με τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Δεν είχαμε εκτιμήσει το βαθμό της δυσαρέσκειας που θα εκφράζονταν». «Πέσαμε έξω», παραδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η πιο έμπρακτη απόδειξη ότι λάβαμε το μήνυμα των ευρωεκλογών ήταν ότι το ίδιο βράδυ βγήκα και ανακοίνωσα τη διεξαγωγή εκλογών. Και δεν υπάρχει προηγούμενο στην ΕΕ και την Ελλάδα να πηγαίνει μια χώρα σε εκλογές έπειτα από ένα άσχημο αποτέλεσμα. Σεβαστήκαμε το μήνυμα δυσφορίας των πολιτών. Λάβαμε υπόψη το μήνυμα και για τα λάθη μας και για τις παραλείψεις μας κυρίως  για να θέσουμε το δίλημμα της εθνικής κάλπης: Το ποιοι θα μας κυβερνήσουν και με τι πρόγραμμα θα μας κυβερνήσουν. Εάν θα συνεχιστεί η πορεία στήριξης των λαϊκών στρωμάτων που δέχτηκαν πιέσεις όλα αυτά τα χρόνια ή εάν θα είναι ένα πισωγύρισμα», σημείωσε.

«Οι φοροελαφρύνσεις της ΝΔ θα είναι περικοπές στο κοινωνικό κράτος»

Απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιγράφει τα προγράμματά τους αναφέροντας πως “Εμείς δεν προτάσσουμε το φόβο, προτάσσουμε τη λογική – Υπάρχουν 2 διαφορετικές αντιλήψεις-προγράμματα και ο λαός πρέπει να αποφασίσει ποιο πρόγραμμα θέλει, χαρακτηριτικά είπε:«Έχουμε μία μεγάλη πολυτέλεια αυτή τη στιγμή. Είναι οι πρώτες εκλογές που διεξάγονται με όρους ασφάλειας, δηλαδή ότι οι πολίτες θα εγκρίνουν ένα σχέδιο που θα εφαρμοστεί χωρίς να τελεί υπό την έγκριση της τρόικας. Ως προς τις διαφορές μας, εμείς πριν τις ευρωεκλογές είπαμε στον λαό ότι έβαλε πλάτη στα δύσκολα, ιδίως η μεσαία τάξη και ότι ήρθε η στιγμή να δουν τα οφέλη της εξόδου από το μνημόνιο. Και ακριβώς γιατί είχαμε ένα μαξιλάρι ρευστότητας είχαμε τη δυνατότητα να μειώσουμε τα πλεονάσματα χωρίς να πειράξουμε τους στόχους. Και έτσι ανακοινώσαμε τα μέτρα ελάφρυνσης. Και έχοντας εικόνα της θετικής πορείας της οικονομίας, προσθέσαμε επιπλέον μέτρα που αφορούν το σύνολο της τετραετίας».

«Να εξηγήσουμε ποιο είναι το δικό μας σχέδιο και ποιος είναι ο οδοστρωτήρας που έρχεται για να σαρώσει», υπενθυμίζοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ως οδοστρωτήρας θα σαρώσει όλα τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το 83% των φόρων επιβλήθηκε από τη ΝΔ.

Κοστολογημένα και σε ρεαλιστικό πλαίσιο τα μέτρα

«Εμείς αυτά τα μέτρα τα έχουμε και κοστολογημένα και σε ρεαλιστικό πλαίσιο. Οι αντίπαλοί μας λένε πως έχουν τη δυνατότητα να δώσει φοροαπαλλαγές σε όλες τις επιχειρήσεις και λέμε να πάμε σταδιακά διότι δεν θέλουμε να υπάρχουν περικοπές στα αδύναμα στρώματα της κοινωνίας! Η ΝΔ λέει για μείωση στο φόρο επιχειρήσεων στο 20%, κάτι που θα κοστίσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Οι φοροελαφρύνσεις της ΝΔ θα είναι περικοπές στο κοινωνικό κράτος, σε μισθούς και συντάξεις», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Αιχμές κατά των δανειστών

Απαντώντας στις προειδοποιήσεις των δανειστών ότι τα μέτρα ελάφρυνσης φέρνουν δημοσιονομικό εκτροχιασμό, ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές εναντίον κύκλων των δανειστών: «Πριν τις ευρωεκλογές σήκωσα το γάντι από τον κ. Μητσοτάκη και ζήτησα ψήφο εμπιστοσύνης στα μέτρα που εξαγγείλαμε. Και ήρθε το αποτέλεσμα και άνοιξε η όρεξη κάποιων κύκλων στην Ευρώπη και άρχισαν οι επικρίσεις. Όλες αυτές οι αιτιάσεις ακούγονται από πού;

Από συγκεκριμένους κύκλους εντός της χώρας όπως ο κ. Στουρνάρας, που έχει μια παράδοση αντί να κοιτάει τη δουλειά του, να κάνει το λαγό και να προεξοφλεί τις πολιτικές πρωτοβουλίες της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είναι θεσμικός ρόλος του Κεντρικού Τραπεζίτη να κάνει προβλέψεις μπακαλικής. Ο κ. Στουρνάρας προέβλεπε ότι πρέπει να πάει σε προληπτική γραμμή στήριξης. (…)

Από την άλλη μεριά έχουμε ορισμένους κύκλους που επίμονα, αντιδρούν. Όπως ο κ. Βέμπερ.

Και αμέσως μετά, ο έτερος, ο κ. Ρέγκλινγκ που άφησε διάφορες ενστάσεις και ερωτήματα που δεν έχουν καμία βάση. Καμία βάση δεν είχαν και οι αιτιάσεις του κ. Ρέγκλινγκ ότι το πρώτο εξάμηνο της διαπραγμάτευσης κόστισε στην Ελλάδα 100 δισ. ευρώ.

Τούτη την ώρα διακυβεύεται ένα κρίσιμο ζήτημα: Είναι απολύτως βέβαιο εφόσον επικροτηθεί το πολιτικό μας σχέδιο, όλοι αυτοί θα παραμερίσουν μπροστά στην κοινή λογική και θα εφαρμοστεί το σχέδιο μας. Εάν όμως επικροτηθεί το πρόγραμμα της ΝΔ θα υπάρξουν φοροαπαλλαγές για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Στην έκθεση της Κομισιόν για πρώτη φορά από το 2015 μπήκε θέμα απολύσεων στο δημόσιο. Μετά τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη περί αυτού του ζητήματος και γιατί προηγείται στις δημοσκοπήσεις στη ΝΔ».

«Πληγή και λάθος οι μετατάξεις»

Σχολιάζοντας τον σάλο που ξεσηκώθηκε με τις μετατάξεις στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός άδειασε την Τασία Χριστοδουλοπούλου, για τη μισή της συγγνώμη «από τον ΣΥΡΙΖΑ», για το ότι «αξιοποίησε ορισμένες γνωριμίες για να μεταταγεί η κόρη της». Το ζήτημα των μετατάξεων «είναι πληγή και λάθος για το πολιτικό σύστημα», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Δεν ήξερα ότι συνέβαινε αυτό. Υπάρχει μια κατεστημένη νοοτροπία στη Βουλή. Και ήταν πρόταση του κ. Τραγάκη για τις μετατάξεις. Αυτή είναι μια βαριά σκιά στο πολιτικό σύστημα. Και σε ότι αφορά το ΣΥΡΙΖΑ, χρωστάμε μια συγγνώμη γι αυτό όχι στα μέλη και το κόμμα μας, αλλά στον λαό. (…) Γιατί όταν έμαθα ότι συμβαίνει λάβαμε την απόφαση να παγώσουν οι μετατάξεις. Δεν αρκεί να λέμε ότι οι άλλοι έκαναν τέρατα αλλά όταν μπαίνουμε σ’αυτό το πολιτικό αλισβερίσι προνομίων δίνουμε μια εικόνα σκοτεινή. Και προς τιμήν της η κ. Χριστοδουλοπούλου πήρε την απόφαση να μην συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ».

Απαντώντας για το μπαράζ των τροπολογιών που κατατέθηκαν την τελευταία εβδομάδα λειτουργίας της Βουλής, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε: «Ηταν εκτός σχεδιασμού οι εκλογές καλοκαιριάτικα. Ήταν αναγκαίο να διεκπεραιώσουμε ζητήματα που αφορούσαν κοινωνικές ομάδες, σημείωσε ακόμα».

Νοvartis

Ερωτηθείς για την υπόθεση Novartis ανέφερε ότι «δεν τιμά το πολιτικό σύστημα, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σκάνδαλα της εποχής μας» και πρόσθεσε πως «εμείς δεν στήσαμε ειδικά δικαστήρια δεν είπαμε θα τους πάμε μέχρι τέλους. Δώσαμε πίσω στην δικαιοσύνη την υπόθεση προκειμένου να την ερευνήσει όπως είχαμε κάνει με την υπόθεση Παπαντωνίου η οποία κατέληξε».

Επισήμανε πως «έχουμε μεγάλη καθυστέρηση η οποία δημιουργεί την εντύπωση ότι υπάρχει ασυλία για ορισμένα πρόσωπα που έχουν ευθύνες ή ομηρείας για κάποια άλλα που δεν έχουν» και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη».

Ελληνοτουρκικά

Τέλος, μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά σημείωσε ότι «δεν μίλησε ο κ. Αποστολάκης για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Έχουμε έναν γείτονα απρόβλεπτο. Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ ισχυρότερες συμμαχίες. Η Ελλάδα έχει Ένοπλες Δυνάμεις σε υψηλότατο επίπεδο» και τόνισε πως «το μήνυμα που δίνουμε στους γείτονές μας είναι ότι δεν απειλούμε κανένα, αλλά δεν φοβόμαστε και κανένα κι ούτε θα αφήσουμε κανένα να παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

 


Σχολιάστε εδώ