Δήμαρχοι βγήκαν, οι δήμοι  θα λειτουργήσουν;

Δήμαρχοι βγήκαν, οι δήμοι θα λειτουργήσουν;

Σε ποιους χαμογέλασε η κάλπη

-Εκτός από Πειραιά και Κερατσίνι – Δραπετσώνα, οι υπόλοιποι δήμοι που κρίθηκαν τη δεύτερη Κυριακή δύσκολα θα διοικηθούν

Εκπλήξεις και ανατροπές επιφύλασσε ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών στους δήμους του Πειραιά. Ένα από τα φαβορί, ο Σταύρος Κασιμάτης στον Κορυδαλλό, δεν εξελέγη, αν και είχε μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο την πρώτη Κυριακή, ενώ το αουτσάιντερ στο Πέραμα, ο Γιάννης Λαγουδάκης, κατάφερε και ανέτρεψε την εις βάρος του διαφορά στον πρώτο γύρο και κέρδισε την επανεκλογή του.

Κατά τα άλλα, ο δεύτερος γύρος ήταν ένας… υγιεινός περίπατος για τον Γιάννη Μώραλη, που επανεξελέγη με εντυπωσιακό ποσοστό, κοντά στο 59%, αλλά και για τον Χρήστο Βρεττάκο στον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας, που διατήρησε το δημαρχιακό πόστο με ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό.

Στον Πειραιά ο Γιάννης Μώραλης πήρε μια πραγματικά μεγάλη νίκη, γιατί στον β’ γύρο όλοι ήταν απέναντί του. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΚΚΕ, αν και είχαν επίσημα δηλώσει ότι δεν θα δώσουν καμιά κατεύθυνση στους ψηφοφόρους τους, όπως έλεγαν στα εκλογικά κέντρα, είτε ψήφισαν Βλαχάκο για να… τιμωρήσουν τον Μαρινάκη (οι του ΣΥΡΙΖΑ) είτε πήγαν… για μπάνιο. Να σημειωθεί ότι το βράδυ της Κυριακής πήγε στο εκλογικό του κέντρο ο αντίπαλός του Νίκος Βλαχάκος, τον συνεχάρη και συμφώνησαν να τα ξαναπούν για να συνεργαστούν στον δήμο.

Στον Κορυδαλλό ο επί 13 χρόνια δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης στον πρώτο γύρο είχε πάρει 37% και 15 έδρες στο 41μελές δημοτικό συμβούλιο. Δεύτερος ήταν ο Νίκος Χουρσαλάς με 21% και εννιά έδρες. Στον δεύτερο γύρο ο δεύτερος πήρε 52%, υπερκαλύπτοντας τη διαφορά των 16 ποσοστιαίων μονάδων, και εξελέγη δήμαρχος. Το ζητούμενο τώρα είναι πώς θα διοικήσει, αφού έχει μόλις εννιά έδρες και του χρειάζονται 21. Αυτά είναι τα… προικιά της απλής αναλογικής. Της διάλυσης και των παζαριών.

Στον Δήμο Περάματος ο Γιάννης Λαγουδάκος ήταν στον πρώτο γύρο πρώτος με πέντε μονάδες διαφορά, στον δεύτερο γύρο όμως δεν κατάφερε να διατηρήσει την πρωτιά και ο Γιάννης Λαγουδάκης επανεξελέγη δήμαρχος με ποσοστό γύρω στο 53%. Και εδώ μιλάμε για έκπληξη και όχι μόνο για ανατροπή, επειδή ο Λαγουδάκος ήταν ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ και ο τρίτος και τέταρτος συνδυασμός ήταν ανεξάρτητοι υποψήφιοι, προερχόμενοι από τον χώρο της Δεξιάς. Παρόλο όμως που ο Γιάννης Λαγουδάκης προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατάφερε και πήρε τον δήμο. Βέβαια και εδώ θα έχουμε θέμα με τους δημοτικούς συμβούλους.

Τα ίδια περίπου είχαμε και στον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας, όπου ο Χρήστος Βρεττάκος κέρδισε πανηγυρικά την επανεκλογή του απέναντι στον υποψήφιο της ΝΔ Παναγιώτη Διαλυνάκη. Ούτως ή άλλως, η διαφορά του πρώτου γύρου ήταν… χαώδης (45,72% με 17,73%), οπότε δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα. Στον Χρήστο Βρεττάκο λείπουν μόλις δύο σύμβουλοι για να έχει τον απόλυτο έλεγχο των 4 στο νέο δημοτικό συμβούλιο (έχει 19 από τον πρώτο γύρο και το ΔΣ είναι 41μελές), που αναμένεται να βρει εύκολα, είτε από τον Γιώργο Τσιρίδη (αντάρτης του ΣΥΡΙΖΑ), που πήρε δύο συμβούλους, είτε από τις ανεξάρτητες του κεντροαριστερού χώρου Ελένη Δαβγιώτη – Ρούκουνα και Βάνα Δατσέρη, που πήραν και αυτές από δύο συμβούλους. Να σημειώσουμε εδώ ότι ο επίσημος υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ, ο δικηγόρος Παντελής Καμάς, έπαθε… καθίζηση και ήρθε τελευταίος, κάτω και από τις ανεξάρτητες υποψήφιες που προαναφέραμε. Κάτι που δείχνει ότι οι επιλογές της ηγεσίας δεν συγκινούσαν τους δημότες…

Στη Σαλαμίνα, τέλος, ο πρωτοεμφανιζόμενος ανεξάρτητος Γιώργος Παναγόπουλος πήρε άνετα τον δήμο, αφού ο προ τετραετίας δήμαρχος Γιάννης Τσαβαρής δεν έδειξε ικανός να τον… κοντράρει. Ο κ. Παναγόπουλος έχει δέκα συμβούλους και για να διοικήσει θέλει άλλους επτά, αφού το συμβούλιο έχει 33 συμβούλους συνολικά. Δηλαδή, θα πρέπει να αναζητήσει συνεργασίες με δύο ακόμα συνδυασμούς.

Μεγάλη αποχή
Το σημαντικό στοιχείο των εκλογών της δεύτερης Κυριακής ήταν αναμφισβήτητα η αποχή. Πολύς κόσμος δεν πήγε να ψηφίσει, είτε επειδή είχε ψηφίσει κάποιον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο στον οποίο είχε υποχρέωση, είτε επειδή δεν είχε λόγο να πάει. Φταίχτης και ο καλός καιρός που οδήγησε αρκετούς στις παραλίες, με αποτέλεσμα τα εκλογικά τμήματα να είναι… άδεια. Υπήρξε εκλογικό τμήμα στον Πειραιά που ψήφισε ένας στους πέντε! Από τους 488 εγγεγραμμένους ψήφισαν μόλις οι 101, ενώ υπήρχαν και 10 λευκά ή άκυρα!

Αλαλούμ με τους σταυρούς!
Ένα ακόμα στοιχείο που στιγμάτισε τις αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν οι σταυροί προτίμησης. Τη Δευτέρα 27 Μαΐου, μία μέρα μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε επίσημα τα αποτελέσματα της Singular Logic.
Την περασμένη Τετάρτη όμως το ίδιο υπουργείο ανακοίνωσε τα αποτελέσματα με βάσει τις λίστες των Πρωτοδικείων, όπου τα πρώτα με τα δεύτερα είχαν ουσιώδεις διαφορές, με αποτέλεσμα κάποιοι που τη Δευτέρα πίστεψαν ότι είχαν εκλεγεί, την Τετάρτη (δηλαδή, δέκα μέρες μετά) να μάθουν ότι έμειναν εκτός!

Δημιουργήθηκε αναβρασμός, ορισμένοι έβριζαν το υπουργείο που έσπευσε να εκδώσει αποτελέσματα χωρίς να είναι τελικά, κάποιοι άλλοι απειλούσαν με δικαστικά μέτρα και κάποιοι (ευτυχώς οι λιγότεροι) τσακώνονταν μεταξύ τους για το αποτέλεσμα, κατηγορώντας οι μεν τους δε ότι έκαναν… λαθροχειρίες στους σάκους του Πρωτοδικείου!

Ενδεικτικά να πούμε ότι από τον συνδυασμό του Γιάννη Μώραλη αρχικά φέρονταν ως εκλεγμένοι ο Νίκος Γρυπαίος και η Σίσσυ Αλυγιζάκη, ενώ την Τετάρτη είχαν μείνει… εκτός, αφού τους υποσκέλισαν η Τουμαζάτου και ο Αλέκος Τζεφεράκος.

Επίσης, ο Βαγγέλης Μαρινάκης τελικά πήρε 15.860 σταυρούς, αντί 13.580 που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Δηλαδή, αύξησε τη δύναμή του κατά 1.800 σταυρούς περίπου από το 2014. Να σημειώσουμε, τέλος, ότι έχουν ήδη κατατεθεί στο Πρωτοδικείο… βροχή αιτήσεων για επανακαταμέτρηση των σταυρών, ιδίως από τους τελευταίους ή τους πρώτους επιλαχόντες κάθε συνδυασμού. Με βάση τον νέο νόμο ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει επανακαταμέτρηση των δικών του σταυρών προτίμησης και ενός «αντιπάλου» του, ενώ παλαιότερα μπορούσε να ζητήσει περισσοτέρων.

Ήταν τόσο μεγάλη η ζήτηση για επανακαταμετρήσεις στο Πρωτοδικείο Πειραιά, που εξα­ντλήθηκαν νωρίς τα ειδικά έντυπα και οι ενδιαφερόμενοι έγραφαν τα σχετικά κείμενα οι ίδιοι σε απλό χαρτί!

Νίκος Παρασκευάς

Φωτο: athensvoice


Σχολιάστε εδώ