Τα μέτρα για  τα τσιμπήματα του καλοκαιριού

Τα μέτρα για τα τσιμπήματα του καλοκαιριού

Tου
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Το καλοκαίρι έφτασε μαζί και η χαλαρότητα και η ανεμελιά! Όμως οι καλοκαιρινοί μήνες θέλουν και την προσοχή μας καθώς υπάρχουν κίνδυνοι όπως τα διάφορα τσιμπήματα που μπορούν να προκληθούν από έντομα όπως μέλισσες, μέδουσες, τσούχτρες ή αχινούς και όχι μόνο! Διαβάστε παρακάτω τι πρέπει να αποφεύγουμε αλλά και πως να αντιμετωπίσουμε τέτοια τσιμπήματα.

*Αποφεύγετε να φοράτε πέδιλα ή να περπατάτε ξυπόλυτοι στο γρασίδι. Οι μέλισσες και οι σκούρκοι προτιμούν ιδιαίτερα το λευκό τριφύλλι, ένα ζιζάνιο που βρίσκεται σε παρτέρια κήπων σε όλη τη χώρα.

*Ποτέ μην προσπαθήσετε να χτυπήσετε ένα έντομο που πετάει. Εάν χρειαστεί διώξτε το απαλά ή περιμένετε υπομονετικά να φύγει.

*Μην πίνετε από ανοικτά κουτάκια αναψυκτικών. Τα έντομα που έχουν κεντρί ελκύονται από το γλυκό υγρό και μπαίνουν μέσα. Όταν τρώτε στην ύπαιθρο προσπαθείτε να έχετε τη τροφή συνεχώς καλυμμένη.

*Να αποφεύγετε αρώματα, σπρέι μαλλιών, κολόνιες και αποσμητικά σώματος με γλυκό άρωμα.

*Αποφεύγετε ρούχα με έντονα χρώματα.

*Να είστε προσεκτικοί, όταν εργάζεστε στην αυλή ή στον κήπο.

*Οι σήτες στις πόρτες και τα παράθυρα να διατηρούνται σε καλή κατάσταση.

*Οδηγείτε με τα παράθυρα του αυτοκινήτου κλειστά.

*Τα σχετικά φάρμακα που έχετε πάρει με συνταγή γιατρού πρέπει να είναι σε μέρος που να τα βρίσκετε εύκολα και σε περίπτωση τσιμπήματος ακολουθείστε τις σχετικές οδηγίες.

Καλέστε αμέσως ιατρική βοήθεια εφόσον εκδηλώσετε τα παρακάτω συμπτώματα ύστερα από κάποιο τσίμπημα

*Ξαφνική δυσκολία στην αναπνοή.

*Αδυναμία, λιποθυμία ή απώλεια της συνείδησης.

*Κνιδωτικό εξάνθημα ή φαγούρα σε όλο το σώμα.

*Υπερβολικό πρήξιμο κοντά στα μάτια, τα χείλια ή το πέος.

Σημαντικό είναι να έχουμε υπόψη μας πως τα συμπτώματα αυτά μπορούν να εμφανιστούν και μετά από κάποιες ώρες ύστερα από το τσίμπημα και όχι απαραίτητα αμέσως.

Τσιμπήματα από θαλάσσια ζώα

Η επαφή με μέδουσες, τσούχτρες, κοράλλια ή η διάτρηση από αγκάθια αχινών ή κεντρί σαλαχιού συχνά έχουν ως αποτέλεσμα ένεση τοξινών στο δέρμα. Όλα τα δηλητήρια των θαλασσίων ζώων περιέχουν ουσίες που δημιουργούν πόνο δυσανάλογο προς το μέγεθος του τραύματος. Το θαλασσινό αλλά και το γλυκό νερό δεν είναι άσηπτα. Συνεπώς, θα πρέπει να θεωρείται ως δευτερεύουσα πιθανότητα η επιμόλυνση του τραύματος.

Συμπτώματα: Έντονος τοπικός πόνος και πρήξιμο, αδυναμία, ναυτία και τάση για εμετό, δύσπνοια, ταχυκαρδία.

Αντιμετώπιση

*Εξασφαλίστε αεραγωγό, αναπνοή, κυκλοφορία.

*Εφαρμόστε περιοριστική περίδεση τόσο σφιχτή όσο ένα ρολόι καρπού, με σκοπό τη μείωση της λεμφικής ροής μόνο.

*Τοποθετήστε το μέλος σε ζεστό νερό.

*Απενεργοποιήστε ή αφαιρέστε το κεντρί ή τα πλοκάμια (τα πλοκάμια της μέδουσας μπορούν να αφαιρεθούν αν πρώτα τα καταβρέξετε με ξύδι).

Αναφυλακτικό σοκ

Αποτελεί λίαν επείγουσα κατάσταση. Χαρακτηρίζεται από καρδιαγγειακή ανεπάρκεια και ελαττωμένη αιμάτωση των ιστών. Εάν δεν αντιμετωπισθεί εγκαίρως έχουμε μη αναστρέψιμες μεταβολικές διαταραχές και θάνατο. Αίτιο είναι πάντα κάποιος αλλεργιογόνος παράγοντας π.χ. δήγμα εντόμου, φάρμακα.

Συμπτώματα:

*Δέρμα: Φαγούρα, κάψιμο ή τσίμπημα, οξεία κνίδωση και αγγειοκινητικό πρήξιμο. Οι δερματικές εκδηλώσεις συνήθως προηγούνται χρονικά των υπολοίπων. Σε βαριές περιπτώσεις πιθανόν να εκδηλωθεί κυάνωση.

*Αναπνευστικό: Aναπνευστική δυσχέρεια, βήχας, συριγμός.

*Καρδιαγγειακό: Ταχυκαρδία, αρρυθμία, καρδιακή ανακοπή ή σοκ.

*Γαστρεντερικό: Ναυτία, εμετός, κοιλιακός πόνος, κοιλιακές κράμπες, τάση προς αφόδευση, διάρροια ή και απώλεια κοπράνων.

*Νευρικό: Αίσθημα ζάλης, πονοκέφαλος, ανησυχία, σύγχυση, απώλεια συνείδησης, σπασμοί, εγκεφαλική βλάβη.

Αντιμετώπιση

*Γρήγορη απομάκρυνση του ασθενούς από το νοσογόνο περιβάλλον.

*Εξασφαλίστε αεραγωγό, αναπνοή, κυκλοφορία.

*Χορήγηση Ο2 με υψηλό FiO2.

*Ο ασθενής τοποθετείται σε ύπτια θέση με υψωμένα τα κάτω άκρα

*Έγκαιρη διακομιδή στο νοσοκομείο.

*Τοπικά επιθέματα πάγου ή παγωμένου αντικειμένου, αν η πύλη εισόδου του αλλεργιογόνου είναι εμφανής, π.χ., δήγμα σφήκας.


Σχολιάστε εδώ