Αthens Photo World

Αthens Photo World

Αυλαία για το “Αthens Photo World”, της μεγάλης έκθεσης με το πολυετές πλούσιο και βραβευμένο έργο του Γιάννη Μπεχράκη “Eyewitness”.

Ο Θανάσης Σταυράκης και οι συνεργάτες του, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, παρουσιάζουν το Athens Photo World, μια πολιτιστική διοργάνωση επικεντρωμένη στο φωτορεπορτάζ και τους πρωταγωνιστές του.

Στην εναρκτήρια διοργάνωσή του το Athens Photo World τιμά με τις εκθέσεις και τις δράσεις του τον φωτορεπόρτερ Γιάννη Μπεχράκη, επικεντρώνοντας στο πολυετές, πλούσιο και πολυβραβευμένο έργο του και στη σημαντική συμβολή του τόσο στο Ελληνικό όσο και διεθνές φωτορεπορτάζ.

Normandy 2016 ©Enric Marti/AP

Normandy 2016 ©Enric Marti/AP

Για δέκα μέρες, από τις 7 μέχρι και τις 16 Ιουνίου 2019 κάτοικοι και επισκέπτες των Αθηνών θα έρθουν «πρόσωπο με πρόσωπο» με την παγκόσμια καθημερινότητα του πλανήτη μέσα από τη ματιά και τη δουλειά έμπειρων και αναγνωρισμένων φωτογράφων.

Το Athens Photo World στοχεύει στην ανάδειξη της δουλειάς των φωτορεπόρτερ και της συνεισφοράς τους στη διαμόρφωση της εικόνας του κόσμου μας και της καταγραφής στιγμών της ιστορίας εν τη γενέσει της, σε καιρούς πολιτικών και κοινωνικών αναταραχών και ανακατατάξεων.

Ταυτόχρονα, επιδιώκεται η ανάδειξη της Αθήνας σε σημείο συνάντησης των φωτογράφων σε μια εποχή ταχύτατης μετάδοσης εικόνων, ειδήσεων και εξελίξεων.

Ψηφιακές προβολές και μεγάλες τυπωμένες φωτογραφίες θα εκτεθούν σε επιλεγμένα σημεία του αστικού ιστού του κέντρου, κομβικά στην κυκλοφορία του κοινού όλες τις ώρες της ημέρας. Φωτογραφίες που έχουν υπάρξει σημεία ειδησεογραφικής αναφοράς και φωτογράφοι που με τη δουλειά τους έχουν εμπνεύσει νέες γενιές δημιουργών κάνουν την Αθήνα κέντρο του ζωντανού και μαχόμενου φωτορεπορτάζ. Κάθε χρόνο οι φωτογραφίες Ελλήνων και φιλοξενουμένων φωτορεπόρτερ θα αποκαλύπτουν στιγμές της καθημερινότητας διαφορετικών πόλεων του πλανήτη, κοντά και μακριά. Φωτογραφίες δημοσιευμένες σε μεγάλα ειδησεογραφικά μέσα και βραβευμένες στους σημαντικότερους διαγωνισμούς παγκοσμίως έρχονται κοντά στο Αθηναϊκό κοινό συνυπογράφοντας τον ενεργό ρόλο και τη δυναμική της ελληνικής πρωτεύουσας στο σύγχρονο διεθνές πολιτιστικό προσκήνιο.

Οι εικόνες βγαίνουν πια από τα στενά πλαίσια μιας οθόνης και στέκουν μπροστά μας, σε μεγάλα τυπώματα, επιβλητικές και όσο πραγματικές μπορούν να γίνουν για να μας πουν «Κοίτα».

Αιχμή του δόρατος του Athens Photo World ο τιμώμενος κάθε χρόνο φωτορεπόρτερ, φέτος ο Γιάννης Μπεχράκης, η δουλειά του οποίου θα παρουσιάζεται στο ΚΠΙΣΝ με παράλληλες εκδηλώσεις, συζητήσεις με επιλεγμένους καλεσμένους και άμεση αλληλεπίδραση με το κοινό.

Από την αρχή τους εγχειρήματος η συνεργασία της οργανωτικής ομάδας με τον Γιάννη Μπεχράκη έδωσε  μια θετική και δυναμική ενέργεια στο  APW.

Παράλληλα, στο ΚΠΙΣΝ θα παρουσιαστεί η έκθεση του World Press Photo για το 2019. Η Ελληνική πρωτεύουσα για τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι ο πρώτος σταθμός της σημαντικότερης  έκθεσης φωτορεπορτάζ στον κόσμο. Ενώ στο κέντρο της πόλης και σε κομβικά σημεία του κέντρου της Αθήνας θα εκτεθούν μια σειρά επιλεγμένων φωτογραφιών του πρακτορείου Associated Press και θα παρουσιαστούν οι φωτογραφίες σημαντικών και καταξιωμένων Ελλήνων φωτογράφων όπως οι Πέτρος Γιαννακούρης, η Λουίζα Γκουλιαμάκη, ο Άλκης Κωνσταντινίδης, ο Δημήτρης Μιχαλάκης, Νίκος Πηλός μεταξύ πολλών άλλων.

Προσδοκώντας να συμβάλλει ενεργά στην ενίσχυση και την ενθάρρυνση των νέων φωτορεπόρτερ αλλά και στην υλοποίηση του οράματος του Γιάννη Μπεχράκη, το Athens Photo World και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος καθιερώνουν δύο ετήσια χρηματικά βραβεία για τους φωτορεπόρτερ στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Το πρώτο Athens Photo World πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και με την υποστήριξη των Athens Culture Net, Εθνικό Κήπο, Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Εφορείας Αρχαιοτήτων, Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής και Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Αthens Photo World
www.apw.gr
info@apw.gr


Πηγή-φωτο:  www.apw.gr /twitter.com/athens_world


Σχολιάστε εδώ