Ενενήντα ημέρες προθεσμία για αίτηση επικουρικής – Όλες οι λεπτομέρειες

Ενενήντα ημέρες προθεσμία για αίτηση επικουρικής – Όλες οι λεπτομέρειες

Τρεις μήνες περιθώριο μετά την έκδοση της κύριας σύνταξης έχουν πλέον όλοι οι ασφαλισμένοι του επικουρικού υπερταμείου ώστε να υποβάλουν αίτηση για επικουρική χωρίς να χάνουν ούτε μια μέρα καταβολής της. Και αυτό επειδή το δικαίωμα στην επικουρική θα ανατρέχει για όλους στην ημερομηνία έναρξης καταβολής της κύριας σύνταξης, εφόσον πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις και η αίτηση έχει υποβληθεί στο ΕΤΕΑΕΠ εντός τριμήνου.

Το χρονικό “παράθυρο” ανοίγει και για τις εκκρεμείς αιτήσεις, τουλάχιστον για όλους όσοι ευνοούνται από το νέο καθεστώς. Σύμφωνα με εγκύκλιο που υπογράφει ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος ενοποιείται το καθεστώς έναρξης καταβολής της επικουρικής για το σύνολο των ασφαλισμένων του ΕΤΕΑΕΠ:

– Για την άσκηση του δικαιώματος απαιτείται η υποβολή αίτησης στο ΕΤΕΑΕΠ
– Βασική προϋπόθεση για την έναρξη καταβολής της επικουρικής είναι η προηγούμενη συνταξιοδότηση από τον φορέα κύριας ασφάλισης για την ίδια αιτία.
Δηλαδή οι ασφαλισμένοι του ΕΤΕΑΕΠ δικαιούνται σύνταξης εφόσον θεμελιώνουν αντίστοιχο δικαίωμα στον φορέα κύριας ασφάλισης και έχουν συμπληρώσει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Η καταβολή της επικουρικής αρχίζει από την πρώτη του επόμενου της υποβολής της σχετικής αίτησης μήνα, εφόσον τηρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις. Επεκτείνεται μάλιστα σε όλους η τρίμηνη περίοδος χάριτος που προβλεπόταν μόνο για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και τους δημοσίους υπαλλήλους.

Ειδικότερα η καταβολή της επικουρικής αρχίζει από την ημερομηνία έναρξης καταβολής της κύριας σύνταξης, εφόσον κατά την ημερομηνία αυτή πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση επικουρικής και η αίτηση υποβληθεί μέσα σε τρεις μήνες από την ημερομηνία κοινοποίησης της απόφασης για την απονομή της κύριας.

Το παράθυρο της τρίμηνης περιόδου χάριτος δίνεται και στις εκκρεμείς αιτήσεις. Οι ρυθμίσεις καταρχάς για την έναρξη καταβολής της επικουρικής εφαρμόζονται επί αιτήσεων που υποβάλλονται από 4/12/2018 και μετά. Για όσους η μεταβολή της νομοθεσίας είναι επί το ευμενέστερο η ρύθμιση θα ισχύσει αναδρομικά και για εκκρεμείς αιτήσεις που υποβλήθηκαν πριν από τις 3/12/2018.

Πηγή: enikonomia.gr

Σχολιάστε εδώ