Στόχος του Μητσοτάκη: Καταδίκη της κυβέρνησης και ψήφος εμπιστοσύνης

Στόχος του Μητσοτάκη: Καταδίκη της κυβέρνησης και ψήφος εμπιστοσύνης

-Εμείς τους θέλουμε όλους και δεν τελειώνουμε κανέναν

Διπλό μήνυμα –καταδίκη της κυβέρνησης, ψήφος εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία– ελπίζει ο Κυρ. Μητσοτάκης να εκπέμψει ο ελληνικός λαός μέσα από την κάλπη, κυρίως των ευρωεκλογών. Και ένα αποτέλεσμα που θα σηματοδοτήσει την πολιτική αλλαγή και το πέρασμα της χώρας σε μια νέα εποχή.

Στην Πειραιώς χαρακτηρίζουν ιδιαιτέρως κρίσιμες τις εκλογές αυτές, καθώς οι πολίτες για πρώτη φορά ύστερα από τέσσερα χρόνια θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν θέση με την ψήφο τους για όσα βίωσαν από το 2015 μέχρι σήμερα. Επιπλέον, διότι το αποτέλεσμα μπορεί (και πρέπει) να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις, με απώτερο σημείο τις εθνικές εκλογές.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο κ. Μητσοτάκης έθεσε προς τους πολίτες με σταθερό και επίμονο τρόπο μια σειρά από ερωτήματα, προ(σ)καλώντας να δώσουν απαντήσεις. Και να επιλέξουν: Ή με τον ΣΥΡΙΖΑ του χθες ή με τη Νέα Δημοκρατία του αύριο; Ή με το ψέμα ή με την αλήθεια; Ή με τη λιτότητα ή με την ανάπτυξη; Ή με τα αδιέξοδα ή με τη μεγάλη αλλαγή;

Παρά τις προκλήσεις από την πλευρά των Μέσων Ενημέρωσης ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας απέφυγε επιμελώς να ορίσει τον πήχη του κόμματός του για τις ευρωεκλογές. Περιορίσθηκε να μιλήσει για μια καθαρή νίκη με ευρεία διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πληροφορίες από το επιτελείο του αναφέρουν ότι ο στόχος του είναι η Νέα Δημοκρατία να βάλει «3» μπροστά στο ποσοστό της (πάνω από 30%) και η διαφορά να είναι πέντε μονάδες και πάνω.

Το τελευταίο τουλάχιστον δεκαήμερο ο κ. Μητσοτάκης έριξε τους τόνους της αντιπαράθεσής του με τον πρωθυπουργό, εμφανίσθηκε αμιγώς πιο ήπιος και πιο συναινετικός. Θέλοντας με τον τρόπο αυτό να προσεγγίσει κατηγορίες ψηφοφόρων που τους απωθεί η πόλωση και οι πολιτικές κοκορομαχίες. Νέοι και αναποφάσιστοι βρέθηκαν ψηλά στην ατζέ­ντα του. Οι ψηφοφόροι που μπορούν να ασκήσουν για πρώτη φορά το εκλογικό τους δικαίωμα υπερβαίνουν τους 500.000, ενώ μέχρι τα μέσα της εβδομάδας το ποσοστό των αναποφάσιστων κινείτο σε διψήφια νούμερα.

Ο κ. Μητσοτάκης καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου επέμεινε σε δύο «όχι»: Όχι στη χαλαρή ψήφο, όχι στην αποχή! Απευθύνθηκε προς τους νέους, καλώντας τους να πάρουν στα χέρια τους τις τύχες της χώρας και τις δικές τους και να μην αφήσουν τους «άλλους» να αποφασίσουν για «εκείνους». Από την άλλη, με το μήνυμά του «εμείς δεν τελειώνουμε κανέναν, τους θέλουμε όλους μαζί μας» επιχείρησε να απευθυνθεί στους απογοητευμένους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων, κυρίως δε του ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθειά τους να κάνουν το «μεγάλο βήμα», να εμπιστευθούν δηλαδή τη Νέα Δημοκρατία.

Το κακό σενάριο
Ο κ. Μητσοτάκης αλλά και τα στελέχη προετοιμάζονται για μια καθαρή νίκη στις ευρωεκλογές που θα αποτελέσει το εφαλτήριο για τη νίκη στις εθνικές εκλογές και την επάνοδο στην εξουσία. Υπάρχει ωστόσο και το… κακό σενάριο. Στην Πειραιώς δεν θέλουν ούτε να το σκέφτονται, αλλά δεν μπορεί παρά να είναι στο πίσω μέρος του μυαλού τους. Και αυτό δεν είναι άλλο από τη νίκη της ΝΔ, αλλά με τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι κάτω από δύο μονάδες. «Θα μελετήσουμε τα αποτελέσματα, θα δούμε τι κάναμε λάθος και θα το διορθώσουμε», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Στο… ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του Β. Μεϊμαράκη, ο οποίος σημείωσε ότι αν η διαφορά είναι μικρή «θα συζητήσουμε και θα αναλύσουμε το αποτέλεσμα και θα πράξουμε αναλόγως». Αυτό το τελευταίο («θα πράξουμε αναλόγως») αποτέλεσε αντικείμενο αναλύσεων και ερμηνειών καθώς αφήνει περιθώρια για πολιτικές πρωτοβουλίες. Το βέβαιο είναι ότι αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν είναι το προσδοκώμενο θα ανοίξει ένας ευρύς κύκλος εσωστρέφειας. Ως προς την προεκλογική τακτική, την καμπάνια, τις επιλογές των προσώπων κ.λπ. Χωρίς να αποκλείεται και μια σειρά αναταράξεων. Η ένταση των φαινομένων θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της… «αποτυχίας».

Το… λιγότερο τις 11 από τις 13 περιφέρειες θεωρεί γαλάζιες ο Κυριάκος!

Τις βάσεις για την επικράτηση –στη… χειρότερη περίπτωση– στις 11 από τις 13 περιφέρειες της χώρας φιλοδοξούν (ευελπιστούν) να βάλουν στη Νέα Δημοκρατία στον αυριανό πρώτο γύρο των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση. Αισιοδοξία που εδράζεται τόσο στο ευνοϊκό πολιτικό κλίμα, όπως καταγράφεται σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις, όσο και στη χαμηλή απήχηση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς ωστόσο να υποβαθμίζουν τις δυσκολίες της μάχης σε κάθε περιφέρεια ξεχωριστά, αλλά και το γεγονός ότι σε όλες τις περιπτώσεις τα πάντα θα κριθούν την επόμενη Κυριακή.

Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι ο Γ. Πατούλης στην Αττική, ο Απ. Τζιτζικώστας στην Κεντρική Μακεδονία, ο Αλ. Καχριμάνης στην Ήπειρο, ο Γ. Κασαπίδης στην Κεντρική Μακεδονία, ο Γ. Χατζημάρκος στο Νότιο Αιγαίο, η Χρ. Καλογήρου στο Βόρειο Αιγαίο και ο Κ. Αγοραστός στη Θεσσαλία θα καταγράψουν ποσοστό που θα τους δίνει «αέρα» για τον β’ γύρο. Στη Στερεά Ελλάδα ο Φ. Σπανός στον β’ γύρο θα βρεθεί αντιμέτωπος πιθανότατα με τον ανεξάρτητο Απ. Γκλέτσο, ο οποίος συσπειρώνει δυνάμεις από πολλές πλευρές, ενώ στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη ο Χρ. Μέτιος εκτός από τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ έχει να αντιμετωπίσει και γαλάζιο «αντάρτη».

Στη Δυτική Ελλάδα ο Ν. Φαρμάκης πρέπει να «σπάσει» την έδρα του Απ. Κατσιφάρα, ο οποίος το 2014 είχε εκλεγεί ως υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, αλλά με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, που τον στηρίζει και τώρα. Ο κ. Κατσιφάρας έχει να αντιμετωπίσει και τον προερχόμενο από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, πρώην βουλευτή Κ. Σπηλιόπουλο. Ανάλογα περίπλοκη είναι η κατάσταση και για τον Π. Νίκα στην Πελοπόννησο, στόχος του οποίου είναι να εκθρονίσει τον Π. Τατούλη. Το 2014 ο τελευταίος είχε εκλεγεί με τη στήριξη και της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ύστερα από πέντε χρόνια στην καρέκλα του περιφερειάρχη έχει υποστεί σημαντική φθορά. Πόσω μάλλον που ορισμένες από τις αποφάσεις σκιάζουν σύννεφα… αναξιοκρατίας, παλαιοκομματισμού ή ακόμη και αδιαφάνειας.

Πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για τον Αλ. Μαρκογιαννάκη στην Κρήτη και τη Ρ. Κράτσα στο Ιόνιο. Ο κ. Μαρκογιαννάκης τίθεται αντιμέτωπος με τον νυν περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκη, ο οποίος είχε εκλεγεί με υψηλό ποσοστό το 2014, με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που τον στηρίζουν και σε αυτές τις εκλογές και οι πληροφορίες λένε ότι πιθανότατα θα επανεκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Στο Ιόνιο η Ρ. Κράτσα βρέθηκε να είναι υποψήφια από το… πουθενά και δεν διαθέτει ή δεν διέθετε ισχυρά ερείσματα στην περιοχή. Πέρα από το γενικότερο πολιτικό κλίμα, ελπίζει να επωφε­ληθεί και από τη φθορά του νυν περιφερειάρχη κ. Γαλιατσάτου, έναν από τους δύο μόνο περιφερειάρχες που είχε εκλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014. Το βράδυ της Κυριακής στην Πειραιώς αλλά και στα επιτελεία των υποψηφίων θα «κάνουν ταμείο» και θα χαράξουν τη στρατηγική τους για τον β’ γύρο.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ