Ποιοι θα κονταροχτυπηθούν αύριο στις κάλπες στον Πειραιά και στα νησιά

Ποιοι θα κονταροχτυπηθούν αύριο στις κάλπες στον Πειραιά και στα νησιά

Του
ΝΙΚΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ


-Ο Μώραλης είναι το μεγάλο φαβορί
-Ντέρμπι σε όλα τα νησιά – Ποια είναι τα αβαντάζ των υποψηφίων

Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις δημοτικές εκλογές και ενώ ολοκληρώθηκε ο προεκλογικός αγώνας των υποψηφίων και όλοι λίγο-πολύ έχουν δώσει τη μάχη τους, είναι η ώρα για μια καταγραφή τού τι συμβαίνει στα στρατόπεδα και πώς διαμορφώνεται η τελική εξόρμηση σε κάθε δήμο της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και των νησιών.

Πειραιάς: Δεδομένη η πρωτιά του Μώραλη
Τα πράγματα είναι περίπου ξεκάθαρα. Ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης δείχνει να έχει σημα­ντικό προβάδισμα έναντι του υποψήφιου της ΝΔ Νίκου Βλαχάκου και θα είναι οι δύο με βάση τα σημερινά δεδομένα στον δεύτερο γύρο, εκτός βέβαια και αν ο Μώραλης κάνει την έκπληξη και καθαρίσει από τον πρώτο γύρο κάτι που είναι πιθανό. Για την τρίτη θέση θα δώσουν μάχη ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μπελαβίλας και του ΚΚΕ, που έχει επικεφαλής τη Διαμάντω Μανωλάκου.

Στην πέμπτη θέση είναι η ΧΑ με τον Γρηγόρη Δεμέστιχα, που δεν φαίνεται… να τραβάει, ενώ παρουσία στο νέο δημοτικό συμβούλιο θα έχει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τον Θανάση Διαβολάκη και ενδεχομένως και ο ανεξάρτητος Κωνσταντίνος Νιζάμης, δύτης στο επάγγελμα, που έχει ως υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, τον αδελφό του Κοσκωτά, Σταύρο, και τον ηθοποιό Κώστα Πρέκα. Να τονίσουμε ότι το θέμα της επέκτασης του λιμανιού έχει προκαλέσει ρήγμα στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του οποίου κατεβαίνουν στην Α’ Κοινότητα με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο, μαζί φυσικά με πολίτες διαφόρων πολιτικών αποχρώσεων που δημιούργησαν τον συνδυασμό «ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ».

Κερατσίνι – Δραπετσώνα: Πολλές έριδες…
Εδώ η κατάσταση θυμίζει… γόρδιο δεσμό. Ο δήμαρχος Χρήστος Βρεττάκος, με τη στήριξη της κυβέρνησης, έχει να παρουσιάσει αξιόλογο έργο, αλλά οι έριδες των στελεχών του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, που κατεβάζουν αντάρτικο ψηφοδέλτιο με τον Γιώργο Τσιρίδη, του στερούν τη δυνατότητα να είναι φαβορί. Να σημειώσουμε ότι τον Τσιρίδη στηρίζουν ανοιχτά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της Β’ Πειραιά, εάν ο Χρήστος Βρεττάκος φθάσει στον β’ γύρο θα είναι σημαντικό επίτευγμά του. Για τη συνέχεια κανένας δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά.

Απέναντι στον δήμαρχο κατεβαίνει ο υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ Παντελής Καμάς, που και αυτός έχει «αγκάθι» από τον ίδιο χώρο, που αποτυπώνεται στον συνδυασμό της Βάνας Δατσέρη. Το ΚΚΕ στηρίζει τον Γιώργο Καλαμαρά, ενώ πολύ δυνατό ψηφοδέλτιο κατεβάζει ο δικηγόρος Παναγιώτης Διαλυνάκης, τον οποίο στηρίζει η ΝΔ και όλα δείχνουν ότι θα διεκδικήσει με αξιώσεις θέση στον β’ γύρο. Υπάρχουν ακόμα δύο ενδιαφέρουσες ανεξάρτητες υποψηφιότητες, της Ελένης Δαβγιώτη-Ρούκουνα, ιδιοκτήτριας πασίγνωστης ταβέρνας στην περιοχή, στο ψηφοδέλτιο της οποίας περιλαμβάνονται και γνωστοί καλλιτέχνες, όπως ο Ματθαίος Γιαννούλης και η υποψηφιότητα του γνωστού από τις τηλεοπτικές εκπομπές Φίλιππου Καμπούρη.

Νίκαια – Ρέντη: Τρίζει η καρέκλα του Ιωακειμίδη
Εδώ τα πράγματα αν και ήταν πολύ απλά, έχουν γίνει περίπλοκα. Ο επί 36 χρόνια δήμαρχος Γιώργος Ιωακειμίδης (αρχικά ήταν στον Ρέντη, αλλά μετά την ενοποίηση των δύο δήμων, είναι Νίκαιας – Ρέντη) ήταν το ακλόνητο φαβορί για εκλογή ακόμα και από τον πρώτο γύρο. Όμως τους τελευταίους μήνες κάτι φαίνεται να αλλάζει. Ο πανεπιστημιακός καθηγητής Κανέλλος Τούντας, που ως αντιδήμαρχος του Ιωακειμίδη στην πρώτη θητεία του στον ενοποιημένο Δήμο πιστώνεται το οικονομικό του νοικοκύρεμα, το 2016 αποχώρησε από τον συνδυασμό του δημάρχου και ανεξαρτητοποιήθηκε.

Από τότε έκανε δική του ομάδα, που κινείται σε ρηχά νερά. Τελευταία όμως εντάχθηκαν στον συνδυασμό του πασίγνωστοι Νικαιώτες, επιτυχημένοι επαγγελματίες, πολιτικοί παράγοντες, πολλά στελέχη του ΚΙΝΑΛ, όπως ο Πέτρος Καμπίτσης κ.λπ., με αποτέλεσμα να αναπτύξει πρωτοφανή δυναμική και να απειλεί να οδηγήσει τις εκλογές στον β’ γύρο!

Ο Τούντας, με σύνθημά του «Η Νίκαια θέλει Νικαιώτες» και με εχέγγυο την πολύ καλή του επαφή με τον κόσμο και τις επιτυχίες που είχε ως αντιδήμαρχος Οικονομικών, έχει αποκτήσει πολλές συμπάθειες και φιλοδοξεί να εισπράξει τη φθορά του Ιωακειμίδη. Ο οποίος υποχρεώθηκε να αποκηρύξει τον ΣΥΡΙΖΑ, που είχε ανακοινώσει ότι τον στηρίζει, ισχυριζόμενος ότι ο συνδυασμός του είναι πολυσυλλεκτικός και δεν αποδέχεται κανένα χρίσμα από όπου και αν προέρχεται.

Προφανώς ο δήμαρχος φοβήθηκε μη χρεωθεί τη φθορά της κυβέρνησης, η δημοτικότητα της οποίας με τις εσωκομματικές έριδες των στελεχών του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ είναι εμφανής σε ολόκληρη την περιοχή. Ισχυρό ψηφοδέλτιο κατεβάζει και το ΚΚΕ, που παραδοσιακά έχει σημα­ντική δύναμη στον δήμο, με τον Παναγιώτη Κατηφέ να διεκδικεί εκείνος τη δεύτερη θέση για να κοντράρει τον Ιωακειμίδη στον β’ γύρο.

Πέραμα: Θολό το τοπίο
Αν και μιλάμε για τον μικρότερο δήμο της ευρύτερης περιφέρειας του Πειραιά, έχει τις περισσότερες υποψηφιότητες, που αισίως φτάνουν τις εννέα! Το τοπίο στο Πέραμα είναι εξαιρετικά θολό, αφού όλοι οι υποψήφιοι έχουν το δικό τους κοινό και εκείνοι που ξεχωρίζουν είναι ελάχιστοι. Ο δήμαρχος Γιάννης Λαγουδάκης εμφανίζεται αρκετά ισχυρός και με εχέγγυο το σημαντικό του έργο θεωρητικά θα περάσει πρώτος στον β’ γύρο.

Απέναντί του θα βρίσκεται κατά πάσα πιθανότητα ο υποψήφιος της ΝΔ Γιάννης Λαγουδάκος, που έχει μεν δυνατό ψηφοδέλτιο αλλά έχει και «βαρίδια», δηλαδή άλλους συνδυασμούς, όπως του πρώην δημάρχου Παντελή Ζουμπούλη, που κινούνται στον ίδιο ιδεολογικό χώρο. Το ΚΚΕ κατεβάζει τον Βασίλη Βατίστα, αντί της Αθηνάς Ζύμαρη, που είχε μέχρι τώρα πολύ αξιοπρόσεκτη πορεία στον δήμο, η ΧΑ τον Χρήστο Κυριτσόπουλο, ενώ υπάρχουν και οι ανεξάρτητοι Θόδωρος Τερζής, Γιώργος Παρασκευόπουλος, Γιώργος Δικαίος και Αγγελής Προύντζος.

Κορυδαλλός: Φαβορί ο νυν δήμαρχος
Πολλοί και εδώ οι υποψήφιοι, αλλά σίγουρα τον πρώτο λόγο έχει ο σημερινός και επί σειρά ετών δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης με τον συνδυασμό «Πολίτες για τον Κορυδαλλό», που έχει να επιδείξει πολύ σημαντικό έργο αλλά και πολύ αξιόλογο ψηφοδέλτιο. Μπορεί να έχασε δύο σημαντικά στελέχη με την αποχώρηση του Νίκου Χουρσαλά, που κατεβαίνει υποψήφιος δήμαρχος με το χρίσμα της ΝΔ και του Μιχάλη Ευθυμιάδη, που πήγε μαζί του, αλλά κέρδισε την επιστροφή του πρώην αντιδημάρχου κ. Μελά, που στις περασμένες εκλογές είχε κατέβει ανεξάρτητος, και την παραμονή του αντιδημάρχου Γρηγόρη Γουρδομιχάλη, που έχει τεράστια εκλογική δύναμη στην πόλη.

Ο Σταύρος Κασιμάτης δίκαια θεωρείται φαβορί. Απέναντί του θα έχει τον Νίκο Χουρσαλά, που συγκεντρώνει όλο το νεοδημοκρατικό στοιχείο της περιοχής, αλλά και τον πολύπειρο αυτοδιοικητικό παράγοντα Γιώργο Δημόπουλο, που δημιούργησε τον «Ενωτικό Συνδυασμό Κορυδαλλού», με τον οποίο συνεργάζεται και ο Γιάννης Διάκος, επικεφαλής του συνδυασμού «Κορυδαλλός – Πρώτη Πόλη». Υπάρχει δηλαδή μια συνεργασία δύο συνδυασμών που φιλοδοξούν να κάνουν την έκπληξη. Υπάρχει επίσης η ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Βαγγέλη Γκέκα αλλά και της Ελευθερίας Παπουτσιδάκη, που στηρίζεται από το ΚΚΕ.

Σαλαμίνα: Και πρώην Αρχηγός του ΓΕΝ στη μάχη
Τα πράγματα εδώ είναι διαφορετικά αφού η δήμαρχος Ισιδώρα Νάνου έχει πολλές διαρροές και κινδυνεύει να βρεθεί εκτός του β’ γύρου. Αντίθετα, φαίνεται ότι περνάει ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Τσαβαρής, ο οποίος παρά την προβληματική θητεία του διατηρεί σοβαρά ερείσματα στην τοπική κοινωνία, ενώ στηρίζεται από όσους ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, δεδομένου ότι επί σειρά ετών ήταν ποδοσφαιριστής του Αργοναύτη.

Από εκεί και πέρα σημαντική είναι η υποψηφιότητα του πρώην αρχηγού ΓΕΝ Δημήτρη Ελευσινιώτη, ενώ πολύ δυνατό συνδυασμό κατεβάζει ο επί 12 χρόνια δήμαρχος Θανάσης Μακρής, με τον οποίο συνεργάζεται και ο πλέον εξειδικευμένος αυτοδιοικητικός παράγοντας της Σαλαμίνας και ιδιαίτερα αγαπητός για την εντιμότητα και το ήθος του Σπύρος Σοφράς.

Αδιευκρίνιστη είναι η δυναμική που μπορεί να αναπτύξει η ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Γιώργου Παναγόπουλου, που κινείται πολύ δραστήρια σε όλο το νησί, ενώ καταγράφονται και οι υποψηφιότητες του Παναγιώτη Ντελή που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ και της Μαρίας Παπαελευθερίου την οποία στηρίζει το ΚΚΕ.

Μεγάλες μονομαχίες στα νησιά
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σκληρή αναμέτρηση στα νησιά του Σαρωνικού.

Στην Ύδρα ο πολύπειρος πρώην δήμαρχος Κώστας Αναστοπούλος κατεβάζει ισχυρό ψηφοδέλτιο και βασιζόμενος στη στήριξη της ΝΔ ελπίζει να βρεθεί στον β’ γύρο. Ο νυν δήμαρχος Γιώργος Κουκουδάκης έχει πολλές συμπάθειες στην τοπική κοινωνία και δεν θα είναι εύκολος αντίπαλος για κανέναν. Σημαντική είναι και η υποψηφιότητα του Λευτέρη Κεχαγιόγλου, ο οποίος έχει ιδρύσει το Δίκτυο Μικρών Νησιών, στο οποίο είναι και πρόεδρος, με αποτέλεσμα να μπορεί να εξασφαλίζει πόρους για διάφορα έργα και δράσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα. Αρκετά δυνατό ψηφοδέλτιο κατεβάζει και ο γνωστός παράγοντας της Ύδρας Παναγιώτης Μαρκαντώνης. Επειδή όλες οι υποψηφιότητες είναι ισχυρές, ο Δήμος της Ύδρας θεωρείται από τους μεγαλύτερους γρίφους των εκλογών της Κυριακής.

Στις Σπέτσες ο δήμαρχος Παναγιώτης Λυράκης ήταν φαβορί και για μια ακόμα θητεία. Όμως στο πρόσωπο του κ. Νάνου, που θεωρείται ο μεγαλύτερος επιχειρηματίας κατασκευής και εμπορίου βεγγαλικών στην Αττική, έχει έναν σημαντικό α­ντίπαλο. Ο κ. Νάνος ενισχύθηκε ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, μετά την προσχώρηση του Γιώργου Θυμαρά στον συνδυασμό του, που είναι από τους πλέον επώνυμους και αγαπητούς Σπετσιώτες, και όπως ακούγεται στο νησί μπορεί πλέον να προκαλέσει ανατροπή του σκηνικού.

Στον Πόρο ο δήμαρχος Γιάννης Δημητριάδης έχει να επιδείξει ένα καλό έργο στο νησί και αρκετά ερείσματα ιδιαίτερα στους νέους, ωστόσο απέναντί του θα έχει τον έμπειρο πρώην δήμαρχο Δημήτρη Στρατηγό που απειλεί να κάνει τις εκλογές… ντέρμπι.

Στην Αίγινα συνωστίζονται έξι υποψήφιοι και ο καθένας έχει τους λόγους του να πιστεύει ότι μπορεί να είναι ο νικητής. Ο δήμαρχος Δημήτρης Μούρτζης θα επιχειρήσει να επανεκλεγεί, αλλά απέναντί του θα έχει τον Παναγιώτη Κουκούλη, τον οποίο το 2014 κέρδισε κυριολεκτικά… στο νήμα και μάλιστα με ανατροπή. Ο Φίλιππος Τζίτζης, που ήταν τρίτος το 2014, καιροφυλακτεί για να περάσει αυτός στον β’ γύρο και να αλλάξει τα δεδομένα, ενώ το ενδιαφέρον για τους υπόλοιπους τρεις υποψήφιους (Γιάννη Ζορμπά, Γιώργο Θεοδωράκη και Παναγιώτη Ηλία) επικεντρώνεται στο ποιον θα στηρίξουν στον β’ γύρο.

Στα Κύθηρα ντέρμπι αναμένεται αφού ο δήμαρχος Σταύρος Χαρχαλάκης, που στηρίζεται από τη ΝΔ, έχει χάσει έδαφος καθώς του καταλογίζουν ευθύνες ότι δεν κατάφερε να ελέγξει τη φωτιά που κατέστρεψε πρόπερσι το καλοκαίρι σημαντικό μέρος του νησιού. Αντίπαλοί του είναι οι Βύρων Δαπόντε, Δημήτρης Παναγόπουλος και Δημήτρης Κοντολέων, που ισχυρίζονται πως αν τον φέρουν στον β’ γύρο θα μπορέσουν, εφόσον συνασπιστούν εναντίον του, να του πάρουν τον δήμο.

Στην Τροιζηνία (Μέθανα) ο δήμαρχος Κώστας Καραγιάννης θα είναι σίγουρα στον β’ γύρο με έναν εκ των Σπύρου Πολλάλη και Γιώργου Κεραμμυδά, που έχουν κατεβάσει αξιοπρόσεκτους συνδυασμούς και δείχνουν ότι μπορούν να τον απειλήσουν.

Στο Αγκίστρι, ο δήμαρχος Γιάννης Αθανασίου, βασιζόμενος στο σημαντικότατο έργο που έχει κάνει αλλά και σε μεγάλες υποδομές του νησιού (λιμάνι, κ.λπ.) που βρίσκονται σε εξέλιξη, εύκολα ή δύσκολα φαίνεται ότι θα επανεκλεγεί.

Ο πιο επικίνδυνος αντίπαλός του είναι ο πρώην δήμαρχος κ. Σκορδίλης, ενώ υπάρχει και η υποψηφιότητα του κ. Αναστασίου, ο οποίος κατεβαίνει για πρώτη φορά, ωστόσο δεν συγκεντρώνει ελπίδες για να κάνει κάτι που μπορεί να ανατρέψει την πορεία των πραγμάτων.


Σχολιάστε εδώ