Τσίπρας από Ηράκλειο: Διαφυλάξτε με την ψήφο σας τις νίκες που πετύχαμε (βίντεο η ομιλία)

Τσίπρας από Ηράκλειο: Διαφυλάξτε με την ψήφο σας τις νίκες που πετύχαμε (βίντεο η ομιλία)

Για ημέρες του 80 μίλησε από την Κρήτη ο Αλέξης Τσίπρας

Απευθυνόμενος στον “δημοκρατικό λαό της Κρήτης”, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σχολίασε τη συμμετοχή του κόσμου στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου λέγοντας ότι “η σημερινή συγκλονιστική παρουσία τους είναι παρουσία βγαλμένη από άλλες δεκαετίες, που θυμίζει τη δεκαετία του ‘80 και είναι μήνυμα, το εισιτήριο νίκης”.

“Σήμερα εσείς δίνετε το μήνυμα: Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω στα σκοτεινά χρόνια του μνημονίου και του ΔΝΤ”, είπε, προσθέτοντας ότι κάποιοι βιάστηκαν να λογαριάσουν χωρίς τον ξενοδόχο και να προεξοφλήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Είπε ότι μέσα σε 20 μέρες από τότε που βρέθηκε στην Κρήτη έως σήμερα το κλίμα άλλαξε, αναποδογύρισε και σε κάθε γωνιά της πατρίδας “παίρνουμε μήνυμα νίκης”.

“Το εθνικό και κοινωνικό συμφέρον του τόπου απαιτεί τη μέγιστη δυνατή ενότητα του λαού μας. Η ανάκαμψη της πατρίδας στη μεταμνημονιακή εποχή πρέπει να είναι και θα είναι υπόθεση των πολλών”.

Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, να τη βγάλουμε σε ξέφωτο και μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον μας με περισσότερη αισιοδοξία

“Σήμερα μπορώ να σας κοιτώ στα μάτια και να σας πω: Χάρη στη δική σας στήριξη και εμπιστοσύνη, τα καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, να τη βγάλουμε σε ξέφωτο και να μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον μας με περισσότερη αισιοδοξία”, είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Σχολίασε ότι ο δρόμος ήταν δύσκολος, ότι “τα βάλαμε με θεριά ανήμερα, με την ευρωπαϊκή τραπεζοκρατία αλλά και με την εγχώρια ολιγαρχία” που ήθελαν να τιμωρήσουν παραδειγματικά τον ελληνικό λαό που σήκωσε κεφάλι, όπως είπε. Αναφερθείς στον “αναγκαστικό συμβιβασμό” του καλοκαιριού του ‘15, είπε ότι “ποτέ δε ξεχάσαμε το στόχο μας: Να βγάλουμε από το λαιμό της χώρας τη θηλιά των μνημονίων”. Μοναδική έγνοια της κυβέρνησης κάθε μέρα από τότε, σημείωσε, “να στηρίξουμε τον κόσμο που υπέφερε, να στήσουμε το κοινωνικό κράτος στα πόδια του, να κόψουμε τις μίζες, τις ρεμούλες, τη διαφθορά”.

“Η Ελλάδα από τον Αύγουστο του 2018, είναι μια χώρα κυρίαρχη και ελεύθερη να αποφασίζει η ίδια τις τύχες της. Το ΔΝΤ, οι τεχνοκράτες, οι εκβιασμοί τους και τα καταστροφικά σχέδια τους, δεν είναι πια εδώ. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι το καταφέραμε ενώ παράλληλα δώσαμε και κερδίσαμε σκληρές μάχες για τους πολλούς, που τότε φαίνονταν χαμένες, μέσα σε καθεστώς δημοσιονομικής ασφυξίας, μάχες απέναντι στους δανειστές”, υπογράμμισε.

Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, για την Υγεία, την κοινωνική πρόνοια, την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων, την παιδεία. «Κάθε μας νίκη απέναντι στους δανειστές που έδινε ανάσα στους πολλούς, μας έκανε να πιστεύουμε ότι πράξαμε σωστά που μείναμε να δώσουμε τη μάχη, που δεν το βάλαμε στα πόδια», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Και συνέχισε: “Η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια. Κερδίσαμε μάχες απέναντι στους δανειστές όταν -παρά την χρηματοπιστωτική ασφυξία- βρήκαμε τον τρόπο να χρηματοδοτήσουμε την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης. Όταν δώσαμε πρόσβαση σε 2,5 εκατ. ανασφάλιστους στη Δημόσια Υγεία”.

Να οικοδομήσουμε μαζί την Ελλάδα των πολλών και να βάλουμε οριστικά στο περιθώριο, την Ελλάδα της συντήρησης

“Κάθε μας νίκη απέναντι στους δανειστές που έδινε ανάσα στους πολλούς, μας έκανε να πιστεύουμε ότι πράξαμε σωστά που μείναμε να δώσουμε τη μάχη, που δεν το βάλαμε στα πόδια”, είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Σημείωσε ότι γι’ αυτό “η Αριστερά που δεν δείλιασε να μπει στη μάχη και να αναλάβει ευθύνες, όλα αυτά τα χρόνια έγινε ένα με τον δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο που έδωσε πνοή στις μεγάλες μάχες της δημοκρατικής παράταξης στο τόπο μας”. Έγινε ένα, είπε, με τον κόσμο που στήριξε την αλλαγή το ’81, “με τον κόσμο που δε μπόρεσε να χωνέψει και να ακολουθήσει τη συντηρητική στροφή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ αργότερα”, “με τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες που δε μπορούν να γίνουν παρακολούθημα και δεκανίκι της δεξιάς και μάλιστα της ακραίας δεξιάς του κ. Μητσοτάκη”.

“Για αυτό και σήμερα συναντιόμαστε όλοι μαζί στην Προοδευτική Συμμαχία”, τόνισε, για να σημειώσει ότι “σήμερα στο Ηράκλειο, στη κεντρική του πλατεία, είναι το μεγάλο δημοκρατικό προσκλητήριο”. “Το προσκλητήριο της δημοκρατικής παράταξης, προσκλητήριο νέας μεγάλης νίκης του λαού μας για να οικοδομήσουμε μαζί την Ελλάδα των πολλών και να βάλουμε οριστικά στο περιθώριο, την Ελλάδα της συντήρησης, την Ελλάδα της ολιγαρχίας, όσους επιθυμούν να μας γυρίσουν πίσω στα σκοτάδια των μνημονίων”, τόνισε.

Οι θετικές πρωτοβουλίες στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση αμέσως μετά την έξοδο από το μνημόνιο

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις θετικές πρωτοβουλίες που μπόρεσε να προχωρήσει η κυβέρνηση αμέσως μετά την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του ‘18, υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτής της εξέλιξης για τη χώρα.

Θύμισε μεταξύ άλλων την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και την κατάργηση του υποκατώτατου, την κατάργηση της περικοπή στις συντάξεις και τις αυξήσεις για 600.000 χαμηλοσυνταξιούχους, την επαναφορά του 1-1 στο Δημόσιο. Έτσι, είπε, στην υγεία δρομολογήθηκαν ήδη 19.000 προσλήψεις προσωπικού με σχέδιο για άλλες 10.000 στα επόμενα 4 χρόνια και στην Παιδεία, με την σταδιακή υλοποίηση του σχεδίου 15.000 μόνιμων προσλήψεων, και από Σεπτέμβρη έρχονται 4.500 δάσκαλοι και καθηγητές στην ειδική αγωγή.

Μίλησε για την προστασία του αγροτικού κόσμου με την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος στους συνεταιρισμένους αγρότες, με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια σύνταξη, με το αφορολόγητο για τη μεγαλύτερο μέρος του αγροτικού κόσμου, με τη δημιουργία ακατάσχετου ως 7.500, με το ακατάσχετο των επιδοτήσεων στο πρώτο πυλώνα ως 12000 και πλήρως στο δεύτερο, με την ουσιαστική ενίσχυση του αγροτικού τομέα, δίνοντας 240 εκατομμύρια από τα δημόσια ταμεία.

Θα αποκαταστήσουμε τις μεγάλες πληγές και τις απώλειες τόσο των συνταξιούχων όσο και των εργαζομένων, στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι προς θλίψη των αντιπάλων τους, “όποτε μας δόθηκε δυνατότητα αναδιανείμαμε προς τους πολλούς, με ασφάλεια για την δημοσιονομική πορεία της χώρας και αυτό κάναμε και τώρα χάρη στην θετική απόδοση της οικονομίας”. Αναφέρθηκε στα μόνιμα μέτρα που έφερε η κυβέρνηση -“και όχι παροχές και δωράκια”- που, όπως είπε, θα διευρυνθούν όσο η οικονομία πηγαίνει καλύτερα (13η σύνταξη, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τα τρόφιμα, μείωση του κόστους στο ρεύμα και το φυσικό αέριο).

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι “αυτά τα μέτρα θα εμπλουτιστούν ακόμη περισσότερο, γιατί αυτά τα μέτρα στήριξης είναι σχεδιασμένα στη βάση των δεδομένων που έχουμε σήμερα, όμως, η διαρκής βελτίωση των οικονομικών της χώρας, η οποία αποδείχθηκε κανόνας την τελευταία τριετία, θα δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε ακόμα περισσότερα”. Τόνισε ότι “αυτό σημαίνει ότι σταδιακά την επόμενη τετραετία θα αποκαταστήσουμε τις μεγάλες πληγές και τις απώλειες τόσο των συνταξιούχων όσο όμως και των εργαζομένων, στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα”.

“Κουμάντο στο πορτοφόλι μας θα κάνουμε οι Έλληνες, εσείς κουμάντο στο δικό σας πορτοφόλι και πρωθυπουργούς θα εκλέγει μόνο ο λαός, ούτε η τροίκα, ούτε οι δημοσκόποι”, είπε απευθυνόμενος στους πολιτικούς αντιπάλους του (“φωτογραφίζοντας” τη ΝΔ) και τον κ. Βέμπερ.

Να εγγυηθούν όλοι με την ψήφο τους την Κυριακή τις θυσίες του ελληνικού λαού, όσα πετύχαμε μαζί

Επιτιθέμενος στη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη, είπε ότι το μόνο που εγγυώνται είναι “το ασφαλιστικό Πινοσέτ, την 7ημερη εργασία, την επιστροφή στο 1 προς 5 στο δημόσιο και τη φορολογία 9% από το πρώτο ευρώ για τους αγρότες”.

Κάλεσε όλους να εγγυηθούν με την ψήφο τους την Κυριακή τις θυσίες του ελληνικού λαού, “όσα πετύχαμε μαζί”. Ειδικότερα, κάλεσε τους συνταξιούχους να εγγυηθούν τη 13η σύνταξη τους αλλά και την αύξηση στην εθνική τους σύνταξη που θα έρθει τα επόμενα χρόνια αν συνεχιστεί αυτή η πορεία. Κάλεσε τους αγρότες να εγγυηθούν το αφορολόγητο και τη μείωση των εισφορών τους, τους έμπορους και καταστηματάρχες να εγγυηθούν τη μείωση του ΦΠΑ, τους εργαζόμενους να εγγυηθούν το 8ωρο, την ασφάλιση τους, τα δικαιώματα τους, τα επιδόματα που αντιστοιχούν στην εργασία τους και, τέλος, τους νέους και νέες να εγγυηθούν την αξία των πτυχίων τους, για το μισθό τους, για την προοπτική να ζήσουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους.

Επεκτείνεται και στην Κρήτη ο θεσμός του μεταφορικού ισοδύναμου

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο έργο της κυβέρνησης για το Ηράκλειο αυτή την τετραετία. Μίλησε μεταξύ άλλων για την αύξηση των χρηματοδοτήσεων έργων από ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους στο Νομό κατά σχεδόν 130 εκατομμύρια. Αναφέρθηκε στις υποδομές (ολοκλήρωση του δρόμου Ηράκλειο-Μοίρες, του Φράγματος Αποσελέμη, ψήφιση της σύμβασης για το νέο Αεροδρόμιο του Καστελλίου, βελτιωτικά έργα στο Αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης», προχωρούν τα έργα για τον Βόρειο Οδικό ‘Αξονα Κρήτης). Προχθές, είπε, υπογράφηκε η ένταξη του έργου βελτίωσης του οδικού άξονα Ηρακλείου Ανωγείων στο ΠΔΕ, ύψους 5 εκατομμυρίων.

Αναφέρθηκε στην ενέργεια και τον ρόλο του νησιού επισημαίνοντας την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσο και σε δεύτερη φάση τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, την προώθηση της κατασκευής του αγωγού EastMed, προστασία του περιβάλλοντος.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην Υγεία:

-Διάθεση 10,5 εκατομμύρια ευρώ για προμήθεια εξοπλισμού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο (ΠΑΓΝΗ) την τριετία 2016-2019

– Στο Βενιζέλειο ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2018 η κατασκευή της νέας πτέρυγάς του, μικτής επιφάνειας 6.500 τ.μ. και δυναμικότητας 80 κλινών, που ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2020, με το συνολικό κόστος να ανέρχεται στα 12,7 εκατομμύρια ευρώ.

– Στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον νομό Ηρακλείου λειτουργούν 7 ΤΟΜΥ, συστάθηκε το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Αρχανών και είναι υπό σύσταση τα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία στο Κοκκίνη Χάνι και στα Μάλλια.

Μιλώντας για την Παιδεία, επισήμανε ότι χθες εγκαινιάστηκε στην Κρήτη τον τρίτο πανεπιστήμιο στην Κρήτη, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, με το οποίο “για πρώτη φορά ο νομός Λασιθίου αναδύεται στον χάρτη της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, όταν για δεκαετίες είχε αγνοηθεί”. Επισήμανε ότι επίσης το Διυπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε προχθές την οικοδόμηση δύο νέων φοιτητικών εστιών, μία στο Ρέθυμνο για 2000 κλίνες, και μία στο Ηράκλειο με 1000, μαζί και με την αποπεράτωση του μεγάλου αμφιθεάτρου στο Ρέθυμνο.

Τόνισε ότι ο θεσμός του μεταφορικού ισοδύναμου επεκτείνεται και στην Κρήτη. από τον Απρίλιο νομοθετήσαμε πως στους τομείς που αφορούν για παράδειγμα, τα τρόφιμα, τις πρώτες ύλες της βιομηχανίας και του εμπορίου, οι επιχειρήσεις του νησιού θα μπορούν από 1η Ιουλίου να λαμβάνουν τη δημόσια χρηματοδότηση που προβλέπει ο θεσμός.

Την Κυριακή κρίνεται το σχέδιο με το οποίο θα οδηγηθεί η χώρα την επόμενη δεκαετία. “Σχέδιο των πολλών ή σχέδιο των λίγων”

Κάποιοι καιροφυλακτούν στην Ευρώπη να δουν το αποτελέσματα της κάλπης την Κυριακή για να μας πουν ότι δεν έχουμε τη λαϊκή νομιμοποίηση να προχωρήσουμε σε αυτό το σχέδιο, είπε ο Αλ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι αυτό που κρίνεται είναι το σχέδιο με το οποίο θα οδηγηθεί η χώρα την επόμενη δεκαετία. “Σχέδιο των πολλών ή σχέδιο των λίγων”, σημείωσε.,

“Το 1-0 το ξεπεράσαμε, με τη σημερινή συγκέντρωση πάμε για 2-0, για 3-0”, σχολίασε ο πρωθυπουργός (σ.σ. αναφερόμενος στο “σκορ” της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης ανάμεσα στον ίδιο και τον κ. Μητσοτάκη).

“Όταν εμείς μιλάμε για πολλούς εννοούμε τη συντριπτική πλειοψηφία, όταν αυτοί θέλουν να ευνοήσουν κάποιους λίγους, έχουν στο μυαλό τους αυτούς που κινούν τα νήματα, τους ολιγάρχες, τους διαπλεκόμενους, τους διεφθαρμένους, αυτούς που βγάζαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό με οφ σορ και δεν πλήρωσαν δεκάρα στα χρόνια της κρίσης, αυτούς που αγοράζουν ΜΜΕ και ποδοσφαιρικές ομάδες για να ορίζουν το μέλλον του τόπου μας”, είπε. Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι “όσο φτάνει η ώρα της κάλπης, τόσο τους πιάνει πανικός και θα πέσουν μέσα στην παγίδα που έστησαν για εμάς” και πως “αυτοί που το βράδυ της Κυριακής θα πρέπει να εξηγήσουν στον λαό τι άλλαξε, δεν θα είμαστε εμείς”.

Το βράδυ των εκλογών η Κρήτη πρέπει να κρίνει το αποτέλεσμα στο σύνολο της Επικράτειας και κάποιοι θα τρίβουν τα μάτια τους

Ο Αλ. Τσίπρας απευθύνθηκε και σε “συντηρητικούς πολίτες”. Τους κάλεσε να δουν κατάματα την αλήθεια και να αναρωτηθούν τι θα κερδίσουν εκείνοι αν την Κυριακή το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για ελάφρυνση και στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας δεν πάρει την έγκριση του ελληνικού λαού, “θα χάσουν τις συντάξεις τους και θα γυρίσουν στην ίδια αγωνία”, είπε και κάλεσε όλους να γνωρίζουν ότι η 13η σύνταξη τους βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο την Κυριακή στα χέρια τους, όπως και η αύξηση του βιοτικού επιπέδου τους και της αγοραστικής δύναμής τους.

Παράλληλα κάλεσε τα χιλιάδες νέα παιδιά 17-21 ετών που για πρώτη φορά θα βρεθούν στην κάλπη, να θυμηθούν ότι οι αντίπαλοι του έλεγαν ότι ψήφος στα 17 δίνεται μόνο σε καθεστώτα, για να σημειώσει ότι αυτοί φοβούνται τη νέα γενιά. “Ελάτε μαζικά στην κάλπη και δώστε προοπτική και χρώμα στα όνειρα σας, να καταδικάσετε την Χρυσή Αυγή και την ακροδεξιά, γιατί σ’ αυτόν τον τόπο που γέννησε τη δημοκρατία και είπε όχι στον ναζί κατακτητή δεν μπορεί να στεριώσει ακροδεξιά και φασισμός”, σημείωσε.

“Το βράδυ των εκλογών η Κρήτη πρέπει να κρίνει το αποτέλεσμα στο σύνολο της Επικράτειας, όπως έκανε πάντα στους μεγάλους και κρίσιμους αγώνες για τη δημοκρατική παράταξη”, υπογράμμισε. “Εσείς είστε η δύναμη μας”, τόνισε και κλείνοντας την ομιλία του σχολίασε ότι “την Κυριακή κάποιοι θα τρίβουν τα μάτια τους”.

Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ


Σχολιάστε εδώ