“Καρφί” Ρέγκλινγκ: Με το πακέτο μέτρων δεν πιάνεται ο στόχος στο πλεόνασμα!

“Καρφί” Ρέγκλινγκ: Με το πακέτο μέτρων δεν πιάνεται ο στόχος στο πλεόνασμα!

H προκαταρκτική εξέταση των μέτρων υποδεικνύει ότι με αυτά ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος μπορεί να μην πιαστεί και μάλιστα με σημαντική απόκλιση, υποστηρίζει. Διαφωνίες και για την σύνθεση του πακέτου. Ιούνιο η συζήτηση.

Η Ελλάδα μας ενημέρωσε για το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε πρόσφατα και ψηφίστηκε από τη Βουλή, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Σκοπεύουμε να τα συζητήσουμε τον Ιούνιο, στο πλαίσιο της τρίτης μεταμνημονιακής έκθεσης, σημείωσε για να συμπληρώσει πως η Ελλάδα έχει υπεραποδόσει στους δημοσιονομικούς στόχους έως τώρα και περιμένουμε ότι η δέσμευση προς το Eurogroup θα εξακολουθήσει να τιμάται ώστε η χώρα να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο μέλλον.

Το «καρφί», ωστόσο, ήρθε από τον Κλάους Ρέγκλινγκ. Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι εμπορικές εντάσεις αιφνιδίασαν τις αγορές. Οι μετοχές έπεσαν και καταγράφεται αύξηση της διάθεσης των επενδυτών για την «αποφυγή ρίσκου». Αυτή την τάση βλέπουμε ότι έχει αντίκτυπο σε χώρες για τις οποίες υπάρχουν ερωτηματικά για τις οικονομικές πολιτικές, και ένα παράδειγμα είναι η Ελλάδα.

Είδαμε τα spread να ανεβαίνουν κατά περίπου 15 μονάδες βάσης τις τελευταίες ημέρες. Είχαμε μια μικρή συζήτηση για την Ελλάδα καθώς υπήρξε η ανακοίνωση των μέτρων και κάποια εφαρμόστηκαν ήδη.

Ανησυχούμε γι’ αυτό δεν έχουμε πλήρη εκτίμηση, αλλά η προκαταρκτική υποδεικνύει ότι με αυτά ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος μπορεί να μην πιαστεί και μάλιστα με σημαντική απόκλιση. Αυτό μπορεί να γίνει και του χρόνου αλλά θα προηγηθεί ο νέος προϋπολογισμός».

Ανησυχούμε και για την σύνθεση αυτού του πακέτου, συμπλήρωσε καθώς μπορεί να μην είναι φιλικά προς την ανάπτυξη μεσομακροπρόθεσμα. «Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με τις ελληνικές αρχές και θα υπάρξει η έκθεση στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup.

Πηγή: euro2day.gr


Σχολιάστε εδώ