Εκτός των 120 δόσεων μένει η Αγορά!

Εκτός των 120 δόσεων μένει η Αγορά!

Αποκλείονται όλες οι επιχειρήσεις ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ και ΑΕ, που αποτελούν την πλειονότητα των οφειλετών και κινδυνεύουν με λουκέτο

-Εκτός της ρύθμισης όσοι έχουν εισόδημα πάνω από 10.000 ευρώ!
-Μίζεροι ακόμη και στον καφέ, που παραμένει στο 24% ΦΠΑ, όπως και τα αναψυκτικά
-Οι μειώσεις φόρων είναι η άρση των φόρων που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Τσίπρα το 2015 – 2016

Ώδινεν όρος και έτεκε μυν…
Αυτή ήταν η διαπίστωση των φορέων της Αγοράς όταν πληροφορήθηκαν τον αποκλεισμό όλων των επιχειρήσεων –Ομόρρυθμων Εταιρειών (ΟΕ), Ετερόρρυθμων Εταιρειών (ΕΕ), Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) και Ανωνύμων Εταιρειών (ΑΕ)– από τη ρύθμιση των οφειλών στην Εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία και στους δήμους.

Ήταν ο απαράβατος όρος των «θεσμών», που συνεχίζουν να επιβάλλουν στην κυβέρνηση τις απαιτήσεις τους, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να συναινεί σε ό,τι του ζητούν.

Η θέση των αφεντικών είναι ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Στον ενάμιση χρόνο που λειτουργεί, όμως, από τις 80.000 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μόλις 2.000 έχουν… κατορθώσει να ενταχθούν.

Και ο λόγος είναι ένας και μόνο: Οι τράπεζες δεν δέχονται «κούρεμα» ούτε του κεφαλαίου ούτε των τόκων. Και το αποτέλεσμα είναι η καρδιά της Αγοράς, οι επιχειρήσεις, να μην είναι μακριά από το «Τετέλεσται»… Με την κυβέρνηση να μην αντιδρά… Αυτό είναι και το μήνυμα που στέλνει στο Μαξίμου η ΓΣΕΒΕΕ, η οποία υπογραμμίζει:

• Ο διαχωρισμός που γίνεται ανάμεσα σε φυσικά πρόσωπα / νομικές οντότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και νομικές οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα θα αφήσει χιλιάδες επιχειρήσεις εκτός ρύθμισης.

• Ο αριθμός των δόσεων που προβλέπονται για αυτές τις περιπτώσεις αλλά και τα εισοδηματικά κριτήρια που θέτονται, δεδομένου ότι αφορούν τα εισοδήματα του 2017, δημιουργούν προϋποθέσεις αποτυχίας της εν λόγω ρύθμισης, κάτι που το έχουμε βιώσει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια με ανάλογες ρυθμίσεις.

• Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι η έλλειψη ρευστότητας. Η αρχιτεκτονική της συγκεκριμένης ρύθμισης δεν λαμβάνει τον κρίσιμο αυτό παράγοντα για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων υπόψη.

Σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι η περίοδος ένταξης είναι μόλις 1,5 μήνας, ήτοι μέχρι τις 26/6/2019. Επιπλέον, δεν φαίνεται να λαμβάνεται υπόψη ότι κάποιες επιχειρήσεις ενδεχομένως να έχουν πολλαπλές οφειλές (ασφαλιστικές, φορολογικές κ.λπ.), δημιουργώντας τον κίνδυνο να συμπαρασύρει σε μερική αποτυχία και τις άλλες ρυθμίσεις που εισάγονται.

Λύτρωση, η μείωση φόρων και εισφορών
Την καμπάνα χτυπάει και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κωνσταντίνος Κόλλιας.
Σε παρέμβασή του επισημαίνει αυτό που πρέπει να γίνει εδώ και τώρα αν η κυβέρνηση θέλει να έρθουν επενδύσεις:

«Περιμένω εκείνη τη μέρα που θα κληθούμε στη Βουλή να συζητήσουμε για τις διατάξεις ενός νομοσχεδίου επιβράβευσης των συνεπών φορολογουμένων, που μπορεί να περνούν δύσκολα, αλλά συνεχίζουν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους…

Όσες ρυθμίσεις και να κάνουμε, αν δεν προχωρήσουμε άμεσα σε μείωση φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών και αν δεν έρθουν επενδύσεις στη χώρα, τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα συνεχίσουν να διογκώνονται, φυσικά και νομικά πρόσωπα θα συνεχίσουν να μην μπορούν να αντεπεξέρχονται, νέα χρέη θα γεννιούνται κι εμείς εδώ θα συζητάμε για νέες ρυθμίσεις».

Τελευταία ώρα

Σύμφωνα με καλές πηγές, στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία, που πρόκειται να συζητηθεί την Τρίτη στη Βουλή και στη συνέχεια να ψηφισθεί, γίνονται προσπάθειες να συναινέσουν οι «θεσμοί» –που έως τώρα έχουν βάλει βέτο– να ενταχθούν και οι Ομόρρυθμες Εταιρείες (ΟΕ) και οι Ετερόρρυθμες Εταιρείες (ΕΕ).

Μέχρι τώρα είναι κατηγορηματικά αντίθετοι, υποστηρίζοντας ότι μπορούν να υπαχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Στον ενάμιση χρόνο λειτουργίας του, όμως, μόλις γύρω στις 2.000 επιχειρήσεις (από τις 100.000 που έχουν υποβάλει αίτηση) κατάφεραν να ενταχθούν λόγω των προϋποθέσεων που θέτουν οι τράπεζες, τις οποίες ελάχιστες επιχειρήσεις πληρούν.


Σχολιάστε εδώ